04 Ekim 2015 03:49

Zamansız bir ‘Yanlışlıklar Komedyası’

BBT ekibi canını dişine taktı, giden oyuncular nedeniyle düşen oyunlarının yerine yeni bir repertuar hazırladı. Zaten böyle netameli günlerin ardından BBT sahnesine de William Shakespeare yakışırdı.

Paylaş

Ayşen GÜVEN

Heyhat! “Yanlışlıklar Komedyası” nasıl da bu zamana ait bir tamlama gibi geliyor kulağa değil mi? Gelgelim 1500-1600’lü yıllara tanıklık etmiş üstad Shakespeare gene konuyu erken çözüp, kapatmış ve bu tamlamayı o çağlara yakışık aldırmış. Geriyeyse bizim için hazır bir yaşam yorumu daha kalmış büyük yazardan.

Koskoca bir yaz daha kan ve gözyaşıyla geçti. Üstelik bu yazın azizliği de diyemeyiz yazık! Ve bütün bu korkunç iklimin ortasında Bakırköy Belediye Tiyatrosu en evrensel vatandaşlık haklarından seçme ve seçilme başlığını hatırlattı bize. Türkiye’de kurum tiyatrolarının en genç Genel Sanat Yönetmeni (Alican Yücesoy) de böylece sahneye çıktı. Kültür-sanat kurumlarımız da dahi bu en temel demokrasi biçimini bugüne kadar örgütleyememiş olmamıza mı yansak ya da yine karabasanlarla boğuşurken bir çiçekli çentik atan bu habere mi sevinsek karıştırdık o günlerde. Yine de ‘çiçekli olan umutluydu’ diye bastık çentiği. Gelgelim CHP’li belediye seçim hakkını tanırken ki bunu onların lütfetmesinden bile hicap duyarız, gencecik yönetime antidemokratik bir hamle de gerçekleştirdi. 29 oyuncuları görevden alındı. Yani BBT’de işler pek yolunda gitmedi, oyuncuların çıkarılan arkadaşlarına sahip çıkan sesi pek duyulmadı. Yine savaşın gölgesinde park talanı haberi gibi bir şey oldu anlayacağınız. Enseyi karartmadı BBT ekibi canını dişine taktı, giden oyuncular nedeniyle düşen oyunlarının yerine yeni bir repertuar hazırladı. Zaten böyle netameli günlerin ardından BBT sahnesine de William Shakespeare yakışırdı.

TIMOTHY SUPPLE İMZASI

Öyle de oldu ve bu defa yazarın bir komedisi; “Yanlışlıklar Komedyası” koskoca bir hazırlıkla karşımıza çıktı. Önceki gün BBT Müşfik Kenter sahnesinde prömiyerini yapan oyun aynı zamanda fars özelliği taşıyor. Oyun, yazarın en iyi becerdiği şeyi dramlarında olduğu kadar komedide de sinir uçlarımıza vurabileceğini gösteriyor. Yani sınıfsal eşitsizlikler ve insanın asgari müşterekte buluşabilme potansiyeline inancı yine iliklerimize kadar hissediyoruz. Böyle iddialı bir işin rejisinin altındansa İngiliz yönetmen Timothy Supple kalkıyor. Supple zaten bir Shakespeare uzmanı sayılabilir. Royal Shakespeare Company’deki deneyimi bu değerli tiyatro insanının Türkiye’deki sahnesi için ayrıca merak uyandırmaya yeter. Nitekim muhteşem bir sahne kullanımı, oyunculuk paslaşması, hep akan bir oyun seyrettik. Dekor fikri konusundaysa Kerem Çetinel’e helal olsun diyebiliyoruz. Belli ki yönetmen birbirlerini çok iyi anlamışlar. Elif Ürse, Ali Rıza Kubilay’ın oyunculukları parıldıyordu gelgelim iki kardeş köle Emrah Eren ve hele de Ali Çelik’e ayakta alkış.

“Yanlışlıklar Komedyası” bu dünyada yazıldığı için belki de illa kara komediye çalıyor. Bütün eşitsizliklerin üstesindense evrensel diliyle bazen bir tiyatro oyunu geliyor. BBT’nin genç yönetimi ve teknik kadrosu, oyuncuları alnının akıyla bürokrasinizin yerine sıcacık, gerçek ve güçlü bir sahne koyuyor. Herkesin ellerine sağlık, alkışınız bol olsun!

ÖNCEKİ HABER

‘Malmö Emniyetinden Saga Norén’ geri döndü!

SONRAKİ HABER

Tarihin en iyi astronotları!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...