21 Eylül 2015 21:30

Aydın'da asırlık zeytin ağaçları köklerinden söküldü

Paylaş

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy Mahallesi'nde, gece saatlerinde asırlık zeytin ağaçlarının kökünden sökülerek gömüldüğü ortaya çıktı. Bir jeotermal firmasını suçlayan vatandaşlar olaya tepki gösterdi.

Bölgedeki bir jeotermal firmasının gece zeytin ağaçlarını söktüğünü söyleyen mahalle sakinleri, ellerine aldıkları fenerlerle olay yerine geldi. Mahalleli, gömülen ve saklanan zeytin dallarını ve köklerini topraktan çıkardı. Yılmazköy Muhtarı Şahin Can, “Bu zeytin ağaçlarını kesmelerine nasıl vicdanları el veriyor. Biz bu ağaçların köklenmesine ve buraya yapılacak santrale karşıyız. Biz sağlıklı ve huzurlu yaşam istiyoruz” dedi.

Vatandaşlar , jeotermal firmasının elektrik santrali için asırlık zeytinleri iş makinalarıyla köklerinden söktüğünü dile getirdi. Mahalle sakinleri ağaç katliamını önlemek için ellerinde fenerlerle zeytin tarlalarına koştu. Köylülerin geldiği haberini alan firma çalışanlarının iş makinalarıyla söktükleri ağaçları kamyonlara yükleyerek zeytin tarlasından ayrıldıkları öğrenildi.

Alanda zeytin tarlası bulunan ve dört çocuğunu zeytinden elde ettiği gelirle okuttuğunu belirten Ayşe Çetin, “Ben bu zeytin ağaçlarıyla 4 çocuk okuttum, everdim. Bunlar bizim geleceğimiz. Niçin enerji için bizim zeytin ağaçlarımızı katlediyorlar. Bunlar birer canlı varlık. Evlat gibi 50 yılda yetişiyor bu ağaçlar. Günah değil mi, ağlıyor bu ağaçlar. Acaba kendilerinden bir şey olsa ne olur. Bizler görmeyelim engellemeyelim diye gece kesiyorlar” dedi.

Yılmazköy Muhtarı Şahin Can, "Firmanın işçileri bizi görünce kaçtılar. Ağaçların kesilmemesi ve jeotermal santral için yeni dilekçe verdik. Ama bunlar gece yapıyorlar bu işi, gündüz yapmıyorlar. Ağaçlara bakın, kesmişler gömmüşler. Buna bir kişinin dur demesi lazım. Yetkililerin, devletin bu işe bir dur demesi lazım. Üniversite hastanesinin yanında santral olmaz. Köy burada, mahalle burada. Kokudan duramıyoruz. Burada santral yapılır diyorsa yetkililer hep beraber yapalım. Yapılmaz diyorlarsa hep beraber yapmayalım. Biz enerjiye karşı değiliz. Biz ağacın köklenmesine karşıyız. Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz, başka hiçbir şey istemiyoruz. Zeytinleri dalındaki zeytinleriyle birlikte katletmişler. Bunları yapmak gönüllerine içlerine vicdanlarına sığıyorsa üniversite hastanesinin yanına santral kurmayı, biz de yardım edeceğiz, hep beraber kuracağız. Burada Ilıcabaşı Mahallesi, Yılmazköy Mahallesi, ASTİM, Gıda Çarşısı var. Burada jeotermal santrali kurulur, faydalıdır derlerse, hep beraber köylüce gideceğiz yardım edeceğiz. Kazma kürek çalışacağız burada, bedavaya çalışacağız. Kurulmaz deniyorsa da hep beraber kurdurmayacağız. Biz sağlıklı yaşam istiyoruz” diye konuştu.

Ağaçların iş makinalarıyla köklerinden söküldüğü alanda 10 ay önce de aynı olay yaşanmış, tepkiler üzerine çalışmalar durdurulmuştu. Mahalle sakinleri, asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesine izin vermeyeceklerini ve gerekirse geceleri nöbet tutacaklarını ifade etti. Toprakla örtülen zeytin ağaçlarının köklerini ve dallarını bulan vatandaşlar, yapılan ağaç katliamını kınayarak bir an önce bu katliama son verilmesini istedi. (CİHAN)
    

 

ÖNCEKİ HABER

ABD ve Latin Amerika’nın Militaristleşmesi

SONRAKİ HABER

Gölcük’te küfür iddiasıyla başlayan kavga Kürtleri linç girişimine dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...