03 Eylül 2015 14:39

Hrant Dink davasında ‘Bilirkişi’ katibin tespiti incelenecek!

Paylaş

Hrant Dink davasının 6. duruşmasında, mahkeme heyeti bir yıldır kamera görüntülerinde cinayet günü Ogün Samast’ı takip ettiği belirtilen kişinin tutuksuz sanık Osman Hayal olup olmadığını tespit edemeyen TÜBİTAK’tan yeniden raporu istenmesine karar verdi. 

Öte yandan önceki gün davayla ilgili skandal bir atama yapıldığı ortaya çıktı. TÜBİTAK’tan söz konusu görüntüleri inceleyecek  “bilirkişi yok” yanıtı gelince mahkeme tarafından zabıt katibi Murat Güngördü’nün bilirkişi olarak atandığı ortaya çıktı. Şimdi TÜBİTAK, hazırladığı 2 raporda da Osman Hayal’i tespit edemeyen Güngördü’nün  işaretlediği beş fotoğrafı inceleyecek. 

KOVUŞTURMANIN GENİŞLETİLMESİ TALEBİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink’in ölümüne ilişkin davanın 6. duruşması dün İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Bahri Bayram Belen, mahkemenin  kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini mahkemenin yeniden değerlendirmesini talep ederek, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin vermiş olduğu karardan bu olayla ilgili tüm davaların birleştirilerek görülmesi gerektiği belirtilmiştir. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davanın, bu dava ile birleştirilmesi gerekir. Yine halen soruşturması devam eden dosyanın (Hrant Dink suikastına ilişkin “Kmu görevlilerinin ihmali” olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma) davası açıldığında bu dosya ile birleştirilmesini talep ediyoruz” dedi. Dink alesinin diğer avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise, “Hrant Dink suikastına ilişkin “Kamu görevlilerinin ihmali” olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada Erhan Tuncel, Ogün Samast ve Yasin Hayal yeniden ifade vermişlerdir. Bu ifadeler dosyanızdaki ifadelerden farklıdır. Bu nedenle o ifadelerin dosyanıza getirilmesini istiyoruz” talebinde bulundu. 

Tutuksuz sanık Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da, müvekkilinin dava boyunca Dink ailesinden sonra en çok mağdur olan taraf olduğunu iddia etti. Soruklu da  kovuşturmanın genişletilmesini ve Trabzon’daki davanın birleştirilmesini ayrıca görüntülerde değişik hareketlerde bulunan kişilerin bulunduğunu bu kişilerin kimler olduğunun tespit edilmesini istediklerini söyledi. 

İFADELERİ İSTEDİ

Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, ‘Bilirkişi’ Zabıt Katibi Murat Güngördü’nün yeşil renkli daireler içine almış olduğu 5 kare fotoğraf karesinde deri mont ve kot pantolonlu kişinin Osman Hayal olup olmadığının belirlenmesini TÜBİTAK’tan istedi.

Erhan Tuncel’in yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebini reddeden mahkeme heyeti, “Hrant Dink suikastına ilişkin “Kamu görevlilerinin ihmali” olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada Erhan Tuncel, Ogün Samast ve Yasin Hayal’in verdiği ifadelerin bir örneğinin mahkemelerine gönderilmesine karar verdi. Duruşma 22 Aralık tarihine ertelendi.

İLK RAPORU HATALI

Mahkeme, 30 Ekim 2014 tarihli ara kararında olay öncesinde Ogün Samast’ın arkasından geldiği iddia edilen kişinin sanık Osman Hayal olup olmadığının tespiti için , Hayal’in kartpostal ebadındaki fotoğraflarının çekilip, güvenlik kamerası görüntüleriyle birlikte TÜBİTAK’a gönderilmesine karar vermişti. Ancak TÜBİTAK, 14 Temmuz’da mahkemeye söz konusu görüntülerdeki çok fazla sayıda şahsın yer aldığını, bu nedenle hangi şahsın kastedildiğinin net bir şekilde belirtilmemiş olduğu yönünde bir yazı gönderdi. Görüntülerin incelenmesi için TÜBİTAK’tan bilirkişi verilmedi. Bunun üzerine mahkemeni, Zabıt Katibi Murat Güngördü’yü bilirkişi olarak atadığı ortaya çıktı. Güngördü,  24 Ağustos 2015 tarihli ilk raporunda, yanlış kişiyi inceledi. Bunun üzerine 1 Eylül 2015 tarihinde ek bir rapor daha hazırladı Güngördü’nün hazırladığı ek raporun sonuç kısmında “Sanık Ogün Samast’ı takip ettiği iddia edilen deri mont ve kot pantolonlu şahsa ait görüntüler resim 3-4-5-6-7’de yeşil renkli daireler içerisine alınmıştır” denildi.

YARGILAYAMIYORLAR, ÇÜNKÜ KORKUYORLAR

Hrant Dink’in arkadaşları her duruşmada olduğu gibi yine adliye önünde bir araya gelerek “Gerçek sanıklar yargı önüne çıkarılsın” dedi. “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz” yazılı pankart ve dövizlerin  taşındığı eylemde konuşan Baran Seyhan, “Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması namus borcu ilan edileli yıllar geçti. Katledildiği gün doğan çocuklar okuma yazmayı sökeli hayli zaman oldu. Ne yazık ki Hrant Dink’i katleden zihniyetin nefret tohumları, hâlâ o çocukların sıralarının üstündeki kitaplarda. Biz ise bu çocuklardan yepyeni tetikçiler devşirilmesin diye adalet nöbetimizi sürdürmeye kararlıyız” dedi. Devlet Denetleme Kurulu raporunun kimlerin yargılanması gerektiğini açıkça belirttiğini söyleyen Seyhan, “Hukukçuların ittifak ettiği gibi, Ceza Kanunu’nun 83. maddesi uyarınca, yani “Kasten adam öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan yargılanması gereken devlet görevlilerini koruyorlar. Yargılayamıyorlar. Çünkü korkuyorlar” dedi. (İstanbul/DHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Altıncıya çevreyi kasten kirletmekten suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Polis hem darbetti hem şikayet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...