03 Eylül 2015 08:27

Baluken: HDP olarak tezkereye 'hayır' diyeceğiz

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bugün görüşülecek Irak ve Suriye tezkerelerine HDP olarak 'hayır' diyeceklerini söyledi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de uzun süredir bir çatışma ortamıyla karşı karşıya kalındığını belirten Baluken, “Her gün savaşın acı faturası yoksul emekçi halklarımızın önüne gelmeye devam eriyor. Bütün toplumda bütün Türkiye halkında Meclis’in olağanüstü barış gündemiyle toplanması savaş konseptine karşı bir barış politikasının geliştirilmesiyle ilgili bir beklenti varken bugün maalesef tarihe çok büyük bir ayıp olarak geçecek olan bir savaş tezkeresiyle Meclis olağanüstü toplantıya çağrılmıştır.” dedi.

Bu tezkerenin Meclis'e geliş şeklini eleştiren Baluken, “Halktan yetki almamış olan mustafi bir hükümet, 7 Haziran seçimlerinden sonra maalesef yetkisi olmadığı halde pek çok kanunsuz işin altına imza atmıştır. Bugün bu tezkereyi Meclis'e gönderme şekli bu haliyle kesinlikle meşru değildir, yeni kurulmuş olana seçim hükümetinin yeni kabinenin iradesini gasp etme şeklinde bir süreç işlemiştir.” ifadelerini kullandı.

Savaş tezkeresinde ittifak

Bugün savaş tezkeresinin görüşülmesinin uygun olmadığını vurgulayan Baluken, şunları kaydetti: “Çünkü şu anda Bakanlar Kurulu sıralarında oturan neredeyse kabinenin yarısından daha fazlasının bu tezkere altında imzası yoktur. Mustafi olmuş bir hükümet, yeni kabineyi by-pass ederek Meclis'e korsanvari yöntemlerle yetki ve irade gaspı yaparak böyle bir tezkere göndermeye yetkili değildir. Böyle bir hakkı yoktur. Kamuoyuna yansıyan görüşler doğrultusunda siyasi partilerin tavırları da son derece endişe vericidir. Özellikle AKP ve MHP'nin savaş ortaklığı kamuoyu tarafından biliniyordu. Ancak dün CHP'nin de yapmış olduğu açıklamayla bu tezkereye 'evet' oyu vermiş olması, böyle bir pozisyon belirlemiş olması CHP'nin de bu savaş ortaklığına dahil olması anlamına geliyor. CHP hem içeride yürüyen bu savaş sürecini 'bir Saray savaşı' olarak tanımlamıştı hem de AKP'nin yanlış dış politikasını, savaş eksenli dış politikasını aynı zamanda bir koalisyon hükümetinin kurulamamasının gerekçesi olarak kamuoyuna açıklamıştır. Bu yaklaşımla CHP'nin bugünkü savaş tezkeresine vereceği onay açıkça birbiriyle son derece çelişen tutumlardır.”

'TOPLUMSAL BARIŞIN İNŞASI İÇİN MÜZAKERE KANUN TEKLİFİ GÜNDEMLEŞİRSE BU ÜLKEDE AKAN KAN 1 SAAT İÇERİSİNDE DURUR'
“Bu tezkere IŞİD ile mücadele değil IŞİD'e karşı savaşanları güçsüzleştirme tezkeresidir.” diyen Baluken şöyle konuştu: “Bu tezkereye 'evet' oyu verecek olanlar söyle bir suça IŞİD’i güçlendirmekle ilgili uluslararası savaş mahkemelerinde yargılanabilecek bir suça ortak olacaklardır. Tezkere içeriğinde PKK ile IŞİD’in aynı metin içinde dahil edilmiş olması kabul edilemez. PKK 3 yıldır Türkiye devletinin en üst düzeyde müzakere yürüttüğü Orta Doğu’da vahşi IŞİD tecavüz, barbar örgütüne karşı en etkin mücadeleyi yürüten örgüttür. Masada müzakere yaparken savaş tezkeresinde müzakere yürüttüğünüz gücü IŞİD gibi bir çete yapılanması ile aynı metin içine yazamazsınız. Yazarsanız bunun altında bütün dünya farklı bir niyet arar. Bunun altında IŞİD’i rahatlatma IŞİD’i güçlendirme niyetidir.

HDP bugüne kadar ki bütün sınır ötesi savaş tezkerelerinde karşı göstermiş olduğu ilkesel tavır gereği olarak bugün bir kez daha 'hayır' oyu kullanacak ve bu savaş politikalarına en etkin muhalefeti yine Genel Kurul'da ortaya koymaya çalışacaktır."

Tek başına 'hayır' oyu vermenin bu süreç için anlamlı olmayacağına dikkat çeken Baluken, “Hazırlamış olduğumuz ‘Toplumsal Barışın İnşası için Müzakere’ kanun teklifin Meclis Başkanlığı'na sunmuş olacağız. Savaş tezkeresi yerine eğer bugün Genel Kurul'da vermiş olduğumuz 'Toplumsal Barışın İnşası için Müzakere' kanun teklifi gündemleşirse bu ülkede akan kan 1 saat içerisinde durur. Bu ülkede kalıcı barış 1 hafta içerisinde sağlanır. Bu kadar açık net ve iddialı şekilde bu kanun teklifimizi bütün kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Kanun teklifi 15 maddeden oluşuyor.” ifadelerini kullandı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklanmaları istenen 6 kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Cizre'de askeri aracın geçişi sırasında patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...