26 Eylül 2015 18:16

Çocuğunuz okula hazır mı?

Paylaş

2015-2016 Eğitim Öğretim yılı yarın başlıyor. Uzun bir yaz tatilinin ardından çocuklar ve ebeveynler için yeni dönem öncesi okul heyecanı başlıyor. Son derece telaşlı geçen bu süreçte çocukların okula duygusal ve zihinsel olarak hazır olması için Pedagog Dr. Melda Alantar, önerilerde bulundu.

UYKU VE KAHVALTI SAATLERİNİ DÜZENLEYİN  

 

Okul açılmadan en az bir hafta önce uyku ve kahvaltı saatleri yeniden planlanmalıdır. Değişikliklere çocuğu hazırlamak, ödev ve etkinlikler nedeniyle aşırı yorgunluk hissetmemesi için düzen oluşturmanın yararları üzerine çocukla konuşulmalıdır. Çocuklar sabah kalkabilmek için çalar saatlerini kendileri kurabilirler. Sabah okul için hazırlanmak ve kahvaltı etmek için çocuğa yeterli zaman tanınmalıdır. Düzene uyum sağladıkları, servise yetiştikleri zaman çocukları takdir etmek önemlidir. Eve döndüğünde sizi bulamadığı zaman neler yapması gerektiği de çocukla ayrıca konuşulmalıdır.

OKUL ALIŞVERİŞİNİ BİRLİKTE YAPIN

Okul alışverişine çocukla birlikte çıkmak ve onun tercihlerine öncelik vermek önemli bir adımdır. Yıl içinde öğreneceği bilgiler hakkında konuşulmalı, ders programını kavrama yeteneğine olan güvenin tam olduğu aileler tarafından çocuğa anlatılmalıdır. Öğrenme becerilerinin gelişmesi zaman alır, sık tekrar gereklidir. Çocuk sabırlı, dikkatli ve olumlu olması konusunda yüreklendirilmelidir. Okul açılmadan önce çocuğun sınıf arkadaşlarıyla buluşarak olumlu sosyal ilişkiler kurması için de desteklenmesi önemlidir.

OKUL ÇANTASINI DÜZENLEME SORUMLULUĞU VERİN  

İlköğretim çağındaki çocuklar, kendi odalarında veya evin sessiz bir köşesinde derslerine çalışabilirler. Okula yeni başlayan çocuklar için ise oturma odası ya da mutfak gibi ortak kullanım alanlarında erişkinlerin denetim ve gözetimlerine olanak sağlayan bir çalışma köşesi oluşturulabilir. Okul eşyaları ve eve gönderilen yazılı belgeleri koymak için bir yer belirlenmelidir. Her akşam okul çantasının düzenlenmesinin çocuğun sorumluluğu olduğu hatırlatılmalıdır.

ÖĞRETMENİNDEN YARDIM ALIN

Okulda başarısız olmaktan korkan ve sosyal ilişkiler konusunda sorunlar yaşayan çocuklar okula gitmek istemeyebilir. Ebeveynler bu konuda sabırlı davranmalı, anlayış göstererek çocukla konuşmalı ve okula gitmeyi neden reddettiğini iyice araştırmalıdır. Başarısızlık endişesi yaşayan ve arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorlanan bir çocuk için aile, öğretmen ve okul psikoloğu uygun bir plan geliştirmeli ve sorunu birlikte çözmelidir.

GÜÇLÜ YÖNLERİNİ KEŞFETMESİ İÇİN YOL GÖSTERİN  

Son yıllarda okullarda giderek yaygınlaşan bullying yani akranların dışlama ve zorbalıklarına maruz kalan çocuklar için de okul dönemleri oldukça zorlu olmaktadır. Eğer çocuk okulda bir baskı gördüğünü dile getiriyorsa öğretmen ve okul yönetimi ile birlikte sorunun çözümü için çalışmak gerekmektedir. Bu süreçte, çocuğun okuldaki olumsuzluklardan etkilenmemesi için güçlü yönlerini fark etmesi ve bu özelliklerini kullanması için destek olunmalıdır. Gerekirse öğretmeninden yardım alması konusunda yönlendirilmelidir.  

OKULUN DAHA EĞLENCELİ OLDUĞUNU ANLATIN

Çocuklar şimdiden sabah saatlerinde televizyon izlemek yerine yap bozla uğraşma, boyama, kitap okuma gibi etkinliklere yönlendirilmelidir. Bu faaliyetler çocuğun öğrenme sürecine ve okul düzenine alışmasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca okula gitmenin evde kalmaktan daha eğlenceli olduğu da anlatılmalıdır.

OKUL FOBİSİNE, DOĞRU ZAMANDA MÜDAHALE EDİN

Okul olgunluğu; çocuğun bedensel, duygusal, zihinsel ve sosyal anlamda okula hazır olması anlamına gelmektedir. Kimi çocuk bu olgunluğa 6 yaşında kimisi ise 8 yaşında ulaşmaktadır. Okul fobisi olan çocuğa doğru zamanda müdahale edilmez ise iyice okuldan uzaklaşacak ve okulu reddetme sorunu kronik hale dönüşecektir. Bu sorun aile içinde huzursuzluğa, akademik başarısızlığa, okulda uyumsuzluğa, çocuklarda asosyal bir eğilime neden olmaktır. İlerleyen süreçte ise üniversite ya da iş ortamına uyum sağlayamama ve panik atak gibi psikolojik ya da psikiyatrik sorunlara yol açabilir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'nde trafik gece durma noktasına geldi

SONRAKİ HABER

Beşiktaş’ın derbi hasreti bitecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...