04 Eylül 2015 01:36

Demokratik bir seçim istiyoruz

Paylaş

Beylikdüzü Arçelik 
fabrikasından bir grup işçi

Merhaba Evrensel okurları ve sınıf kardeşlerimiz öncelikle ORS işçilerinin mücadelesini selamlayarak başlamak istiyoruz. İşverenin türlü ayak oyunlarına rağmen birliklerini koruyan direnen ORS işçilerinin haklı mücadelesinin yanındayız. 

Arçelik firmasının son reklam kampanyası sonrası “aşkla üretiyoruz” sloganı fabrikamıza 12-16 saati bulan zorunlu mesailer olarak yansıdı. Son 2 aydır birçok üretim bandı 12 saatlik zorunlu mesai ile çalışıyor. 3 vardiya çalışan bantlarda ise 8+8 saatlik zorunlu mesailer haftada birkaç gün zorunlu tutuluyor. Haftada 3 gün 16 saat zorunlu mesai demek olan bu uygulama ile hem İş Kanunu’ndaki fazla mesai günlük 11.5 saati geçemez ortadan kalkıyor. Kanun tanımaz Arçelik yönetimine çanak tutan Türk Metal Sendikası yöneticisi ve işyeri Baştemsilcisi Salih Gündür ağzıyla da “Bu uygulama sadece 3-4 ay sürüyor keşke 6 ay sürse de yeni sözleşmeli işçi alımları son bulsa” diye işçileri telkin ediyor. Fabrikamıza her yıl mayıs ayı itibari ile yüzlerce sözleşmeli personel alımları oluyor ve bu işçiler 3-4 ay üretimin yoğun olduğu dönemde çalıştırılıp sonrasında kapı önüne konuyor. 

Türk Metal Sendikasının son genel kurulunda almış olduğu sözde devrim niteliğindeki kararlarından olan işçilerin kendi temsilcilerini seçme hakkı fabrikamızda eylül ayında uygulanacağı bilgisi verildi. 29 Eylül’de seçim yapılacağını duyuran Türk Metal temsilcilerinin “Artık sendika temsilciliği dönemi kapandı artık işçi temsilciliği dönemi başlıyor” diyerek duyurduğu bu karar aslında yıllardır nasıl bir bürokrasinin içinde olduğunu gösteriyor. On yılı aşkın bir süredir fabrika baştemsilciliği yapan Salih Gündür sendika merkezinin kendilerini desteklediğini de vurgulayarak önümüzdeki seçimde aday olduğunu da açıkladı. Bu seçim müjdesini vermeden önce de sendikanın yıllardır dağıttığı sivil ayakkabıların artık Arçelik fabrikasında da dağıtılacağı müjdeleniyor. Seçim çalışmalarını kendisine muhalif olan işçiler üzerinden kuran mevcut yönetim çalışmalarını sürdürüyor. 

29 Eylül’de temsilcilik seçiminde aday olmak isteyenlerin adaylık kriterleri uyan işçilerin şube başkanına bizzat ismini yazdırması gerektiği söyleniyor. Seçimin nasıl yapılacağına dair ayrıntılı bir bilgi henüz verilmiş değil ama anlaşılan o ki fabrika baştemsilcisi seçimi yapılacak ve sonrasında seçilen baştemsilci kendi ekibini kuracak. Böyle bir seçimin demokratik olmadığını düşünüyoruz. Her bölüm ve üretim bandı kendi temsilcilerini seçmeli bu temsilciler üzerinden fabrika baştemsilcisi ve sendika temsilcileri kendi listeleri ile seçim yarışına dahil olmalıdır. Seçim fabrika içerisinde yapılmalı ve sayım yine işçilerin seçtiği seçim komitesi gözetiminde tüm işçilerin gözü önünde yapılmalıdır. Oyların sayılması kapalı kapılar ardında veya sendika şubesinde kesinlikle yapılmamalıdır. Eğer Türk Metal böyle bir uygulama yapmaya çalışırsa buna izin vermemek için elimizden geleni yapmamız gerekir.  Fabrikamızda şu an kimse aday olmak için kendini öne atamıyor antidemokratik uygulamalardan çekinen işçiler işten atılma korkusu ile sessizce seçim gününü bekliyor. Fabrikamızdaki muhalif kanadın bir aday göstermesini bekliyoruz karşısına da mevcut baştemsilci aday olacaktır. Böyle bir seçimde mevcut yöneticilerin seçimi kaybetmesi büyük bir olasılık, biz de bu değişimin tarafı ve destekleyicisi olacağız.
Yeni seçilecek baştemsilcinin bir an önce tüm bölüm ve ekiplerde temsilcilik seçimleri yapmasını buralardan seçilen temsilcilerle fabrikadaki sendikal çalışmayı sürdürmesini bekliyoruz. Demokratikleşme ancak böyle olur.

ÖNCEKİ HABER

UNO’da işçi kıyımı devam ediyor

SONRAKİ HABER

Yeniden Renault benzeri bir direniş mi başlıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...