06 Ekim 2015 11:34

24 saatte 3 Filistinli çocuk öldürüldü

Paylaş

Filistin topraklarında “3. İntifada mı başlıyor” tartışmaları alevlenirken, İsrail 24 saat içerisinde 3 Filistinli genci öldürdü ve evleri yıktı.
Reuters’in Beytüllahim Hastanesinden bir kaynağa dayandırdığı haberine göre el Aydah’taki mülteci kampında yaşayan 13 yaşındaki Abdülrahman Abeydüllah silahla vurularak hayatını kaybetti. İsrail ordusu, olayı soruşturduğunu açıkladı.

Kızıl Haç, Beytüllahim ve Tulkarem’de 13 yaşındaki Abdurrahman Mustafa ve 18 yaşındaki ismi henüz öğrenilemeyen başka bir gencin daha öldürüldüğünü, 456’dan fazla Filistinlinin de yaralandığını belirtti.

Filistin’den yapılan yazılı açıklamada ise Mustafa’nın, İsrail askerleri tarafından, susturucu takılmış silahla ve hedefe isabet ettiğinde patlayan mermiyle soğukkanlılıkla öldürüldüğü ifade edildi.

ÖLDÜRÜLEN FİLİSTİNLİLERİN EVİ YIKILDI

Bu sabah ise Kudüs’ün güneyindeki Cebel el Mukebber beldesinde, geçen yıl öldürülen Gassan Ebu Cemel ile Muhammed Caabis adlı Filistinlilerin evleri yıkıldı. Essevri Mahallesi’nde de Mutez Hicazi isimli Filistinlinin evi, içine hazır beton doldurularak kullanılamaz hale getirildi.

Ebu Cemel geçtiğimiz yıl 5 İsraillinin öldürüldüğü sinagog saldırısında yer almıştı. Caabis ise kullandığı buldozerle gerçekleştirdiği saldırıda 2 kişiyi öldürmüştü. Hicazi de Yahudi bir hahama yönelik silahlı saldırı düzenlemişti. 3 Filistinli de düzenledikleri saldırıların ardından öldürülmüştü.

NETANYAHU’DAN YENİ ‘ÖNLEM’LER

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve güvenlik yetkilileri, pazartesi günü özel olarak toplanarak ‘yeni önlemler’ alınacağını açıklamıştı. Yeni düzenlemeler kapsamında Kudüs ve Batı Şeria’da Filistinlilerin evlerinin yıkımında acele etme, idari tutukluluğun kapsamını genişletme, güvenlik önlemlerini artırma ve Filistinlileri Eski Şehir ile Harem-i Şerif’e sokmama gibi uygulamalar hayata geçirilecek.

İsrail şiddetine karşı Filistinlilerde öfke büyürken Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ise “İsrail’in masum Filistinlilere saldırmak için şiddeti fırsat bildiğini” söyledi.  Filistin Haber Ajansı WAFA’nın haberine göre Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’u da arayarak, “İşler kontrolden çıkmadan” bir an önce Filistin halkına uluslararası koruma sağlanmasını talep etti.

‘ÜÇÜNCÜ İNTİFADA’ MI?

İsrail’de gergin geçen hafta sonrası pazar günü, Netanyahu karşıtı olarak bilinen Yedioth Ahronoth gazetesi ‘Üçüncü İntifada’ manşetiyle çıktı. Hafta sonları 600 bin satan etkili gazetenin manşeti sonrası yaşananların ‘İntifada’ olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yönünde de bir tartışma başladı. Liberal Haaretz gazetesi, 1987 ve 2000’deki intifadaların nasıl başladığını hatırlatırken, Yedioth Ahronoth’un yazarı, Deneyimli Gazeteci Ron Ben-Yishai, “İsrail yeni bir intifadan kaçınmak için ne yapmalı” başlıklı bir yazı yayımladı. Ben-Yishai askeri önlemlerin yanı sıra Netanyahu’nun Abbas ile diyaloga geçmesi gerektiğini dile getirdi.
Barış görüşmelerinde Filistin’in başmüzakerecisi olan Saeb Erekat da yaşananların 2000’deki ‘İkinci İntifada’nın ilk günlerini hatırlattığını söyledi. Erekat, “Deneyimlerimiz gösteriyor ki İsrail, Filistinlilerin özgürlüğünü zor yöntemleri kullanarak engelleyemez” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Silvan Kaymakamı ile Tahir Elçi arasındaki konuşmanın tam ses kaydı

SONRAKİ HABER

Amerikan futbolunda 1 ayda 4 ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...