07 Ekim 2015 00:58

AKP’nin asgari ücret vaadine işçiler inanmadı: ‘13 yıldır neden yapmadınız?’

Paylaş

Eylem NAZLIER
Eren ERGİNE
İstanbul

AKP, seçim beyannamesinde asgari ücreti 1300 lira yapacağını söyledi. Bu, gazete ve televizyonlarda en fazla öne çıkan vaat oldu. 7 Haziran seçimlerinde asgari ücreti artıracağını söyleyen muhalefete tepki gösteren AKP’nin şimdi asgari ücreti 1300 lira yapacağını açıklamasını işin muhattaplarınına sorduk. Kıraç ve Aykosan Sanayi sitelerinde sabah işe giden işçilere 1300 lira asgari ücret vaadini sorduk, pek inanana rastlamadık.

‘İNANMIYORUM’

Kıraç’ta inşaat işçisi oylarak çalışan Necdet Kaya, 1300 liranın çok olmadığını söylüyor.En ucuz kiranın 600 lira olduğunu söyleyen Kaya, asgari ücretin en az 1800 lira olması gerektiğini düşünüyor.

Günlük 40 liraya bulaşık yıkayarak geçimini ağlamaya çalışan Çiçek Güngör günde 12 saat çalıştığını anlatıyor. 2 çocuk okuttuğunu ve geçinemediklerini belirten Güngör, AKP’nin vaatlerine inanmadığını dile getiriyor. Güngör asgari ücretin en az 2 bin lira olması gerektiğini söylüyor.

AKP’li olduğunu söyleyen Tekstil İşçisi Ayşe, partisinin vaat ettiği 1300 lirayı vermesi gerektiğini söylüyor hemen ardından da asgari ücretin 1500 lira olması gerektiğini ekliyor.

PARA DEĞİL BARIŞ İSTİYOR

Gıda İşçisi İbrahim Kaşakanca tek başına iktidar olamayan AKP’nin seçim beyannamesini koltuk sevdasına bağlıyor. “Mmadem öyle neden daha önce yapmadınız?” diye soran  Kaşakanca, bu vaade inanmadığını da sözlerine ekliyor. Kaşakanca sözlerini, “Para değil, barış istiyoruz” diye bitiriyor.

‘CANIMIZ ÇIKIYOR’

Sigortasız zor koşullarda ev temizlerek ailesine bakmaya çalışan Semiha,  işinin zorluğunu ’canımız çıkıyor’ diye anlatıyor. Simiha, asgari ücret artarsa aldığı ücretin de artacağını söylüyor.

SON KOZLARINI OYNUYOR

AKP hükümetleri döneminde asgari ücretin yerinde saydığını bundan sonra da öyle olacağını söyleyen Burhan Yılmazdemir, artık iktidarın değişmesi gerektiğini söylüyor. Yılmazdemir, asgari ücretin en az 1500 lira ve vergiden muaf olması gerektiğini de belirtiyor.

“AKP bugüne kadar hangi sözü tuttu ki  asgari ücret sözünü tutsun?” diye soran İnşaat İşçisi Mehmet Şirin, “Asgari ücreti 1300 lira yapacaktınız da 13 senedir neden yapmadınız” diye tepkisini dile getiriyor. Şirin, AKP’nin iktidar olabilmek için son kozlarını oynadığını da sözlerine ekliyor.


‘LAFA DEĞİL İCRAATA BAKACAKSINIZ’

Sinan CEVİZ
Hilal YAĞIZ
İstanbul

Küçük Çekmece’de bulunan AYKOSAN Sanayi Sitesinde sabah işe giden asgari ücretli işçiler de AKP’nin asgari ücreti 1300 lira yapacağına inanmıyor.

Bir işçi, “Beni pek ilgilendirmiyor’ diye başlıyor söze. Peşinden, “Ancak halkı kandırıyorlar. 13 yıldır güneydoğuyu ne hale getirdiler. Koltuk sevdası için. Benim düşünceme göre hepsi boş” diyor.

‘PATRONLAR VERMEZ Kİ’

Bir kadın işçi ile konuşuyoruz. “Lafa değil icraata bakacaksınız” diye yanıtlıyor bizi. Asgari ücrete ne vaad ettikleri gündeminde yok. Kendisi asgari ücret üzerinde ücret alıyor: “Asgari ücret bizi etkiliyor ama patronlar bu kez de 1300 lira asgari ücret belirlense ondan fazlasını vermezler” diyor. Televizyonu, haberleri çok da izlemediğini söyleyerek yanımızdan uzaklaşıyor.

‘AKP KAFA KARIŞTIRIYOR’

Yasin Düzgün, HDP’ye oy veren bir işçi. Arkadaşıyla işe yetişmeye çalışırken ilgiyle sorumuzu dinliyor ve “AKP, CHP, MHP bana boştur” diyor. AKP’nin asgari ücret ve tüm diğer vaadlerine de “Aldatmadır belki. Kafa karıştırmak içindir. Zaten öyle kafaları karıştırmasa adam nasıl iktidara gelecek, bunca yıldır iktidarda kalacak? Zaten işsizliği görüyorsunuz” diyor.  

‘SAMİMİ OLSA ÖNCEDEN YAPARDI’

Netlok’tan ismini vermek istemeyen bir işçi: “AKP de asgari ücreti arttıracakmış. Valla hepsi arttırdı. Bu durum, biz işçilerin çıkarına. Bu seçimden sonra koalisyon da olsa tek partide olsa bizim ücretlerimiz artacak. Bu güzel birşey. Seçimlerde bizim  faydamıza da bir şeyler olmalı. Vaatlere pek inamazdım ama şimdi hepsi artacak. En düşük AKP dedi, en kötü bin 300 olur. “Ben AKP’nin vaatlerine inanmıyorum” diyen liman işçisi A. Ekinci, “Diğer partiler 7 Haziran’da asgari ücreti artıracağız diyordu bunlar da kaynak yok diyordu. Şimdi kalkıp biz de vereceğiz diyorlar. CHP, ‘emekliye para vereceğim’ dedi. Şimdi AKP ‘ben de vereceğim’ diyor. Samimi olsalardı önceden yaparlardı. 13 yıldır iktidarlar. Yapsalardı yaparlardı. Önce o çalanları bir ayıklasınlar kendi içlerinden de o zaman inanalım.

AKP’Lİ İŞÇİ: ‘ASGARİ ÜCRETE ZAMAN GELMEDİ HERALDE’

Aysun ise AKP’li bir işçi. Bir firmada çaycı olarak çalışıyor. “Ben AKP’liyim. AKP öyle diyorsa  yapar. Ülke nerdeydi, ne hale geldi” diyor. “E peki nerdeydi ne hale geldi?  Niye asgari ücret artmıyor, herşeye zam gelirken, biz geçinemezken” diye soruyoruz. “Buna zaman gelmedi heralde. Gelseydi yapardı. Şimdi yapar” diye cevap veriyor. AKP’nin asgari ücreti ne kadar açıkladığını bile bilmiyor Aysun. Hatta önceki seçimde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in asgari ücretin artırımının imkansız olduğunu söylediğinden de habersiz. Bunları da söylediğimizde, “Bilmiyorum” diyor ve ekliyon “ama bir bildiği vardır.”

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya’da barış ‘geri dönüşü olmayan’ yolda

SONRAKİ HABER

BM Genel Kurulu eski başkanı John Ashe rüşvet ve yolsuzluktan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa