29 Eylül 2015 08:15

Çandarlı, termik santral tehdidinde

Paylaş

Cihan BAŞAKÇIOĞLU

İzmir'in kuzey bölgesinde yapılması planlanan termik santral projelerine bir yenisi daha eklendi. Dikili’ye bağlı Çandarlı beldesinde Ege Yıldızı Doğalgaz Elektrik Üretim AŞ aracılığıyla bir termik santral kurulması planlanıyor. Termik santralden çıkan küllerin Kestelli Barajı’na taşınacağı belirtilirken, bölgede turizm ve tarım alanlarını etkileyecek proje, doğanın dengesini altüst edecek.

Projenin yapılacağı bölge, İzmir’in önemli turizm alanlarından biri olan Çandarlı Tatil Köyü’ne bin 500, Ayyıldız Sitesi’ne ise bin metre uzaklıkta yer alıyor.

Yapılacağı bölgede ekolojik yaşam, yer altı ve yer üstü suları ile turizmi yerle bir edecek bu termik santral projesinin sahipleri ise dikkat çekiyor. Projenin sahibi Ege Yıldızı Doğalgaz Elektrik Üretim AŞ’nin Yöneticisi İzmir takımlarından Göztepe Spor Kulübü’nün Başkanı İş Adamı Mehmet Sepil iken, ortakları arasında ise İstanbul’da yapımı süren Üçüncü Köprü inşaatında doğa katliamlarına imza atan İbrahim Çeçen’in oğlu Murat Çeçen yer alıyor.

‘TURİZME CİDDİ BİR TEKME VURACAK’

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, önemli tarım alanlarının bulunduğu Çandarlı Ovası’na su veren Bakırçay’ın, denize termik santralin yapıldığı bölgede döküldüğünü belirterek, balıkların üreme alanı ve Bakırçay’ın bir kolu olan Sarı Azmak deresinin ciddi bir tahribat göreceğini söyledi. Termik santralin dünyanın terk ettiği bir teknoloji olduğunu söyleyen Engel, turizm bölgesi olan Çandarlı Tatil Köyü’ne bin 500 metre gibi kısa bir mesafede termik santral yapılmasının oradaki turizmi ve insanları son derece kötü etkileyeceğinin altını çizdi.

271 BİN 105 TON UÇUCU KÜL

Bölgede zeytin ağaçlarının bulunmasından kaynaklı zeytincilik faaliyetinin de çok yaygın olduğunu belirten Engel, tarım arazilerinin de yapılacak termik santralle birlikte yok olacağını söyledi. Termik santralden çıkan küllerin ise Bergama’nın merkezine çok yakında bulunan Kestelli Barajı’na taşınacağını belirten Engel, “Atıkları, uçucu külleri de Bergama’ya taşıyacaklar. Kestelli Barajı’na yani 750 metre kuş uçumu bir mesafeye taşıyacaklar. Bakanlığa verdikleri dosyada da belirttikleri gibi yıllık 271 bin 105 ton uçucu kül ve taban küllerini kamyonlarla Çandarlı yöresini batırdıkları yetmezmiş gibi Bergama merkezine çok yakın bir alana depolayacaklar. Nereden bakarsanız bakın bu projenin bölgeye verdiği zarar getirisinden çok daha fazla olacaktır” diye kaydetti. Engel, projenin iptal edilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

‘ÇANDARLI KÖRFEZİ FELAKETLERLE KARŞI KARŞIYA KALACAK’

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Karaçorlu, “Binlerce insanın Çandarlı kıyılarından ve Çandarlı yerleşiminden yararlanabildiği kesinlikle gözden uzak tutulmamalı ve yok sayılmamalıdır. Yerleşim alanına bu kadar yakın olan bu kömürlü termik santral uygulaması, soğutma suyunu denizden almayı tasarladığı için Çandarlı Körfezi’nin deniz suyunun yeni felaketlerle karşı karşıya kalacağı bir başka korkunç durumdur” diye konuştu.

Daha önce de aynı bölgenin Çandarlı Limanı gibi bir felaketle karşılaştığını ifade eden Karaçorlu, bu durumun o bölgedeki tarımsal alanlarda ve turizm alanlarında yeterince tahribat yarattığını söyledi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yöresel kıyafetli fotoğrafları paylaşılan HDP yöneticileri hedef gösterildi

SONRAKİ HABER

Kitap taslağını engelleyen cezaevi kararı AYM’ye takıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...