06 Ekim 2015 11:02

Halep'te Şeyh Maksud ateş altında: ‘MİT, cihatçıları Kürt mahallelerine saldırtıyor’

Suriye'de el Kaideci el Nusra Cephesinin öncülüğündeki cihatçıların Halep’in Kürt mahallesi Şeyh Maksud’a yönelik saldırıları sürüyor. (FOTOĞRAF: Yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı ve YPG/YPJ güçlerinin kontrolünde bulunan mahalle, Halep’in güvenli bölgelerinden biri olarak bilindiği için kentteki iç göçün de adresi konumunda.)

Paylaş

Suriye'de el Kaideci el Nusra Cephesinin öncülüğündeki cihatçıların Halep’in Kürt mahallesi Şeyh Maksud’a yönelik saldırıları sürüyor. YPG, varılan ateşkes anlaşmasının MİT’in güdümündeki gruplar tarafından bozulduğunu söyledi.

ANHA, sabah saatleri itibariyle yeniden başlayan saldırılarda mahallenin dört bir yandan bombalandığını, 17 yaşındaki Nura Ehmed Xelil adlı Arap kızının yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yoğun havan toplu saldırılarda Mustefa Qe’qo (28), Emel Xelil (40), Serbaş Hesen (35), Sumeyye Hesum (30) ile Mihemed Yusif (37) adlı beş sivilin de yaralandığı ifade edildi. Yaralılar Heyva Sor sağlık merkezine kaldırıldı.

Yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı ve YPG/YPJ güçlerinin kontrolünde bulunan mahalle, Halep’in güvenli bölgelerinden biri olarak bilindiği için kentteki iç göçün de adresi konumundaydı. YPG, daha önce yaptığı açıklamada cihatçıların mahallenin bu yapısını bozmayı amaçladığını söylemişti.

YPG: MİT’İN GÜDÜMÜNDEKİ GRUPLAR ANLAŞMAYI BOZDU

YPG Halep Komutanlığı, Şam Cephesi ile varılan çatışmaları durdurma anlaşmasının el Nusra ve birlikte hareket ettiği gruplarca bozulduğunu duyurdu. YPG söz konusu grupların MİT’in güdümünde olduğunu vurguladı.

YPG Halep Komutanlığı'nın açıklamasında 5 Ekim’de Şam Cephesi ile bir araya gelindiği ve saat 06.00’da ateşkesin yürürlüğe girdiği, ancak el Nusra, Ahraru’ş Şam ve Sultan Murat Tugayı’nın anlaşmanın üzerinden 10 dakika geçmeden topçu saldırılarına başlayarak ateşkesi bozduğu ifade edildi.

YPG açıklamasında, “Barışçıl bir çözümden yanaydık. Ancak Türk istihbaratının güdümünde ve ona bağlı çalışan el Nusra, Ahrar el Şam ve Sultan Murat Tugayı çeteleri, ateşkesin gereğini yerine getireceğine bozmaya karar kıldı” dedi. YPG, cihatçı grupların kendileriyle ÖSO’ya bağlı taburlar arasında “Çelişki çıkarılmaya çalışıldığını” söyledi. YPG, “ÖSO bünyesinde yer alan silahlı tüm grupları sorumluluklarını yerine getirmeye, el Nusra ve destekçilerine karşı tutum takınıp provokatif uygulamalarına sınır koymaya çağırıyoruz” dedi.

ŞEYH MAKSUD’A SALDIRI GÖÇMENLERE SALDIRIDIR

YPG ile ortak hareket eden Burkan el Fırat’ın Sözcüsü Şervan Derviş, ANHA’ya yaptığı açıklamada, “Halep’in en güvenli bölgesi olduğu için bunca insan buraya göç etti. Ama görülüyor ki, çeteler sivil halkın güvenliğini kendine dert edinmiyor ve dış güçlerin çıkarlarını sağlamak temelinde hareket ediyor. Burayı kuşatmaya alıp saldırmak, göç eden halka saldırmaktır. Nusra ve ona bağlı çetelerin saldırıları bugüne kadar onlarca sivilin yaşamını yitirmesine neden oldu. Çete gruplarının yenildiğini gösteren bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de 'başbakan'ın ofisi vuruldu

SONRAKİ HABER

Kunduz’da ‘acil’ uyarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...