06 Ekim 2015 14:00

Avrupalı parlamenterlerden Erdoğan’a çağrı: Halka zulmetmekten vazgeç

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Cizre

Barış Blokunun çağrısıyla Türkiye’ye gelen Die Linke Milletvekili Inge Höger, Hollanda Sosyalist Parti Milletvekili Saadet Karabulut, Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan; Barış Bloku Eş Sözcüsü Nuray Sancar ve HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel eşliğinde önceki gün Cizre’yi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Önceki gün Nusaybin’e gitmeleri engellenen heyet üyeleri, Cizre izlenimlerini gazetemize anlattı. Cizre’de yaşanan vahşeti yerinde gören parlamenterler, “Sandığımızdan daha büyük bir katliam yapılmış burada. Bunun sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır. Bizler süreci yakından takip ediyorduk fakat Erdoğan’ın oy savaşına bir kez daha Cizre’de tanık olduk” dediler. Parlamenterler, Cizre’de edindikleri izlenimleri soru ve araştırma önergeleriyle ülkelerine taşıyacaklarını bildirdi.

FİLİSTİN MANZARASI

Çatışmaların en yoğun yaşandığı Nur Mahallesi’ne giderek halkla görüşen vekiller, 21 kişinin yaşamını yitirdiği 9 günlük sokağa çıkma yasağı ve polis ablukasında neler yaşandığını not etti. Gazetemize konuşan Hollanda Sosyalist Parti Milletvekili Saadet Karabulut, Cizre’ye ilk girdiği andan itibaren şok olduğunu, anlatıldığı gibi bir Filistin manzarası ile karşılaştığını söyledi. “Ben hayatımda böyle bir manzara ile karşılaşmadım. Filistin benzetmesi gerçekten kendisini doğruluyor. Su depoları ve doğrudan sivil yaşam unsurları hedef alınmış. Bir hak ihlali yaşanmış bile diyemiyorum çünkü orada insanlık dışı bir saldırı gerçekleştirilmiş” dedi.

CİZRE’DE HALKA KARŞI DEVLET TERÖRÜ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgede ‘terörist’ olduğu iddiasına ilişkin de konuşan Karabulut, “Biz orada sivil halktan başka kimse göremedik. Hem yaşamını yitirenler hem de mahallede görüştüklerimiz sivildi. Terörist dedikleri halk. Barış istiyor, dillerinde konuşup eğitim almak istiyor. Yani talepleri olan bir halk gördük biz orada. Bir terörden bahsedilecekse eğer, bu da orada bebeğinden yaşlısına kadar öldüren bir devlet terörüdür” diye konuştu.

TALEPLERİ KARŞILAMAK SAVAŞTAN DAHA KOLAY

Cizrelilerle talepleri üzerine sohbet ettiğini belirten Karabulut, “İş, gelecek, kimlik talepleri var. Gayet insani talepler. Bunları karşılamak savaştan daha kolaydır. Ayrıca devlet vatandaşına bunları sağlamak zorunda. Ama bunun yerine savaş açılıyor” dedi. Savaştan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sorumlu olduğunu belirten, Karabulut, “Bu halkı bir dinleyin. Bunlar halkınız, düşmanınız değil” dedi. Cizre’de edindiği izlenimleri Hollanda parlamentosuna taşıyacağını belirten Karabulut, Hollanda’nın da Türkiye’ye barış için çağrı ve baskı yapmasını sağlayacaklarını dile getirdi.

CİZRE’DE ERDOĞAN’IN OY SAVAŞINA TANIK OLDUK

Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan da “Sandığımızdan daha büyük bir katliam yapılmış burada. Bunun sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır. Bizler süreci yakından takip ediyorduk fakat Erdoğan’ın oy savaşına bir kez daha Cizre’de tanık olduk” dedi. Cizre’ye ilk girdiğinde sosyal medyada gösterilenden daha korkunç bir manzara ile karşılaştığını söyleyen Aslan, “Hem takip ettiğimiz hem de yeniden halkın anlattıklarından anladık ki orada iktidar olamayan bir güç kendi halkını öldürdü. AKP bir otoriter rejim sürdürüyor. Bunu sürdürürken kendi halkını katlediyor. Bu olanlardan iktidar partisi, özellikle de Tayyip Erdoğan sorumludur” diye konuştu. Cumhurbaşkanının Cizre halkından özür dilemesi gerektiğini söyleyen Aslan, “Tayyip Erdoğan barışı bu insanlara çok pahalıya ödetmeye çalışıyor” dedi. Avrupa’nın sürece bir gözlemci heyet oluşturarak dahil olması gerektiğini söyleyen Aslan, “Cizre’ye,  Nusaybin’e, Silvan’a gelerek olanları yerinde araştırmalı” dedi.

AKP İNANDIRICILIĞINI KAYBETTİ

AKP’nin barış için inandırıcılığını yitirdiğini ifade eden Aslan, “Tüm yaşanan vahşeti gördükten sonra ben Erdoğan’ın ve AKP’nin bu sorunu çözeceğime inanmıyorum” dedi. Aslan da bölgede yaşananları Avusturya’da Meclise taşıyacaklarını belirtti.

ERDOĞAN, HALKA SAVAŞ AÇTI

Cizre’de incelemelerde bulunan heyette yer alan Almanya Die Linke Milletvekili Inge Höger de, “Cizre’de ve bölgede yaşananları ilk duyduğum ve takip etmeye başladığımdan itibaren şoke olmuştum. Barış Blokunun çağrısını duyunca yerinde görmek istedim ve geldim”dedi. Cizre’de gördüklerinin daha önce duyduklarının doğruladığını belirten Höger, “Kesinlikle orada Erdoğan’ın iktidar için başlattığı bir savaş yaşanmış. Bunu orada yaptığımız görüşmeler sonucu ve siyaseten takip ettiklerimiz sonucunda yeniden anladık. Artık benim için şu nettir; Erdoğan kendi pozisyonunu korumak için savaşı giderek derinleştiriyor. Korkarım HDP baraj altında kalana kadar bunu sürdürecek” dedi. Erdoğan’ın Amerika ve benzeri ülkelerin söylemlerine özenerek, kendi halkını terörist gibi gösterdiğini, ‘Terörle mücadele ediyorum’ imajı çizdiğini ifade eden Höger, “Ama buradan (Cizre) bakıldığında bunun bir yalan olduğunu açıklıkla anlıyoruz” dedi. Höger, Cizre ve bölgeye dair izlenimlerini raporlaştırarak, Almanya’da tartışacaklarını, araştırma önergeleriyle konunun üzerine gidilmesi için girişimlerde bulunacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenen Höger, “Kendi halkına zulmetmekten vazgeç ve talepleri karşıla” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

'Otobüsleri Araç Teknik Denetim Mühendisleri denetlemeli'

SONRAKİ HABER

Silvan’da Erdoğan’a tepki, batıya dayanışma çağrısı: Adalet olmayan yerde kardeşlik olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa