23 Eylül 2015 01:30

Kadınlar ölümler dursun istiyor

Paylaş

Şiran ÜRPER

Çorlu’da Nusratiye Mahallesinin kadınları ile son çatışmalı süreci ve Cizre’de olanları konuşmak için sokağa çıktık. Sadece “Ölümler nasıl duracak, ateşkes nasıl sağlanacak?” sorusu kadınların durumu özetlemesine yetti.
Mahalleden bir kadın asker ölümlerini izlediğini, ölen askerlerin hepsinin yoksul aile çocukları olduğunu söylerken “Neden vekillerin, zenginlerin çocukları askerlik yapmıyor? Bizim gibi garibanların çocukları ölüyor?” diye tepkisini de ortaya koyuyor.
Cizre’de yaşananlar da kadınların gündemlerinden biri. “Cizre’de on yaşında bir kız çocuğunun keskin nişancılar tarafından vurulduğunu, annesinin mezara gömemediği için beş gün boyunca kokmasını engellemek için buzdolabında sakladığını duydum. Benim de on yaşındaki kızımın bir an o durumda olduğunu düşününce kendimi toparlayamadım. Sağlık ocağına gidip iğne yaptırdım” diyen bir kadın şöyle devam ediyor: “Beş metrelik nevresime sadece ‘Ey hükümet ey vekiller sizi biz seçtik. Çocuklarımızı öldürüyorsunuz. Sizin çocuklarınız nerede?’ diye yazıp sokağa çıkmak istiyorum. Ben ne asker annesiyim ne de çocuğum öldü. Ama benden farklı düşünen annelerin olacağını da zannetmiyorum.”
Gençlerin de ölmek ve öldürmek istemediğini belirten bir kadın şunları söylüyor: “Bir gün bir arkadaşımı dışarıdan okulu bitirsin diye açık öğretim bürosuna götürdüm. 20-25 yaşında gencecik çocuklar sırf askere gitmemek için açık liseye yazılmak için yüzlerce metre kuyruk oluşturmuşlar. Birine sorduğumda çekinerek ‘Ortamı görmüyor musun’ diyerek başka şansının olmadığını söylerken, diğer bir genç ise öfkeyle ‘Abla bizim yirmi binlerimiz yok ki bedelliden faydalanalım’ dedi. Benim iki oğlum askere gitti ve geldiler. Ama bu küçüğünü göndermeyeceğim. Onlar ölsün diye büyütmedim. Gençler ölüyor. Hep bizim gibi yoksulların çocukları ölüyor.”

ÖNCEKİ HABER

Ovacık’ta hakim ve savcı lojmanlarına roketatarlı saldırı

SONRAKİ HABER

Bir bebek daha mı ölsün?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...