06 Ekim 2015 11:47

Maden-İş işçilere sormadan imzaladı: Somalı madencilere çerez parası gibi tazminat

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Soma maden katliamından kurtulan ve yaklaşık bir yıl önce Soma Kömürleri Eynez ocağından çıkartılan 2 bin 831 işçinin kıdem tazminatlarının Soma Kömürleri ile sendika arasında imzalanan bir anlaşma sonucu 24 taksitte ödeneceği belirtildi. Sözleşmeyi imzalanan Maden-İş Sendikasının hem anlaşma öncesi hem de anlaşmadan sonra işçileri bilgilendirmediği ortaya çıktı.

İşçiler anlaşmadan, görüşlerini almak için aradığımızda haberdar oldu. İşçiler, can güvenliği tehdidi altında hak ettikleri kıdem tazminatlarının çerez parasına dönüştürüldüğünü belirterek tepki gösterdiler.

SENDİKA NE SORDU NE DE BİLGİ VERDİ

Bir yıldır tazminatları ödenmediği gibi başka bir işe de alınmadıklarını belirten işçiler, “Kahveye bile çıkamaz hale geldik. Parça parça da olsa versinler artık. Elimize geçmeden inanasımız gelmiyor. Yine seçim yatırımı gibi geliyor bize bu. Sendika bize ne bir şey sordu ne de haber verdi” dedi.
Madencilerin tazminatlarıyla ilgili TBMM’ye çok sayıda soru önergesi veren CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, işçilerin tazminatlarını bilgi edinme yasası kapsamında TMSF’ye sordu.
TMSF’den gelen cevaba göre işçiler, Maden-İş Sendikasının şirket ile imzaladığı protokole göre 24 ay taksitle tazminatlarını alabilecek.

TMSF’den yapılan açıklamada şirket ile sendika arasında 11 Haziran 2015 tarihinde imzalanan protokole göre, 34 milyon 195 bin 720 liralık işçi alacağı, Ekim 2015’ten başlamak üzere 23 ay taksitte ve sendika aracılığıyla ödenecek.

HEP PATRONLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLDULAR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yapılan işin hukuken de, ahlaken de sorunlu olduğunu belirterek, Maden-İş Sendikasının bugüne kadar zaten patronla işbirliği içinde işçilerin haklarını savunmadığını, iş güvenliği ile ilgili tedbirleri almadığını, faciadan sonra işçilerin yanında olmadığını hatırlattı. O gün korkudan istifa edenlerin bugün Genel Merkez yöneticisi yapıldığını hatırlatan Özel, “Bunlar yetmedi, şimdi de oturdu 24 taksitle tazminat ödensin diye şirketle sözleşme imzaladı. Somalı işçilerin tazminatları pul oldu” dedi.

İŞÇİLER HACİZ İLE KARŞI KARŞIYA

Seçimlerden önce AKP Hükümeti’nin tazminatların ödeneceği sözünü verdiğini hatırlatan Özel, “Bu söze güvenen işçiler faizle borç aldılar, kimisi de mevcut borçlarını ödeyeceğine dair taahhüt bile imzaladı. Şimdi sendikanın işbirliği içinde işçiye atılan bu kazıktan sonra bazı işçiler taahhüdü ihlalden hapse girecek, kimisi haczin kıskacında ezilecek. Bu protokolü imzalayanlar elbet bir gün hesap vereceklerdir” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Kocaer'de işten atmaya rağmen direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

Halkların Köprüsü'nden 10 Ekim çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...