03 Ekim 2015 18:11

Yeni doğan bebekleri 30 dakika içinde emzirin!

Dr. Eda Balanlı: Yeni doğan bebekler mümkünse doğumdan sonraki ilk 30 dakika içinde emzirilmelidir. Sonraki zamanlarda emzirme sıklığı ve süresini bebek belirlemeli, istedikçe emzirilmelidir.

Paylaş

Emzirme Haftası nedeniyle açıklama yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Balanlı, anne sütünün çok önemli bir besin olduğunu, doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi. Balanlı, “Yeni doğan bebekler mümkünse doğumdan sonraki ilk 30 dakika içinde emzirilmelidirler. Sonraki zamanlarda emzirme sıklığı ve süresini bebek belirlemeli, istedikçe emzirilmelidir” dedi.
Anne sütünün bebek için önemine dikkat çeken Eda Balanlı, “Anne sütü sekretuar Ig A, laktoferrin, lizozim, bifidus faktör, proteaz inhibitörleri, kompleman, B12 ve folik asit bağlayan proteinler gibi içerikleri sayesinde hastalıklardan korur, bağışıklık sisteminin gelişmesini kolaylaştırır. Anne sütü alan bebeklerde zatürre, orta kulak iltihabı, menenjit, ishal gibi bulaşıcı hastalıklar ile atopik egzama gibi alerjik hastalıklar daha az görülür veya daha hafif seyreder” ifadelerini kullandı.

‘EMZİRME ARALARI 3 SAATİ GEÇMEMELİ’
“Yeni doğan bebekler mümkünse doğumdan sonraki ilk 30 dakika içinde emzirilmelidirler” diyen Balanlı, “Sonraki zamanlarda emzirme sıklığı ve süresini bebek belirlemeli, istedikçe emzirilmelidir. Ancak emzirme araları 3 saati geçmemelidir. İlk emzirmede sütün hemen gelmemesi halinde endişelenmemeli, bebeğe başka bir besin verilmeden emzirmeye devam edilmelidir. Doğumdan sonra az miktarda gelen süt bebek emdikçe artar” açıklamasında bulundu.

STRESTEN UZAK DURMAK ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRIYOR 
Stresten uzak durmanın anne sütünü artırdığını kaydeden Balanlı, “Süt yapımını arttırmak için bebeğin sık aralarla ve doğru teknikle emzirilmesi gereklidir. Ayrıca annenin fiziksel yorgunluk ve stres gibi süt yapımını olumsuz etkileyen faktörlerden kaçınması da önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet ile beslenmek, bol sıvı almak ve dinlenmeye vakit ayırmak anne sütünün artmasına yardımcıdır. Emzirme ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmak da annenin kendine olan güvenini arttırır. Annenin sakin ve rahat bir ortamda bulunması, aile bireylerinden ihtiyacı olan desteği görmesi de önemlidir. Emziren anneler, varsa endişelerini çocuk uzmanlarıyla paylaşmalı ve gerektiğinde uzmanlardan yardım almaktan kaçınmamalıdır.” şeklinde konuştu.

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI
- Görme ve nörolojik gelişim için gerekli temel yağ asitlerinden zengindir.  
- İçerdiği büyüme faktörleri nedeniyle başta sindirim ve solunum sistemi olmak üzere birçok organ sisteminin büyüme ve gelişmesini destekler.
- Bebeğin büyüme ve gelişimi için gereken çinko, demir, kalsiyum gibi minerallerin bağırsaktan emilimi inek sütüne göre çok daha fazladır.
- Bebeğin su ihtiyacını karşılar. 
- Böbrek fonksiyonlarını destekler.
- Bebeğin gereksinimine göre içeriği değişir.
- Bebeğin çene ve diş gelişimine destek olur.
- Ekonomiktir.
- Her zaman taze, uygun ısıda ve kullanıma hazırdır.

 

ÖNCEKİ HABER

Sokağa çıkmanın yasak olduğu Silvan'da devlet terörü

SONRAKİ HABER

Doyle, Sebadoh ve Céu ekimde Salon’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...