04 Eylül 2015 07:45

Minik Aylan Kobanê'ye uğurlandı

Paylaş

Avrupa yolunda boğularak can veren Kobanê'li Aylan ve Galip kardeşler ile anneleri Rihan Kurdî'nin cenazeleri, Kobanê'ye uğurlandı.

Suriye'deki iç savaştan ve IŞİD zulmünden kaçarak sınır illerine sığınan yaklaşık 2 milyon statüsüz göçmen, Avrupa yolunda can vermeye devam ediyor. AKP hükümetinin statüsüz sokağa saldığı göçmenler, hiç bir insani haktan faydalanamadığı için kurtuluş olarak gördükleri Avrupa'ya umut yolculuğuna çıkıyor. Kaçak yollardan denizleri aşmaya çalışan göçmenler, ya denizlerde boğularak ya da bindikleri botlarda can veriyor.

Son olarak Muğla'nın Bodrum ilçesinden Yunanistan'ın Kos Adası'na botla gitmeye çalışan çoğunluğu çocuk 12 göçmen boğularak can verdi. Bunlardan Kobanêli 3 yaşında ki Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran bedeni tüm dünya insanlığının gözünü göçmenlere çevirdi. 5 yaşındaki ağabeyi Galip ve annesi Rihan Kurdi ile birlikte can veren küçük çocuk, göçmenlerin statüsüz bırakıldığı için Avrupa yoluna çıktığını ve ölümlerden asıl sorumlunun AKP hükümeti olduğunu yine AKP'nin Kürtler başta olmak üzere "Kardeşim" dediği göçmenlere yaklaşımını ortaya çıkardı.

Küçük çocuklar ile annelerinin cenazeleri Muğla'dan İstanbul'a, ordan da Urfa GAP Havaalanı'na getirildi. Sabah saatlerinde havaalanında çocukların cenazelerini zırhlı araçlar ile alan polisler, konvoy halinde cenazeleri Suruç üzerinden Mürşitpınar Sınır Kapısı'na götürdü. Bu arada havalanın da TRT ve Anadolu Ajansı'nın haricinde basını almayan polisler, sınır kapısına yetişmeden Etmanek köyü girişinde de aynı basın kurumlarının haricinde kimsenin geçişine izin vermedi. 

Cenazelerin sınır kapısındaki teslim törenine HDP Urfa milletvekilleri Leyla Güven, Dilek Öcalan, Suruç Belediye Eşbaşkanı Orhan Şansal ve CHP'li heyet katıldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Yeni Emek’ten ilk fotoğraflar

SONRAKİ HABER

Hükümeti protesto eden kadınlar gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...