04 Eylül 2015 07:57

Veregoz'a tüm yollar kapalı

Paylaş

Yüksekova'nın Dağlıca ve Yeşildere bölgeleri arasında askeri operasyon devam ederken, sivil yerleşim alanlarını da kapsayan birçok bölge dün gün boyu belli aralıklarla tank, obüs, havan, top ve savaş uçaklarıyla bombalandı. Bombalama nedeniyle uzun süre Veregoz bölgesinde bulunan canlı kalkanlara ulaşılamazken, köylere giden yolları tanklarla kapatan asker, alternatif yollara da hendek kazdı. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde sınıra sıfır noktada bulunan Dağlıca bölgesinden Yeşildere köyü bölgesine kadarki 20 kilometrelik alanda önceki gün başlatılan geniş kapsamlı askeri operasyon devam ediyor. Yüzlerce askerin katılımıyla başlatılan operasyon kapsamında dün canlı kalkan eyleminin sürdüğü Veregoz bölgesi dahil birçok bölge bombardımana tutuldu. Operasyonu karadan sürdürmeye çalışan askeri zırhlı araçlara ağır silahlarla saldıran HPG'lilerin karadan operasyonu engellediği öğrenildi.

HER YER BOMBALANDI

Operasyon kapsamında başta Rahmo Karakolu ve yol üzerindeki Sinava (Kamışlı) köyündeki Kamışlı Karakolu olmak üzere çevre karakollardan Geliyê Doskî, Şitazin, Çelareşkê, Veregoz ve Kepîr alanlarındaki dağlık araziye dün gün boyu belli aralıklarla obüs, top ve havan atışı yapıldı. Yine, Skorsky tipi helikopterler de Çelareşkê alanını bombaladı ve bu noktada şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi. Askerler Çelareşkê bölgesinden Geliyê Doskî alanına girmeye çalışsa da HPG'lilerin ağır silahlarla karşılık vermesi üzerine geri çekilmek zorunda kaldığı öğrenildi. Bombardıman nedeniyle birçok noktada orman yangını çıkarken, burada yaşayan sincap, ayı, tavşan, kaplumbağa gibi birçok canlı çeşidi de zarar gördü. Operasyon bölgesine gün boyu tank, altar ve kirpi gibi zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

SAVAŞ UÇAKLARI VEREGOZ ÇEVRESİNİ BOMBALADI

Operasyon bölgesinde gün boyu Heron hareketliliği yaşanırken, öğleden sonra saat 14.53'ten itibaren savaş uçakları sivil yerleşim alanlarına çok yakın bölgeleri bombalamaya başladı. Savaş uçakları başta canlı kalkan eyleminin sürdüğü Veregoz çevresi olmak üzere, Geliyê Sorink, Bêbote ve Havre alanlarını bombardımana tuttu. Bombardıman sonucu birçok noktada orman yangını çıktı. Savaş uçaklarının bombalamasının ardından tank ve karakollardan Geliyê Doskî, Gûlord (Bostancık) köyü çevresi ve Çelareşkê alanlarını bombalayarak Veregoz üçgeninden Oremar'a kadarki güzergahta yol kenarlarını top ve havan atışıyla vurdu. 
Sivil araçlar tarandı

Veregoz alanındaki canlı kalkan eylemcileri saldırı nedeniyle uzun süre mahsur kalırken, ilçedeki yurttaşlar akşam saatlerine doğru çatışma bölgesine ulaştı. Sivil araçların Veregoz Köprüsü'nden geçmesi üzerine Rahmo Karakolu'ndan sivil araçlara doğru ateş açıldı. Yola ve kenarına isabet eden kurşun yağmuru altında geçen araç konvoyu zorlukla canlı kalkanlara ulaştı. Bu esnada Kamışlı Karakolu'ndan Veregoz'a yapılan bir obüs atışı büyük bir gürültü ile patladı ve yangın çıktı.

ASKER HENDEK KAZDI, 9 KÖYE ULAŞIMI KESTİ

Operasyon nedeniyle Veregoz'un yanı sıra Oremar, Şitazin, Xelkan, Haciyan, Mêrgan, Şirangel, Xaniyê Xecê ve Memiş köylerine ulaşım sağlanamıyor. Bölgeye giden tek asfalt yol Sinava (Kamışlı) köyündeki askeri karakol tarafından tanklarla kapatıldı. Ulaşım gündüz saatlerinde alternatif yollardan sağlanırken, akşam saatlerinde zırhlı araçlarla Berdereş bölgesine gelen askerler burada 2 ayrı hendek kazarak yolu ulaşıma kapattı. 

Canlı kalkan eylemcileri ise yerlerini yeni gruplara devirerek, bölgeden ayrılınca alternatif yol üzerinde kazılan hendek sonucu mahsur kaldı. Kazma kürekle dereden açılan yolla tekrar alternatif yola ulaşan eylemciler ilçeye döndü. Operasyon bölgesinden ilçe merkezine ise saat 21.00 sularından itibaren yoğun helikopter hareketliliği yaşandı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hükümeti protesto eden kadınlar gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Dersim kent merkezinde çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...