06 Ekim 2015 13:55

'Otobüsleri Araç Teknik Denetim Mühendisleri denetlemeli'

Paylaş

TMMOB'ye bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar yazılı bir açıklama yayımlayarak son zamanlarda şehir içinde yaşanan otobüs kazalarının özelleştirme ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşmasıyla meydana geldiğini ifade etti. Çakar," Makina Mühendisleri Odası tarafından eğitilip belgelendirilmiş Araç Teknik Denetim Mühendisleri'ne denetim yetkisi verilmelidir" dedi.

Geçen hafta Dikimevin'nde yaşanan ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği kazada olayın sürücü kusurundan kaynaklı gibi gösterilmeye çalışıldığını dile getiren Çakar, sürücünün içinde bulunduğu koşulların bütününü görmek gerektiğini ortaya koydu. Yaptığı yazılı açıklamada toplu taşımacılık hizmetlerinin kamu hizmeti olması gerektiğini söyleyen Çakar belediye personeline yeterli eğitimin de verilmediğini kaydetti.

Yapılması gerekenlerle ilgili bilgi veren Çakar, "Sürücülerin gerekli tıbbi psikoteknik, psikomotor, el-ayak koordinasyonu vb. testleri ile her araca göre yenilenmesi gerekli eğitimlerin yapılıp yapılmadığının irdelenmesi gerekmektedir. Ayrıca söz konusu testlerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliğinde olduğu gibi beş yılda bir değil, yıllık olarak ve kamu adına Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından yapılması, sürücülerin ara kontrollere de tabi tutulması gerekmektedir" dedi. Çakar, araçların iki muayene arasındaki periyodik bakımı, sürücü eğitimi, araçlarda güvenli bakım ve yedek parça kullanımı gibi konularda düzenlemesi yapılması gerektiğini de ifade ederek, "MMO tarafından eğitilip belgelendirilmiş “Araç Teknik Denetim Mühendisleri”ne denetim yetkisi verilmelidir"şeklinde konuştu. (Ankara/EVRENSEL)  

 

ÖNCEKİ HABER

Kocaer’den atılan işçi sayısı 45’i buldu

SONRAKİ HABER

Avrupalı parlamenterlerden Erdoğan’a çağrı: Halka zulmetmekten vazgeç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...