21 Eylül 2015 07:47

Polis, Edirne'ye yürüyen mültecilere müdahale etti: Gözaltına alınanlar var

Büyük İstanbul Otogarı'ndan yola çıkarak TEM otoyolu Edirne istikametine yürüyen Suriyeli mültecilerden oluşan kalabalık bir grup Mahmutbey gişelerini geçti. TEM kenarından Edirne'ye doğru ilerleyen Suriyeli mültecilerin yolu, çevik kuvvet polisleri tarafından Avcılar mevkiinde kesildi.

Paylaş

Avrupa'ya gitmek için günlerdir Esenler Otogarı'nda otobüslere binmeyi bekleyen Suriyeliler, istekleri gerçekleşmeyince grup halinde TEM otoyolu Edirne istikametine doğru yürüyüşe geçti.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden Avrupa'ya gitmek için Esenler Otogarı'na gelen Suriyeliler, yetkililer tarafından geldikleri bölgelere ve kamplara geri gönderilmek istendi. Bu duruma karşı çıkan Suriyeli mülteciler, saat 01.30'dan itibaren otogardan gruplar halinde çıkmaya başladı.

Yaşlı, genç, kadın, çocuk hep birlikte TEM otoyoluna çıkan Suriyeliler, Edirne istikametine yöneldi. Yetkililerin herhangi bir engelleme ve önlem almadığı mültecilerin TEM otoyolundaki yolculuğu devam ediyor. Avrupa'ya gitmekte kararlı olan Suriyeliler, bu amaçları için yürüyerek Edirne'ye gitmeye çalışıyor. 

Suriyeliler, Altınşehir civarında birkaç saat yol kenarındaki çimlerin üzerinde uyudu. Yanlarında getirdiği battaniyelerin altında ısınmaya çalışan Suriyeliler sabahın ilk ışıklarıyla uyandı. Kısa bir süre dinlenen çocuk-yaşlı, kadın erkek yüzlerce kişi sabahın ayazında yürümeye devam etti. Suriye’deki savaştan kaçtıklarını belirten sığınmacılar, Avrupa’da yaşamak istediklerini aktardı. Türkiye’nin sınır kapılarını açmasını istediklerini vurguladı.

Ahmet İçduygu: Bu yasalarla Suriyelilerin Türkiye’de geleceği yok

Suriyeli genç mülteciler: Okulum yok hayatım yok!

'Ölüm yolu'nda bir mültecinin hikayesi


POLİS MÜLTECİLERİ DURDURDU
TEM kenarından Edirne'ye doğru ilerleyen Suriyeli mültecilerin yolu, çevik kuvvet polisleri tarafından Avcılar mevkiinde kesildi. Mülteciler bunun üzerine yan yol üzerinde ellerini enselerine bağlayarak oturma eylemi yaptı. Bazı mülteciler polis kordonunu geçmek isteyince polis ekipleri kalkanlarla müdahalede bulundu.

Müdahale sonrası 5 Suriyeli gözaltına alındı. Yürümekte ısrar eden Suriyeliler ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Suriyeliler, polis müdahalesini attıkları sloganlar protesto etti.

Suriyelilerin önünün kesildiği TEM-Esenyurt sapağına çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Yürüyüş nedeniyle TEM'de trafik felç oldu. TEM ve bağlantılı yollarda uzun araç kuyrukları oluştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Mustafa Balbay da olay yerine gelerek polis yetkililerinden bilgi aldı. Ekipler, milletvekillerine mültecilerin yürümesine izin vermeyeceklerini, Türkiye sınırları içinde kaldıkları yere geri dönmeleri gerektiğini söyledi. Sezgin Tanrıkulu ve Mustafa Balbay mültecilerin isteklerini dinledi ve daha sonra Edirne'ye doğru hareket etti. Polis ekipleri Suriyeli mültecileri bu bölgede çembere aldı. Ekipler, gazetecilerin bu alana girişine izin vermiyor.

TEKERLEKLİ SANDALYE İLE AVRUPA'YA GİTMEK İSTİYOR
Avrupa'ya giden sığınmacılardan biri de Suriyeli Şirazi. İki ayağı da olmayan Şirazinin tek amacı Avrupa'ya gitmek. Türkiye'nin sınır kapılarını açmasını isteyen Şirazi, Türkiye'nin kendilerine yardımcı olmasını istediklerini aktardı.

SÜRÜCÜLER MÜLTECİLERİ ARAÇLARINA ALDI
Saat 09:00 sıralarında TEM otoyolunda emniyet şeridinde yürüyen Suriyelileri gören bir sürücü panelvan aracıyla emniyet şeridinde durdu. Yahya Albayrak isimli sürücü kadın ve çocukların bulunduğu yaklaşık 25 Suriyeli mülteciyi aracına bindirdi. Onları Edirne'ye kadar götüreceğini söyleyen Albayrak, “Edirne tarafına gidiyorum. Arkadaşları zor durumda gördüğüm için aracıma aldım. Yaklaşık 25 kişi var araçta. Onları Edirne'ye kadar götüreceğim" dedi.

ANNESİNİ BIRAKARAK GÖZYAŞLARI ARASINDA ARACA BİNDİ
Suriyeli bir kadın, araçta yer olmadığı için kendisi yerine 5-6 yaşlarındaki çocuğunun araca alınmasını istedi. Çocuk annesinden ayrılmak istemese de gözyaşları arasında araca bindi. Bir servis aracı da yol kenarında durarak, yaklaşık 20 Suriyeliyi aracına aldı. Sürücü, “Bugün araç boştu. Çocuklara yardımcı olmak için durduk. Aracımız Silivri'ye kadar gidecek. Silivri sapağında onları götüreceğiz" dedi. Geri kalan mülteciler emniyet şeridinden Edirne istikametine doğru yürümeye devam ediyor. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Bu yasalarla Suriyelilerin Türkiye’de geleceği yok

SONRAKİ HABER

Dolar yeni haftaya 3 liranın üzerinde başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa