06 Ekim 2015 13:10

Kocaer’den atılan işçi sayısı 45’i buldu

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Aliağa’da kurulu bulunan Kocaer Haddecilik’te işten atmalar üzerine işçilerin başlattığı direniş sürüyor. Bayram tatilinde bakım duruşu yapıldığı sürede 3 işçiyi çıkaran patron fabrika çalışmaya başladığında işten atılan işçilerin arkadaşları tarafından direnişle karşılaştı.

Pazartesi günü çeşitli bölümlerde gün boyu iş bırakarak arkadaşlarının geri alınmasını isteyen işçiler de işten atıldı. 8-16 vardiyasındaki işçiler atılan arkadaşlarının işe iadesini ve bir kurul oluşturularak çalışma şartlarının düzeltilmesini talep etmişti. Patron sabah vardiyasında başlayan direnişin yayılmaması için akşam vardiyasının çalışmasını iptal etti.

Sabah vardiyasındaki işçiler servislerle eve giderken direnişteki 25 işçi fabrikada kaldı. Bunun üzerine patron bir tutanak düzenleyerek ‘yasal olmayan biçimde işi durdurduklarını, işyerini zarara uğrattıklarını ve işyerine maddi ve itibar zararı verdiklerini’ öne sürerek bu işçileri işten çıkardığını bildirdi. İşçiler bu tutanakları imzalamadı. Yine işçilerin fabrikayı terk etmemesi üzerine fabrikaya jandarma geldi. Jandarma komutanı tarafından işçilere, işten çıkarıldıkları, işyerinde kalmalarının fabrika işgali olduğu, bunun da yasal olmadığı söylendi. İşçiler akşam saatlerinde fabrikadan çıkarak kapı önünde direnişe geçti.

Kapı önünde beklemeye devam eden işçiler gece boyu direnişlerini sürdürdü. Gece vardiyasının fabrikaya gelmesiyle fabrika içinde tekrar direniş başladı. İşte atılan işçilerin arkadaşları da atılan arkadaşlarının geri alınması talebi ile direnişe başladı. Patron bu sefer sabah vardiyasının iptal ederek bu işçileri işten attı. Diğer işçiler vardiya bitiminde evlerine giderken iş bırakan işçiler bir süre fabrikada kaldı. Daha sonra Jandarmanın uyarısı ile dışarı çıkarak kapı önünde bekleyen arkadaşlarının yanında direnişe katıldı.
Şu an atılan toplam işçi sayısı 45 dolayında. Fabrikada iki vardiya çalışamaz halde. Patron gece ve sabah vardiyalarını getirmiyor. 4-12 vardiyasını getirip getirmeyeceği belli değil. 4-12 gelirse onlar da direnişe başlayacak. Jandarmanın da fabrikadaki bekleyişi sürüyor.

Kapı önünde bekleyişi sürdürerek mücadele etme kararı alan işçilerin talepleri tekrar işe alınmaları ve fabrika koşullarının düzeltilmesi. Patronun kendileriyle protokol düzenlemesini ve bunlara dair söz vermesini istiyorlar. İşçiler herhangi bir sendikayı istemediklerini şimdiye kadar sendikaların kendilerine sahip çıkmadığını belirterek kendi aralarındaki birlik ile bütün sorunları çözebileceiğine inanıyor. Hiç bir sendika ile görüşmediklerini söyleyen işçiler, sendika karşıtı görüşlerini çevrelerindeki deneyimlerden edindiklerini ifade ediyorlar. Kimi işçiler işyerinde daha önceki sendikal faaliyetlerin yarım kalması, işten atılmayla sonuçlanmasının da sendika karşıtı görüşün oluşmasında etken olduğunu belirtiyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen'den Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü için soruşturma çağrısı

SONRAKİ HABER

'Otobüsleri Araç Teknik Denetim Mühendisleri denetlemeli'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa