04 Ekim 2015 10:37

‘IŞİD’in esir aldığı kadınların sesini duyurmalıyız’

Paylaş

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele İnisiyatifinin, Diyarbakır’da 2 gün sürecek “Savaş ve çatışma bağlamında toplumsal cinsiyet ve şiddet” çalıştayı, Sümerpark Toplantı Salonunda bugün başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Platform ve Avrupa Êzidî Dernekleri Federasyonu Eski Eş Başkanı Dr. Leyla Ferman, kadınların yaşamı temsil ettiğini ve kadınlar özgür olmadan yaşamın özgür olamayacağını ifade etti. Şengal’da yaşatılan IŞİD vahşetine değinen Ferman, kadınların bu süreçte susuz ve aç bırakılarak, cinsel istismara maruz kaldığını ve yok sayıldıklarını ifade etti. Bugün sadece Êzidî kadınların değil, Süryani, Ermeni, Arap kadınların da IŞİD’in  elinde olduğuna işaret eden Ferman, “Bu nedenle de biz kadınların birincil görevi kadınlara sahip çıkmak, onların sesini duyurmaktır. Yaşamın devam ettirilebilmesi için tüm benliğimiz ile birbirimize yardımcı olabilmeliyiz. Bugün kadınlar sadece DAİŞ’in elinde olan kadınlar olarak bilinmiyor. Bugün kadınlar devrimi getirenler olarak da biliniyor” şeklinde konuştu.

Platform Üyesi Sabriye Orak ise, Platform olarak savaşın yaşandığı Şengal ve Êzidîlerin geçiş yerleri ve kamplarının bulunduğu bölgelerde incelemelerde bulunduklarını belirterek, kadınların ciddi bir travma yaşadığını ve İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin esir düşen kadınları kendi ülkelerinde rehabilite etmek gibi bir taleplerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak kadınların kendi topraklarında tedavi edilmesinin önemli olduğunu belirten Orak, “Kadınlar özellikle topraklarından ve kültürlerinden kopamazlar. Bir tedavi süreci olacaksa bunun kendi coğrafyasında, kendi diliyle, kendi kültürü ile olması gerekir. Yabancı bir ülkede, tanımadıkları insanlarla, tanımadıkları bir dille bu süreci atlatmaları kolay olmayacaktır” diye konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'e sokulmayan vekiller oturma eylemine başladı

SONRAKİ HABER

Sağır ve dilsiz kadının boğazını kestiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa