03 Eylül 2015 12:42

Ethem Sarısülük’ün katili Ahmet Şahbaz tahliye edildi

Ankara'da Gezi direnişi eyleminde katledilen Ethem Sarısülük katili polis Ahmet Şahbaz, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi. Kararı sert tepki gösteren ağabey Mustafa Sarısülük, "Her zaman yaptıkları gibi öldürüp, katilleri serbest bırakıyorlar. Allah belalarını versin" dedi.

Paylaş

Ankara’da Gezi eylemleri sırasında öldürülen Ethem Sarısülük davasının önceki gün Aksaray’a nakledilmesiyle yetkisiz hale gelen Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, katil polis Ahmet Şahbaz’ı tahliye etmek için yasaları hiçe saydı.  Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin, Şahbaz’ın “can güvenliğini” gerekçe göstererek davayı Aksaray’a nakletmesinin ardından kararı kayda giren Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, dün kimseye haber vermeden duruşma yaparak Şahbaz’ın tahliyesine karar verdi ve bu kararı nakil kararının altına ekledi. 

KARAR USUL VE YASAYA AYKIRI

Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını gazetemize değerlendiren Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, kararın usul ve hukuka aykırı olduğunu söyledi. Kararın  yetkisi olmayan bir mahkeme tarafından verildiğinin altını çizen Bayraktar, “Normalde pazartesi olması gereken duruşma iptal edilerek bizim bilgimiz dışında toplanarak tahliye gerekçesini yazdılar. Yargıtay tarafından Aksaray’a nakil kararı verilmişti. Bu karar verildikten sonra, bu mahkemenin hiçbir işlem yapma hakkı yokken, böyle bir karar verildi. Oysaki 7 Ağustos’ta sanık avukatlarının tahliye isteklerinin reddine karar verilmişti. Yetkisi olmadığı halde, şimdi ne değişti de tahliye kararı verilerek karar cezaevine bildirildi” dedi. Mahkemenin  alelacele hukuk ve usulü alt üst ederek işlem yaptığını yineleyen Bayraktar, “Bu kararla Türkiye’nin içinde bulunduğu süreçte polisi suça teşvik etmek istiyorlar. Bu tahliyedeki amaç da bu” diye tepki gösterdi. 

‘HUKUK ÇÜRÜMÜŞTÜR’

Ethem Sarısülük’ün abisi Mustafa Sarısülük de, kararın hukuki hiçbir zemini olmadığını ifade etti. Sarısülük, “Adli tatil sonrasında böyle şeylerin yaşanacağı ile ilgili beklentimiz vardı. Davayı güvenlik gerekçesiyle önce Aksaray’a taşıdılar. Şimdi de yetkisi olmayan mahkeme tahliye kararı verdi. Biz buna şaşırmıyoruz. Ülkenin ne ne kadar çürümüş olduğunun göstergesidir bu. İnce bir plan, program yaptılar ve o programı işlettiler. Hukuk çürümüştür” dedi.

NE OLMUŞTU?

Davanın 3 Eylül 2014’te görülen karar duruşmasında, Şahbaz’a ‘ağır tahrik’ indirimleri uygulanarak 7 yıl dokuz ay 10 gün hapis cezası verilmişti. Mahkeme bu kararı, savcının 33 yıl dört ay hapis talebinde bulunmasına rağmen almıştı. Yargıtay Başsavcılığı, Şahbaz’ın ‘olası kasıt’ değil ‘kasten adam öldürme’ suçlamasıyla yargılanması gerektiğini belirtip cezayı az bularak bozulmasını istemiş; Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi de yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozmuştu (Ankara/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Ertuğrul Özkök’e Cumhurbaşkanı’na hakaretten soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

Avrupa'da yaşayan Vartolu aydınlar: Varto’ma dokunma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...