02 Ekim 2015 00:50

NASA, Mars’ta bulduğu suya dokunabilecek mi?

Paylaş

Akshat RATHI

NASA, Mars’ta sıvı suyun varlığına dair kanıt bulduğunu iddia etti. Doğruysa, ABD hükümetinin bu iddiayı test etmek için yeni bir misyon başlatmasını bekleyebilirsiniz. Dahası, Mars’ta yaşamın ya da yaşamı destekleyebilecek koşulların varlığının keşfi, bugüne kadarki en büyük keşif olacaktır.
Ancak bu, kısa süre içinde olmayacak. NASA’nın basın açıklamasına bakılırsa, bilim insanları akışkan suyun varlığına dair somut kanıtlara sahip gibi görünüyor. Değiller. Ellerinde, tuzla karışık sıvı suyun varlığına dair kimyasal kanıtlar var. Daha önemlisi, NASA, Mars’ta sıvı suyun varlığından yüzde 100 emin bile olsa, bu konuda yapabileceği bir şey yok.
Dünyadaki uzay güçlerinin eli, 1967’de imzalanan Dış Uzay Anlaşması ile bağlanmış durumda. Bu anlaşma, uzaydaki bir su kaynağına, dünyadaki yaşamın bulaşabileceği robot ya da insan gönderilmesini yasaklıyor.
Dünya üzerindeki yaşam oldukça esnek görünüyor. Mikroorganizmalar, en kuru ve en sıcak bölgeler dahil hemen her yerde bulunuyor. Dünya’nın mikroorganizmaları, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dış kısmına yapışmış halde yaklaşık 2 yıl yaşayabildi. Mars üzerindeki kara parçalarının tamamen steril (mikroorganizmalardan arındırılmış) olduğunu kanıtlasak bile, bakteriyel yaşamın Mars üzerinde yaşam bulacak biçimler almamış olduğuna dair kim garanti verebilir? Dünya dışı yolculuk yapacak tüm uzay misyonları, gezegensel koruma protokolleri kapsamındadır.
Bu protokoller, Mars üzerinde hangi alanlara bir uzay gemisinin iniş yapabileceğini, hangi alanlara inemeyeceğini, indikten sonra ne kadar ilerleyebileceğini belirler. 2014’te yayımlanan rapor, Mars üzerinde hiç uzay gemisi gönderemeyeceğimiz yeni alanlar oluştuğunu gösteriyor.  
Mars’ta yaşamı sağlamaya el verecek kadar ılıman ve nemli alanlar, iniş yapılacak sınırların dışında kalıyor. Buz cepleri, mağaralar ve aktif volkanların olduğu bölgeler bu tip alanlar arasında sayılabilir. Mars yüzeyinde 5 metre derinde buz bulunan bölgeler bile bu listede yer alıyor.
Ancak ihtimaller bununla da sınırlı değil. Örneğin, Mars 2020 Rover, plütonyum gücüyle çalışan bir güç kaynağına sahip ki, bu güç kaynağı Mars’a düşerse, toprağın altındaki buzu eriterek sıvı suya dönüştürebilir. Böylece bu alan da yasak bölge olacaktır. Buradaki ironi şudur ki, NASA, su ya da Mars tarzı yaşam bulunabilecek tüm bölgelerden uzak durmalıdır.   
NASA’nın Mars’ta sıvı su keşfettiğini duyurması, çalışmaları için daha fazla ödenek ayrılması ihtiyacıyla açıklanabilir. Ve bu, işe yaramış görünüyor. Ancak NASA’nın 2030 için planladığı insanlı uzay misyonunun Mars’a mikroorganizmaları taşıyacağını ve uluslararası anlaşmaları çiğneyeceğini beklemek olası değil.
Gerçekte, bugüne kadar Mars’a gönderdiğimiz araçların Kızıl Gezegen’e halihazırda mikroorganizma taşımadığının garantisini kim verebilir?   

quartz.com’dan çeviren Mehmet ÖZER

ÖNCEKİ HABER

'Şeyh Maksud'a saldırıların arkasında AKP var'

SONRAKİ HABER

İstanbul’u ‘dövme’ye geliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...