06 Ekim 2015 00:44

Latin Amerika Kadın Buluşması sona erdi: Haklarımız ve halklarımız için mücadeleye

Dominik’te Latin Amerika’nın 12 ülkesinden yüzlerce kadının katıldığı '1. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması' sona erdi. Sonuç bildirgesinde, emekçi kadın dayanışmasını arttırma kararlılığı vurgulandı.

Paylaş

Elif GÖRGÜ
Santo Domingo

Latin Amerika’nın 12 ülkesinden yaklaşık 400 kadının Dominik Cumhuryeti başkenti Santo Domingo’da biraraya getiren “1. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması” sona erdi. İşçi kadınların sorunlarından kürtaj yasaklarına, genç kadınların politikaya katılımından kadın cinayetlerinin önlenmesine, ulusal hareketlerde kadının yerinden göçmen kadınların sorunlarına kadar bir dizi konunun tartışıldığı, bilgi alışverişi yapıldığı dört günlük buluşmanın ardından kadınlar kıta genelinde emekçi kadın dayanışmasını arttırma kararlılığıyla buluşmayı sona erdirdiler. Açıklanan sonuç bildirgesinde de tüm ülkelerden kadınlar, “Latin Amerikalı ve Karayipli kadınlar olarak, eşit haklar mücadelesinde varız, özgürleşme mücadelesinde halklarımızın yanındayız” dediler. Bir sonraki buluşmanın ise 2017’de Ekvador’da yapılması kararı alındı. İşte sonuç bildirgesinin tamamı: 

LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER KADIN BULUŞMASI SONUÇ BİLDİRGESİ

“Dominik Cumhuriyetinde, Mirabal Kızkardeşlerin yuvasında, harika doğanın, sıcak insanların cömert toprağında, Arjantin, Kolombiya, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Salvador, Haiti, Meksika, Paraguay, Peru, Porto Riko ve Venezuela’dan kadınlar, “Latin Amerikalı ve Karayipli kadınlar, eşit haklar mücadelesinde varız, özgürleşme mücadelesinde halklarımızın yanındayız” şiarıyla buluştuk. 
Büyük bir heyecanla; emekçi kadınlar, işçiler, köylüler, öğrenciler, doçentler, profesyonaller, entellektüeller, sanatçılar, işsizler, ev işçileri, ev kadınları, emekli kadınlar, serbest meslek sahibi kadınlar, yerli siyahi ve topluluklardan kadınlar olarak, 
her ülkede gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler temelinde kendi kendimiz finanse ederek buluştuk; emekçi kadınların, hükümetlerin,  demokratik kitle örgütlerinin ya da emperyalist ülkelerdeki yabancı kurumların finansörlüğü olmadan büyük işler örgütleyebieceğimizi gösterdik.

AMERİKA'NIN MÜCADELECİ KADINLARI
İlk etkinlik Mirabal Kızkardeşler Müzesinin ziyaret edilmesi ve bu vesileyle kendilerini anmak ve Trujillo diktatörlüğüne karşı Dominik Halkının mücadeleine yönelik saldırının bir parçası olarak katledilmelerini lanetlenmesi oldu; bu ziyarette Minevra’nın kızı  Minuo Tabares Mirabal ile buluştuk ve kadınlar halkların özgürlük mücadelesinin kararlı bir parçası olma sözü verdiler. 
Latin Amerikalı ve Karayipli kadınlar, sömürgeciliğe karşı bağımsızlık mücadelesinden bu yana halklarımızın tarihi inşaasına aktif olarak katıldılar, ve her gelişen mücadelede de bir öncekinden daha fazla yer aldılar; Micaela Bastidas, Juana Azurduy, Manuela Sáenz, María Trinidad Sánchez ve binlerce isimsiz kadın bunun örneğidir ve onları anmaktan onur duyuyoruz.
20. yüzyılda Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, kendilerine adanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde andığımız binlerce ABD’li dokuma işçisi kadın şehitin adımlarıyla devam ettik.

ORTAK TARİH BİZİ MÜCADELEDE BİRLEŞTİRİYOR
Yine 20. Yüzyılın ilerleyen yıllarında verdiğimiz Olga Benario, Lolita Lebrón, Azucena Villaflor, Rosita Paredes gibi kadınların hakları ve halklar için kanları dökülen bir çok şehidi saygıyla anıyor, mücadelerini sürdürüyoruz. 
Ülkelerimizin ortak bir tarihle kardeşleşmiş olmalarının yanı sıra, sosyal, ekonomik özelliklerimiz, benzer dilleri paylaşmamız; sömürgecilik karşıtı, anti emperyalist ve yerel egemenlerin baskısına karşı verilen mücadeleler bizi, halklarımızla birlikte kadınların nihai bağımsızlığı ve özgürleşmesine götürecek derin dönüşümlerin ufkunda ve bir gelecek arayışında birleştiriyor. 

HER TÜRLÜ SÖMÜRÜ VE EŞİTSİZLĞE KARŞI MÜCADELE
Biz kadınlar bu adaletsiz ve baskıcı sistemden daha fazla etkileniyoruz. Çifte sömürüye ve baskıya, cinsiyet temelli şiddete, etnik-kültürel ve ayrımcılığa karşı; tanımak ve karar vermek için cinsellik ve üreme eğitimi, kürtaj olmamak için doğum kontrolü, ölmemek için kürtaj hakkı; kadınları, kız ve erkek çocuklarını fahişelik ve uyuşturucu ticaret aracılığıyla köleleştiren, emperyalist planların emrindeki kapitalist patriarkal devletlerin suç ortaklığıyla varlığını sürdüren çok uluslu örgüt ağlarına son vermek; çalışma hakkı için, işyerinde hertürlü tacize karşı, eşit işe eşit ücret için; gıda güvenliği, nitelikli eğitim ve okur yazar olmayan kadın kalmaması için, kamusal ve nitelikli sağlık hizmeti için ve her türden ayrımcılığa, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı, etnik kimliklerin ve yerli halkların tanınması için; kadın ve erkek tarım emekçilerinin toprak hakkı ve üretimlerinin garanti altına alınması için; kadın emekçilerin çocuklarına özel merkez ve kreşlerde sosyal hizmet sağlanması için; kadın emeklilik yaşının düşürülmesi için, kadınların politikaya geniş katılımının sağlanması için; genç kadınların uyuşturucu belasına ve emperyalist yabancılaştırmaya karşı eğitime, kültüre, yeşil alanlara, spora ulaşımının sağlanması ve örgütlenme özgürlüğü için mücadele ediyoruz. 

EMPERYALİST SAVAŞLARI REDDEDİYORUZ!
Buluşma sırasında gerçekleştirilen tüm aktivitelerde, atölye ve genel oturumlarda kadınlar olarak her bir katılımcı ülkedeki kadına yönelik her türden şiddeti reddettiler ve deneyim paylaşımları kadınların özgürleşme ve ülkelerimizin nihai bağımsızlığı mücadelesini besleyecek kararların ve sonuç bildirgesinin oluşumunda temel faktör oldular. 
Göçün, mülteciliğin kitleselleşmesindeki artışın ve yaratılan evsiz, işsiz insanlar ordusunun nedeni olan emperyalist müdahaleci savaşları reddediyoruz; bunlar binlerce kadının ve ailelerinin çektiği acının sebebidirler.

ORTAK MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ
Bu başarılı 1. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşmasını bitirirken, emekçi kadınların ve farklı halk kesimlerinden kadınların birlik, dostluk ve dayanışma bağlarını güçlendireceğimize; kıtasal boyutta ortak mücadeleyi, dünya kadınları için tarihi anlar olan şu üç tarihte daha çok teşvik edeceğimizin sözünü veriyoruz:
1- 8 MART, kadınların özgürlüklerini kazanmaları için mücadele günü olan Dünya Emekçi Kadınlar Günü
2.- 1 MAYIS, kapitalist sömürüye karşı kadın ve erkek emekçilerin birlik, mücadele ve örgütlenme günü olması gereken Uluslararası Emek Günü 
3.- 25 KASIM; Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü; Mirabal kardeşlerin fedakarlıklarını ve mücadelesinin tarihi anlamını geri kazanması için...

KADINLAR HÜKÜMETLERİ UYARIYOR
Bu bağlamda:

1.- Meksika Hükümeti’nden Ayotzinapa Öğretmen Okulu 43 gencin canlı olarak acilen ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz
2.- UNSTAMIH (Birleşmiş Milletler Haiti Stabilizasyon Birlikleri)’nin; başta Arjantin, Brezilya ve Şili birlikleri olmak üzere Haiti’den geri çekişmesini talep ediyoruz ve (Haiti’nin) bağımsız bir ulus olarak kendi kaderini özgürce tayin hakkını destekliyoruz.
3.- Tüm kıtada ve özel olarak Ekvador’da Rafael Correa Hükümetinin uyguladığı toplımsal mücadelenin kriminalize edilmesini lanetliyor, reddediyoruz. Meşru direniş haklarını kullandıkları için dava edilen toplumsal mücadelecilerle dayanışıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'den bir işçi soruyor. İlk adımı kim atacak?

SONRAKİ HABER

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...