18 Eylül 2015 18:15

Bavul Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Önder Abay: Tehlikeli denilen sokakların çocuklarıyız

İlk sayısı pazartesi günü yayınlanacak olan Bavul dergisinin Yayın Yönetmeni Önder Abay, derginin çıkış sürecini, hedeflerini ve beklentilerini anlattı.

Paylaş

Hakan GÜNGÖR
İstanbul

Bavul Dergisi, pazartesi günü ilk sayısıyla raflardaki yerini alıyor ve sokağın sesi olmak adına yola çıkıyor. Sokaktan uzaklaşarak gerçekliğe ulaşılamayacağını düşünenlerin bir araya gelerek çıkardığı derginin Genel Yayın Yönetmeni Önder Abay sokaktaki insanı aslında sokakta olmayan bir yazarın tam anlamıyla yazamayacağını söylüyor. “Böyle olunca gerçeği ancak bir zümrenin filtresinden geçecek şekilde tanıyoruz. Bunun doğru olmadığına inanıyoruz. Bavul, kendine ifade alanı bulamayan, hakkında konuşulan insanların ifade alanı olacak” ifadelerini kullanıyor Abay. Günümüzde çıkan her derginin kendi alanında değerli olduğunu vurguluyor; “Biz onlardan bağımsız bir alanda değiliz. Onların girdiği sokak, bizim sokağımıza benzemiyor sadece. Bizim mahalle biraz daha aşağıda. O tehlikeli diye tarif edilen sokakların çocuklarıyız.”

Abay, “Bavul’da sokak var. Ancak sokakla okur arasında bir köprü olmak gibi bir ifadeyi asla kabul etmiyoruz. Biz köprü değiliz. Eğer bir köprü varsa, biz o köprünün karşı tarafındayız” diye tanımlıyor konumlarını. 2 yıllık bir sürecinin sonunda Bavul’un çıkacağına değinen Abay, “Bavul’u çıkarma kararını almamızın 2 sene sürmesinin en önemli sebebi içerik. Bavul içeriğinde bir dergiyi uzun süre çıkarıp çıkaramayacağımıza dair çok tartıştık. Ancak sonunda 15 kişilik bir ekiple ikna olup yola çıktık” diyor.

UĞUR YÜCEL, AHMET BÜKE, NEJAT İŞLER KADRODA

Bavul’un yazar ve yayın kadrosunda tanınmış yazarlar da yer alıyor, seks işçileri de, akıl hastanesinde tedavi gören hastalar da... “Uğur Yücel, Ahmet Büke, Nejat İşler, Fulsen Türker, Alev Karaduman, Sarı Celal, Zavallı Metin ve küçük İskender’in de içinde olduğu çok kapsamlı bir yazar ekibi var” diyor Abay ve “İnsanlığın en değerli arayışlarından biridir bu yolculuk.  Bütün yazarlarımızda ortaklaştığımız payda hepsinin bir derdi olmasıydı. Derdimizi ortaklaştırdıktan sonra, kendimizi doğru ifade ettiğimiz için yan yana gelmemiz çok sorun olmadı” diye ifade ediyor kadronun bir araya gelişini.

Peki derginin hedef kitlesi kim? Abay, hedef kitlenin kim olduğundan çok kim olmadığı ile ilgileniyor: “Bugün ülkemizde yaşanan olaylara vicdan penceresinden bakmayan, çıkarı için zalimden yana olanlar hedef kitlemizde değiller. Ama Bavul dergisinin hedefinde olacaklar.”

Derginin adının Bavul olmasını açıklarken; giderken de, dönerken de değişmeyen ve terk etmeyen tek şeyin bavul olduğuna değiniyor. Para taşınanlar hariç her bavula aşina olduklarını belirtiyor ve “Biz de asla gerçekliği terk etmemek için yola çıktık. Bu nedenle dergimizin ismi Bavul, sloganımız ise ‘Hayat bir yolculuktur yanınızda bulunsun’ oldu” diyor.

ASIL RİSK DİĞER DERGİLER DEĞİL DERGİ BASANLAR

İnternet sitelerinin karşısında dergicilik yapmanın zorluklarından söz ediyor Abay: “Tüm yaşam alışkanlıklarının dijital dünya tarafından değiştirildiği bir dönemde dergiler, okuma alışkanlıklarını diri tutan mecralar. Bu anlamda içeriğinden bağımsız olarak önemli bir görevi yerine getirdiğini söyleyebilirim.”  Türkiye’de halihazırda yayınlanan diğer dergilerle ilgili olarak ise şu yorumu yapıyor Abay: “Kitapçıların yakıldığı bir dönemde yazının değerlenmesini çok olumlu karşılıyoruz. Biz diğer dergilerden çok bağımsız ve ayrı ifade etmiyoruz kendimizi. Hepsinin kazanımlarını kendi kazanımlarımız gibi sahipleniyoruz. Bizim için risk diğer dergiler değil gece yarısı dergiyi basanlardır.”

ÖNCEKİ HABER

Shakespeare’in rüyası Moda Sahnesi’nde

SONRAKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu: 13 yılda kaç gazeteci tutuklandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...