21 Eylül 2015 13:55

Denisova insanları 110 bin yıl önce yaşadı

Sibirya’nın Altay Dağlarında bulunan Denisova Mağarası’nda çalışan Rus arkeologlar tarafından 2008 yılında keşfedilen Denisova İnsanları hakkında yeni bilgiler elde edildi. Bulgular, Denisova insanlarının 110 bin yıl önce var olduğuna işaret ediyor.

Paylaş

2008’de, Siberya’nın Altay Dağlarında bulunan Denisova Mağarası’nda çalışan Rus arkeologlar, ergen bir insansıya ait küçük parmak kemiklerine rastlamıştı. Araştırıcılar, kemiklerden bireyin cinsiyetinin kadın olduğunu keşfetmiş ve X-Kadını adını vermişlerdir. Daha sonradan ise yeni bir tür olduğu ayrıntılı mitokondriyel analizlerle ortaya çıkarılmış ve Denisova insanı olarak anılmaya başlanmışlardı.

Denisova mağarasında bulunan ve 50 bin yıl öncesinde yaşamış küçük bir kıza ait olan parmak, Neandertaller ve daha eski zamanlara uzanan Homo heidelbergensis türünden farklı bir insan türünü ortaya çıkarmıştı. Mağarada bulunan üç dişi inceleyen Antoly Derevyanko ve Mikhail Shunkov, Denisova insanları hakkında yeni bilgilere ulaştı.

El Cezire’nin haberine göre, Denisova insanları en az 110 bin yıl önce hayattaydı. Almanya’nın Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsünden Profesör Svante Paabo, analizlere göre dişlerin 170 bin yıl öncesine uzanıyor olabileceğini belirtti.

Paboo, sadece anneden geçen mitokondriyal DNA (mtDNA) analizleri yapılan dişlerin 170 bin yıl öncesine ait olabileceğini belirterek, ‘Denisova insanlarının farklı zamanlarda mağarada yaşamış olduğunu düşündüklerini’ belirtti.

Denisovan insanlarını Neandertallerin Doğu Avrupa’da yaşayan uzak akrabaları olarak tanımlayan Paabo, türün Papua Yeni Gine Avustralya yerlilerine uzanacak kadar Asya’ya yayılmış olabileceğini söyledi.

Paabo, 50 bin yıl önce dünyada en az dört insan grubu olduğunu belirterek bunları modern insanlar (Homo sapiens), Neandertaller, Denisova ve Homo floresiensis olarak belirtti. Geride kalan 20 yılda ise sadece modern insan hayatta kalmayı başardı.

Denisova insanlarının çok az da olsa aramızda olduğunu belirten Paabo, daha çok bilgi edinerek günümüze ulaşan hastalıkların kökenini anlayabileceklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

WhatsApp’taki sahte reklam mesajlarına dikkat!

SONRAKİ HABER

HDP milletvekilleri 'canlı kalkan' olmak için Cudi Dağı'na çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...