07 Eylül 2015 11:42

Sivil heyet, Dağlıca'daki asker cenazelerini aldı

Çatışmada yaşamını yitiren askerlerden 16'sının cenazesi, bölgeye giren halk tarafından parçalanmış zırhlı araçlardan çıkarılarak askerlere teslim edildi. (Fotoğraflar: DİHA)

Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Şagûlord (Bostancık) köyü mevkisinde operasyona çıkan askeri konvoya HPG'liler tarafından yapılan saldırı ve sonrasında çıkan çatışmada yaşamını yitiren askerlerin cenazeleri, aralarında HDP, DBP ve kitle örgütü temsilcilerinin de bulunduğu ilçe merkezinden ve çevre köylerden giden yurttaşlar tarafından alındı. Bölgeye gitmek isteyen heyetin yolu Sinava (Kamışlı) köyündeki Kamışlı Karakolu tarafından tanklarla kapatıldı. Ancak yapılan görüşmelerin ardından halkın geçişine izin verildi.

HALK CENAZELERİ OMUZLADI
Bölgeye giden yolda çatışmaya yakın yerlerde elektrik direklerinin yere düştüğü, yolun kimi noktasında çatlaklar ve ormanlık alanda da yanmış ağaçların olması dikkat çekti. Şagûlord'ta da çatışmalardan kaynaklı olarak etrafta onlarca mermi kovanı, havan topu, zırhlı araç parçaları da görüldü. İlk mayının patladığı yolda dev bir çukur oluşurken, kirpi aracın da şarampole devrilmesi patlamanın şiddetini gözler önüne serdi. Aracın içinde 3 cenaze bulunurken, altında ve çevresinde de 5 cenaze fark edildi. Etraftaki askeri mühimmatın içinden geçerek zırhlı aracın yanına giden yurttaşlar cenazeleri bir bir taşıyarak sivil araçlara yükledi.

SAVAŞ UÇAKLARI ALANI BOMBALADI
İlk patlamanın yaşandığı noktaya yaklaşık 100 metre mesafede dev bir çukur oluştuğu, buraya yaklaşık 100 metre uzaklıkta da darbelenen ikinci kirpi ve yanı başındaki dev çukur görüldü. Bu aracın içindeki 8 asker cenazesi de halk tarafından dikkatlice çıkarıldı. Halkın alana girmesinin verdiği güvenle hem Yeşiltaş (Ştazîn) hem de Kamışlı (Sinava) karakollarından onlarca araçlık zırhlı araç, tank, dev personel taşıyıcılar ve kepçe alana girdi. Askerlerin alana girmesinden yaklaşık 20 dakika önce de savaş uçakları alanı bombaladı. Askerler çatışma mevkisine girdikten sonra ise HPG'lilerden uyarı ateşi açıldı, bu sırada askerler panik halinde yere ve yol kenarlarına yattı. Ancak sivillerin araya girmesiyle çatışma yaşanmadı. (DİHA)


Faruk AYYILDIZ

Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde dün geceden bu yana devam eden çatışmalarda yaşamını yitiren askerlerden bazılarının cenazelerinin PKK kontrolündeki alanlarda olduğu ve alınamayan asker cenazeleri çatışma bölgesine giden halk tarafından toplanarak, askeri yetkililere teslim edildi.

Heyette yer alan Ersin Canan Evrensel'e şunları söyledi: "Gürkavak köprüsüne yakın bir alanda, iki askeri araç imha edilmiş. Ağır hasarlı ve asker cenazeleri yerde bekliyordu. Beraberimizde bulunan siviller ile birlikte cenazeleri kaldırdık. 16 asker cenazesini askeri yetkililere teslim ettik."

ÖNCEKİ HABER

HDP Balıkesir il örgütüne saldırı

SONRAKİ HABER

Hürriyet saldırısına gazeteci örgütlerinden tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...