03 Eylül 2015 09:49

Meclis, savaş tezkeresi için toplandı

Meclis Genel Kurulu, Irak-Suriye tezkeresi ve geçici hükümette yer alan bağımsız bakanların yemin töreni için olağanüstü toplandı.

Paylaş

TBMM, Irak-Suriye tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Tezkerenin uzatılmasına bir ay gibi bir süre kalmasına rağmen kurulacak olası bir seçim hükümetinde tezkereye "Hayır" diyecek kabine üyelerinin önünü almak için 21 Ağustos'ta Bakanlar Kurulu Kararı ile Meclis'e sevk edildi. Saat 13.00'de toplanan Meclis Genel Kurulu'nda Irak ve Suriye'ye ilişkin TSK'ye sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin bir yıl daha uzatılması kararı görüşülerek oylanacak.

Tezkereye AKP ve MHP'nin yanı sıra CHP'nin de "Evet" oyu vermesi bekleniyor. CHP'nin önceki akşam yapılan MYK toplantısında  tezkereye "Evet" oyu verilmesi kararı çıktı. HDP ise tezkereye "Hayır" oyu kullanacağını açıklamıştı. HDP'li milletvekillerinin yanı sıra geçici hükümette görev alan iki HDP'li Bakan da "Hayır" oyu kullanacaklarını açıklamıştı.

BAKANLARIN YEMİNİ KRİZE NEDEN OLDU

TBMM Genel Kurulu'nda seçim hükümetinin bağımsız üyelerinin yemin etmesi beklenirken, muhalefet partilerinin üçünün de Ak Parti karşısında bu üyelerin bağımsız olmadığı yönünde oy kullanması krize neden oldu.

Suriye ve Irak tezkereleri için olağanüstü toplanan TBMM'de ilk olarak geçici seçim hükümeti üyelerinin yemin etmesi gündeme alındı.

CHP'nin açtığı usul tartışmasının ardından Genel Kurul oturumunu yöneten TBMM Başkan Vekili Koray Aydın, bakanların yemin etmesini talep etti. Ancak CHP bakanların yemin edemeyeceğini savunarak bunun oylanmasını istedi. Yapılan oylamada ise AK Parti'nin karşısında sayısal çoğunluğu olan CHP, MHP ve HDP bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı.

Aydın, oylamanın ardından partilerin grup başvekilleri ile bir araya gelerek, krizi çözmeye çalışırken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116 maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.

KORAY AYDIN'DAN ELEKTRONİK OYLAMA KARARI

Verilen aranın ardından Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirterek oymayı elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AK Partili miletvekilleri bu duruma itiraz etse de elektronik oylamaya geçildi.

NEDEN OYLAMA YAPILDI

TBMM dışından atanan bir kişinin yemin edebilmesi için TBMM başkanının kendisini kürsüye davet etmesi gerekiyor. MHP’li TBMM Başkan Vekili Koray Aydın toplantının en başında böyle bir yetkisi olduğuna, inanmadığını söyledi. Bunun ardından başlayan usul tartışması ve ardından gelen açık oylamada da CHP-MHP ve HDP'nin oylarıyla meclis başkanının böyle bir yetkisi olmadığı yönünde karar çıktı. 

Ancak el kaldırılarak yapılan oylamanın sonucu konusunda başkanlık divanı katip üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine meclis başkanvekili Koray Aydın aynı oylamayı sayımda bir anlaşmazlık olmaması için elektronik sistemde yapılmasına karar verdi.

556 OY ÇIKTI

Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi.

TEKRAR AÇIK OYLAMA

Verilen aranın ardından TBMM'de tekrar açık oylama yapıldı. Milletvekilleri el kaldırarak oylamaya katıldı. Bu sırada ilginç anlar yaşandı. Koray Aydın "Ayaktaki arkadaşlar sık durmayın. Boşluklara doğru ilerleyin. Ayakta durmayın oturun" şeklinde milletvekillerini uyardı.

YEMİN KARARI

Art arda yaşanan oylamaların ardından bağımsız milletvekillerinin yemin etmesi yönünde sonuç çıktı.

TBMM KARIŞTI

Yemin kararının ardından bağımsız bakanlar kürsüye gelerek yemin etmeye başladı. Bu sırada CHP'li Musa Çam'ın bağımsız Adalet Bakanı Kenan İpek'e "adaletin nerede" dediği duyuldu. AK Partili ve CHP'li vekillerin birbirinin üzerine yürümesi, ve Genel Kurul Salonu'nda tansiyonun yükselmesi üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.

BAKANLAR YEMİN EDİYOR

Verilen 10 dakika aradan sonra Geçici Bakanlar Kurulu'nda yen alan bakanlar yemin etmeye başladı. Edilen yeminlerden sonra savaş tezkeresinin görüşmelerine başlandı.


TEZKERE MECLİS'E YETKİ GASBIYLA GELDİ

Tezkere görüşmesine ilişkin DİHA'ya açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, tezkere sürecine henüz bir aylık süre varken, geçici hükümet kurulmadan Meclis'e gönderilmesinin kurulan seçim hükümetine yönelik "Yetki gasbı" olduğuna dikkat çekti. Bilgen, bunun hukuki açıdan tartışılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Daha önemlisi diğer bir boyutu ise bugüne kadar belki bu dünyada en çok tezkere çıkartmış ülkelerden birisiyiz. Bölgesinde barış ısrarı olan bir ülkenin kendisine yönelik doğrudan bir saldırı bulunmadığı halde savaş politikalarına sığınıyor olması da iç politika ile dış politika arasındaki durumu ortaya koyuyor."

BİLGEN'DEN CHP'YE: NE DEĞİŞTİ?

CHP'ye "Önceki tezkereden şimdi ki tezkereye ne değişti" sorusunu yönelten Bilgen, "Önceki teskeredeki tavır ile bugünki arasında sahiden Türkiye'ye yönelik farklı bir tehdit oluştu mu? Bugünkü gerekçelerden farklı bir durum ile karşı karşıya mıyız? Bence burada CHP'nin devletin güvenlik konseptine çekilmesi operasyonu belki seçim sonrasında tümden bir kontrol altına alma ve hizaya sokma tablosu ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

CHP'DE 'EVET' ÇATLAĞI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki akşam toplanan Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) partinin tezkere tavrı ele alındı. Toplantıda söz alan Kılıçdaroğlu'nun, tezkereye geçen yılın aksine "Evet" oyu verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Geçen seneki tezkereye kıyasla gerekçe kısmı daha normal bir dille yazılmış" dediği belirtildi. Toplantıda bazı MYK üyelerinin, "Tezkereye evet denilirse HDP'ye büyük kentlerde giden emanet oyları geri alamayız" çekincesini ilettiği belirtilirken, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, İlhan Cihaner, Aykut Erdoğdu, Fikri Sağlar, Necati Yılmaz, Zeynep Altıok, Zeynel Emre'nin de bulunduğu 20'yi aşkın vekil toplantıya girmeme kararı aldı.

Irak tezkeresi 2006 yılında ilk kez Meclis'ten geçerken, Irak tezkeresiyle birleştirilen Suriye tezkeresi ise ilk olarak 2012 yılında Meclis'te onaylanmıştı. Birer yıl yetki içeren Suriye tezkeresi daha önce iki kez uzatılmıştı.

Bugün görüşülecek olan tezkerenin gerekçesinde, dikkat çeken iki başlık şöyle:

* Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir. Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir.

* Türkiye, terör gruplarının Irak'taki mevcudiyetine ve bunun doğurduğu tehditlere karşı askeri, siyasi ve diplomatik tedbir ve girişimlerini artırarak sürdürmek durumundadır." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Tüzel'in kararı ittifak hukukuna aykırı değildir

SONRAKİ HABER

HDP'li Lezgin Botan, Şapatan'daki çatışma görüntülerini paylaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...