06 Ekim 2015 13:27

Kocaer'de işten atmaya rağmen direniş sürüyor

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Aliağa’da kurulu bulunan Kocaer Haddecilik’te işten atmalar üzerine işçilerin başlattığı direniş sürüyor. Bayram tatilinde bakım duruşu yapıldığı sürede 3 işçiyi çıkaran patron, üretim başladığında işten atılan işçilerin arkadaşları tarafından direnişle karşılaştı. Pazartesi günü çeşitli bölümlerde gün boyu iş bırakarak arkadaşlarının geri alınmasını isteyen işçiler de işten atıldı. 8-16 vardiyasındaki işçiler atılan arkadaşlarının işe iadesini ve bir kurul oluşturularak çalışma şartlarının düzeltilmesini talep etmişti. Patron sabah vardiyasında başlayan direnişin yayılmaması için akşam vardiyasının çalışmasını iptal etti.

Sabah vardiyasındaki işçiler servislerle eve giderken direnişteki 25 işçi fabrikada kaldı. Bunun üzerine patron bir tutanak düzenleyerek ‘yasal olmayan biçimde işi durdurduklarını, işyerini zarara uğrattıklarını ve işyerine maddi ve itibar zararı verdiklerini’ öne sürerek işçileri işten çıkardığını bildirdi. İşçiler bu tutanakları imzalamadı. Yine işçilerin fabrikayı terk etmemesi üzerine fabrikaya jandarma geldi. Jandarma komutanı tarafından işçilere, işten çıkarıldıkları, işyerinde kalmalarının fabrika işgali olduğu, bunun da yasal olmadığı söylendi. İşçiler akşam saatlerinde fabrikadan çıkarak kapı önünde direnişe geçti.

DİRENİŞ GECE BOYU SÜRDÜ

Kapı önünde beklemeye devam eden işçiler, gece boyu direnişlerini sürdürdü. Gece vardiyasının fabrikaya gelmesiyle fabrika içinde tekrar direniş başladı. İşte atılan işçilerin arkadaşları da atılan arkadaşlarının geri alınması talebi ile direnişe başladı. Patron bu sefer sabah vardiyasının iptal ederek bu işçileri de işten attı. Diğer işçiler vardiya bitiminde evlerine giderken iş bırakan işçiler bir süre fabrikada kaldı. Daha sonra Jandarmanın uyarısı ile dışarı çıkarak kapı önünde bekleyen arkadaşlarının yanında direnişe katıldı.

İŞÇİLER PROTOKOL İSTİYOR

Son atılanlarla birlikte toplan 45 işçinin işten atıldığı fabrikada iki vardiya çalışamaz halde. Patron gece ve sabah vardiyalarını çalıştırmıyor. Gece ve sabah vardiyalarının çalışmadığı fabrikada 01.00-24.00 vardiyasının da direnişe destek vereceği belirtildi. Jandarmanın da fabrikadaki bekleyişi sürüyor.
Kapı önünde bekleyişi sürdüren işçiler, tekrar işe alınmak, çalışma koşullarının düzeltilmesini ve bu taleplerin protokol altına alınmasını istiyor. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

HABAŞ işçileri Sider işçilerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Maden-İş işçilere sormadan imzaladı: Somalı madencilere çerez parası gibi tazminat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...