22 Eylül 2015 00:50

Bayramda doğru beslenmenin 5 püf noktası

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, Kurban Bayramı'nı mide rahatsızlığı yaşamadan geçirmenin püf noktalarını anlattı.

Paylaş

Bayram geldi çattı. Sevdiklerimizle keyifli sofralarda buluşacak ve kimi zaman da yemekte aşırıya kaçacağız. Kurban Bayramı sofrası demek ızgarada pişen etler, tatlılar ve hamur işleri demek. Özellikle yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirme sırasında hem de sindirimde zorluk yaratacağını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek özellikle mide ve bağırsak hastalığı olanların kurban etlerini hemen tüketmemesi, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama yönteminin tercih ederek pişirilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğundan kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan kişiler de Kurban Bayramı’nda, yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmelidir. Kısıtlı miktarlarda et tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdır.”
Doç. Dr. Binnur Şimşek bayramı rahat geçirmenin püf noktalarını anlattı.

SUNULAN TATLILARIN HEPSİNİ TÜKETMEYİN

Bayram ikramlarının en önemlilerinden biri de baklava, revani, kadayıf, tulumba tatlısı gibi geleneksel şerbetli tatlılardır. Bir de buna et eklenince, ikram tabağı sindirimi son derece zor olan gıdalarla dolar. Karbonhidrat ve yağ içeriği çok yüksek ve kuşkusuz lezzeti de vazgeçilmez olan bu besinlerin her misafirlikte bolca tüketilmesi, hem ciddi kilo alımı hem de reflü ve hazımsızlık şikayetlerinin artmasıyla sonuçlanacaktır. Bu nedenle 4-5 farklı ziyarette tükettiğimiz miktarın bir porsiyonu geçmemesine özen göstermelisiniz.

KAHVALTI YAPMADAN ET YEMEYİN

Kurban Bayramı sabahında mutlaka hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Aç karınla sindirimi zor olan etin tüketimi midede hazımsızlık ve ağrı şikayetlerine yol açabilir.

ZİYARETLERE YÜRÜYEREK GİDİN

Her ziyaretinizi mümkün olduğunca uzun tutmalı, ikramları yavaş ve ölçülü yemelisiniz. Aldığımız kalorilerin hiç olmazsa bir kısmını tüketmek için mümkünse yürüyerek gitmeyi tercih etmelisiniz. Bu küçük yürüme egzersizi aynı zamanda bağırsak sistemimizi de düzene sokup sindirimimizi kolaylaştıracaktır.

FAZLA GAZLI İÇECEK TÜKETMEYİN

En sağlıklı içeceğimiz su. Hazmı kolaylaştırır, tokluk hissini artırır. Bayram ikramların vazgeçilmezi olan kahve ve çay gibi yoğun kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Eğer reddedemiyor veya vazgeçemiyorsanız, açık çay ve düşük kafeinli kahve tüketmelisiniz. Hazır meşrubatlar, gazlı içecekler ve soda içmek, -sanıldığının aksine- hazmı kolaylaştırmaz, tuz yükü ve gereksiz şeker kaynağı oluşturan içeceklerdir. Et ve et yemekleriyle en iyi uyum sağlayacak içecekler su ve ayrandır.

ERKENDEN UYUMAYIN

Gün boyu ziyaretlerde bulunup yorulduğumuzda, eve dönüşte yemeği takiben hemen yatmak ihtiyacı içerisinde olabiliriz. Bu nedenle akşam yemeğini takiben 2-2.5 saat içerisinde yatmamalı, gerekirse rahat bir koltukta biraz zaman geçirmeliyiz. Aksi halde gece reflüleri de kaçınılmaz olacaktır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ASKİ’ye ait kamyonet takla attı: 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Bilic’in büyük maçları büyük zaferleri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...