29 Eylül 2015 10:51

Kırsaldan göç, akbaba neslini tehdit ediyor

Paylaş

Türkiye'de yaşayan dört farklı akbaba türüne yönelik araştırma yapan Doğa Derneği, kırsal bölgedeki insanların kentlere göç etmesi nedeniyle, bu türlerin neslinin tehlike altında olduğunu belirledi.

Doğa Derneğinin yaptığı araştırma, Anadolu kırsalındaki nüfusun şehirlere göçü devam ederken, değişimin doğadaki diğer canlılar üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Kırsal bölgede yaşayanların kentlere göçü nedeniyle, Türkiye’deki 4 farklı akbaba türünün tehlike altında olduğunu ortaya koyan araştırmada; Anadolu’da kara akbaba, kızıl akbaba, küçük akbaba ve sakallı akbaba olmak üzere 4 akbaba türünün çok sayıda tehdide rağmen hayatta kalmaya çalıştığı belirtildi. Akbabalara Orta Anadolu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye’nin farklı yerlerinde rastlamanın halen mümkün olduğu da kaydedildi.

Dört akbaba türünün de Anadolu’da yüzlerce yıldır süren geleneksel hayvancılıkla uyumlu bir yaşam biçimine sahip olduğu belirtilen araştırmada, geniş mera alanlarında sürdürülen çoban kültürünün akbabalar için son derece önemli bir besin ve yaşam alanı kaynağı olduğuna işaret edildi. Anadolu meralarında serbestçe otlayan hayvanların hem akbabaların leş bulmaları için gerekli açık alanları oluşturduğu, hem de besin olduğuna dikkat çekilerek, “Akbabalar herhangi bir nedenle ölen hayvanların leşlerini yediği için doğada sağlıklı bir yaşamın sürmesine neden oluyor” denildi. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

IFF Aroma’da provokasyon girişimi: Servis şoförü aracı muhabirimizin üzerine sürdü

SONRAKİ HABER

Tokat’ta HES’ler ellik ve semahla protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...