02 Eylül 2015 08:56

Merkel'den mülteci açıklaması

Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel Alman halkına, 'ırkçı gösterilerden uzak durun' çağrısı yaptı. Merkel mülteciler konusunda Türkiye ile de işbirliğine gideceklerini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin'de düzenlediği yaz tatili sonrası geleneksel basın toplantısında halkı artan ırkçı eğilimlere destek vermemeleri konusunda uyardı. Ülkeye gelen mülteciler bağlamında artış gösteren ırkçı faaliyet ve söylemlere müsamaha göstermeyeceklerini söyleyen Merkel, “Başka insanların onurları söz konusu olduğunda hoşgörülü olamayız” dedi. 

Başbakan Merkel, halktan ırkçıların düzenledikleri gösterilere mesafeli durmalarını isteyerek, “Başka insanları aşağılayanlara, saldıranlara, konutlarını ateşe verenlere ya da şiddet uygulamaya yeltenenlere hukuk devletinin imkân tanıdığı en sert yaptırımları uygulayacağız" dedi. Gösterilerinde "Nefret marşları okuyanlara" yönelik tedbirlerd de alacaklarını vurgulayan Başbakan, "Başka insanların onurlarını sorgulayanlara müsamaha göstermeyeceğiz. Yeni yıl mesajımda da söylediğimi bugün de tekrarlıyorum. Bu tür gösterilere değişik nedenlerle katılanlara, onların peşlerinden gitmemelerini söylüyorum. Daha çok önyargılar, samimiyetsizlik, hatta nefret var kalplerinde. Onlara karşı mesafeli olun” diye konuştu.

TÜRKIYE'YE DESTEK SÖZÜ

Mülteci sorunu karşısında Avrupa'nın bir bütün olarak hareket getmesi gerektiğini savunan Angela Merkel, mültecilerin sorumluluğunun Avrupa Birliği ülkelerince paylaşılmasını istedi.

Basın toplantısında bir Türk gazetecinin “Mülteci sorunun çözümünde Türkiye'den neler bekliyorsunuz” şeklindeki sorusuna Angela Merkel, “Öncelikle Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda geçen yıllarda yararlı işler yaptığı, halen de yapmakta olduğunu belirtmeliyim. Neredeyse 2 milyon mülteci başta Suriye sınırı olmak üzere Türkiye'de bulunuyor" diye yanıt verdi. Merkel sözlerini, "Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen mültecilerden anlıyoruz ki, Türkiye artık tek başına sorunu çözmenin sınırına geldi. Bu yüzden Türkiye ile olası yardımlar üzerine konuşuyoruz. Birlikte nasıl hareket edebileceğimizi konuşuyoruz. Çünkü mevcut durumda, biri mültecilerin serbestçe geçmelerine izin veriyor, Yunanistan da Batı Balkan ülkelerine gitmeleri için geçişlerine izin veriyor. Birileri sınırları çitlerlerle örüyor. Bu durum hukuka uymaz. Memnuniyet verici düzeydeki gelişmeler değil. Bu nedenle güvene dayalı, dostane ve arkadaşlık duygularıyla Türkiye'ye neler yapabileceğimizi konuşacağız. Ancak Türkiye'nin geçmiş yıllarda yaptıklarına büyük saygı duyduğumu ifade etmeliyim" diyerek tamamladı.

AB İÇIŞLERI BAKANLARI MÜLTECI AKNI IÇIN TOPLANIYOR

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin içişleri ve adalet bakanlarının sığınmacı krizini görüşmek üzere olağanüstü toplanması kararlaştırıldı.

AB dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, sığınmacı krizinin birlik üyesi ülkeler ve AB dışında şimdiye kadar görülmemiş boyutlara ulaştığı belirtildi.

14 Eylül'de toplanacak Adalet ve İçişleri Konseyi'nin mevcut durumu, yürürlükteki önlemleri ve alınabilecek muhtemel diğer önlemleri gözden geçireceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adliyedeki polis şiddeti kamera kayıtlarında

SONRAKİ HABER

CHP, Irak ve Suriye tezkeresine ‘evet’ diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa