04 Eylül 2015 15:27

Cizre'de şiddetli çatışmalar ve patlamalar

Şırnak Valiliği, Cizre ilçesinde bugün saat 20.00'den, ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. İlçede şiddetli çatışmalar ve patlamalar yaşanıyor.

Paylaş

Şırnak Valiliği, Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Valilik'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bölücü terör örgütü mensuplarının yakalanması, halkımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 5442 sayılı il idaresi kanununun 11/c maddesi gereğince ilimiz Cizre ilçesinde 4 Eylül 2015 günü saat 20.00'dan geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar sokağa çıkam yasağı ilan edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

SİLAH VE PATLAMA SESLERİ YANKILANDI

DİHA'nın haberine göre Valilik tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından, Cizre ilçesini tanklar ve zırhlı araçlarla ablukaya alan ve mahalle girişlerini zırhlı araçlarla kapatan asker, polis ve özel harekat timlerinin Nur, Cudi, Sur ve Yafes mahallelerini yaylım ateşine tuttuğu belirtildi. Açılan ateşe karşılık verilmezken, 2 ayrı noktada patlamanın yaşandığı bildirildi.

KESKİN NİŞANCILAR KONUŞLANDIRILDI

Nur, Cudi, Sur ve Yafes mahallelerine yönelik saldırılar devam ederken, Nur mahallesine hakim Aşk tepesinde ise zırhlı araçlarla birlikte keskin nişancıların konuşlandırıldığı belirtildi. Nur mahallesine girmeye çalışan ve sokağa çıkma yasağını protesto eden yurttaşlara polislerin ateş açtığı öğrenildi.

Mahallelerden özel harekat timleri ve polislerin saldırıları devam ederken, kadınların zılgıt sesleri yükseliyor.

KEREM OTELİ ÖNÜNDE PATLAMA

Şiddetli çatışmalar devam ederken, çok sayıda patlamanın yaşandığı belirtildi. Nusaybin Caddesi üzerinde bulunan Kerem Oteli önünde yaşanan büyük patlamada çok sayıda polisin yaralandığı iddia edildi. Yaralı polislerin hastaneye kaldırıldığı ve hastane giriş çıkışlarının sivil yurttaşlara kapatıldığı belirtildi.

Öte yandan devam eden şiddetli çatışmalarda sokakların polisler tarafından yoğun ateş altına alındığı, Cudi Mahallesi'nin de özel harekat timlerinin yoğun ateşi altında olduğu belirtildi. Çok sayıda patlamanın yaşandığı ilçede sivil yaralıların olduğu ve ilçeyi ablukaya alan polis ve özel harekat timlerinin ambulansların yaralıların olduğu bölgelere geçişini engellediği ifade edildi.

TELEFON HATLARI KESİLDİ

Cizre'de telefon hatları da kesildi. İlçeden bilgi almak için aradığımız hiçbir kaynağa erişemedik.

CİZRE BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI İMRET'TEN 'KATLİAM GİRİŞİMİNE KARŞI DAYANIŞMA' ÇAĞRISI

İnternet üzerinden iletişim kurduğumuz Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret ise ilçedeki son durum hakkında bilgi verdi. İmret, sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ile beraber halkın yasağı tanımayarak sokaklara çıktığını belirtti.

İmret başta kadın ve gençler olmak üzere tüm Cizrelilerin sokaklarda ses çıkarma eylemi yaptığını belirterek yer yer silah seslerinin duyulduğu ilçede kadınların zılgıt sesleri ve havai fişek seslerinin yankılandığı söyledi.

Sözlerine "Bu gece Cizre'de bir katliam girişimiyle karşı karşıyayız" diyerek devam eden İmret yaşanacak bir saldırıya karşı Türkiye halklarının tepki göstererek Cizre ile dayanışma içinde olması çağrısında bulundu. İmret ile yaptığımız görüşme esnasında slogan, zılgıt ve silah sesleri duyulurken ilçede iletişimin kısıtlanması nedeniyle bağlantı sürekli kesildi.

HDP HEYETİ CİZRE'YE GİDİYOR

Yaşanan çatışmalar sonrası HDP Cizre'de iletişimin kesilmesi üzerine olası bir katliamı önlemek amacıyla Cizre'ye heyet gönderiyor. Heyette HDP'nin Diyarbakır Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Sibel Yiğitalp, Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Şırnak Milletvekilleri Aycan İrmez ve Leyla Birlik ile birlikte DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek ve DBP ve HDP'li yöneticiler yer alıyor.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Cizre'de sokağa çıkma yasağının HDP'nin 11 Eylül'de Cizre ilçesinde gerçekleştireceği grup toplantısı kararının alınması ardından ilan edilmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.

CİZRE'YE GELEN POLİSLER SEÇİME KADAR İLÇEDE KALACAK

Öte yandan Cizre'ye 2 gün önce 150 zırhlı araç ve 50 otobüs ile gelen yüzlerce özel harekat polisinin İçişleri Bakanlığı'ndan verilen özel talimat ile ilçeye sevk edildiği iddia ediliyor. Özel harekat polisleri için Cizre Kaymakamlığı'nın 10 günlük bir süre ile Konak Mahallesi'nde bulunan Anadolu Lisesi ve Yafes Mahallesi'nde bulunan İmam Hatip Lisesi öğrenci yurtlarını özel harekat polislerine tahsis ettiği öğrenildi. DİHA'nın haberine göre polisler, seçimlere kadar ilçede kalacak.

Kent merkezinde devriye gezen polisler tıkanan trafikten geçmek için rastgele havaya ateş açıyorlar. Yafes Mahallesinde bulunan Çevre Yolu'ndan geçen zırhlı araçlardan açılan ateş sonucu evine kurşun isabet eden K.E polislerin her geçişlerinde çevreye rastgele ateş açtığını ifade etti. Polislerin açtığı ateş ile kurşunların evine isabet ettiğini belirten K.E 4 yaşındaki çocuğuna şans eseri kurşun isabet etmediğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

HDP, grup toplantısını Cizre'de yapacak

Cizre'de özel harekatçılar okullara yerleştirildi

ÖNCEKİ HABER

Suudi sınırında 5 Bahreyn askeri öldürüldü

SONRAKİ HABER

Libya açıklarında 40 mülteci yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa