08 Eylül 2015 20:32

Şaka değil İzmir’in suyu zehirleniyor

Paylaş

İzmirli yaşam savunucuları Çevre İl Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasında kentin içme suyunu kirlettiği kanıtlanan Efemçukuru altın madeninin kapatılmasını istedi.

EGEÇEP bileşenleri, Çevre Mühendisleri Odası, Kent Konseyleri temsilcilerinin yer aldığı basın açıklamasını Elele hareketi sözcülerinden Cezmi Tomrukçu okudu. Efemçukuru Altın madeninin İzmir’in içme suyu havzasında 4 yıldır üretime devam ettiğini belirten Tomrukçu, yıllardır bilim insanlarının uyarılarına yetkililerce kulak tıkanmasının bedelini İzmir’in sularının kirlenmesi ile ödendiğini kaydetti. Mahkemeye sunulan son bilirkişi raporunda suların, Efemçukuru Altın madeni nedeniyle ağır metal yönünden kirlendiğinin tespit edildiğini hatırlatan Tomrukçu, “Zaten arsenikli olan içme sularımızın bir de ağır metal tehdidi altında olduğunu öğrenmiş olduk. Kirlenme öyle bir boyuta ulaştı ki, kentin su havzasına komşu olan Efemçukuru köyünün  içme ve kullanma suları bu nedenle aylarca tankerlerle karşılandı, madenin yanından geçen dereden su içen Kavacık köylülerinin onlarca hayvanı ise maalesef öldü” dedi.

Kapatılması gereken altın madeninin yeni bir kapasite artırımına gitmek istediğinin altını çizen Tomrukçu, “Mahkeme kararı ortadayken böylesi bir işe kalkışmak hukukun katledilmesi olduğu kadar İzmir için de ihanettir” dedi.

Basın açıklamasında “Şaka değil İzmir’in suyu zehirleniyor”, “Suyumuza sahip çıkıyoruz”, “Toprağımıza sahip çıkıyoruz” dövizleri taşındı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Saldırganları dağıtmayan polis mahsur kalan HDP'lileri gözaltına aldı

SONRAKİ HABER

Hakimden, barış istediği için yargılanan kadınlara: Kocalarınız sizi bırakmıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa