01 Eylül 2015 16:25

Ada’da müzakereler hızlı ilerliyor

Paylaş

İngiltere’de yayımlanan Independent gazetesi, “Onlarca yıllık bölünmüşlüğün sonunda, Kıbrıs artık bir anlaşmanın eşiğinde mi?” başlığı ile verdiği haberde, Kıbrıs’ta yaşanan son gelişmeleri yazdı. Independent, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile KKTC Lideri Mustafa Akıncı arasında yapılması planlanan görüşmelerin detaylarını aktardığı haberde, Kıbrıslı Rumlar ile  Türklerin ülkelerine yeni bir imaj kazandırmaya  çalıştığını, adada eski düşmanlıkların kalmadığını belirtti.

Independent gazetesine konuşan Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, adada Rum ve Türk liderler Nikos Anastasiadis ile Mustafa Akıncı arasında yapılan yedi görüşmede de ilerleme sağlandığını söyledi. Kasulidis, “Ben hiç müzakerelerin bu kadar hızla ilerlediğini görmedim” dedi.

Tarafların “tamamen bağımsız” bir devleti hedeflemeleri gerektiğini belirten Kasulidis, “Eğer bu adada Türk askerine ya da Yunan askerine ihtiyaç duyduğumuzu söylüyorsak, hangi çözümden bahsediyoruz?” diye sordu.

‘TÜRKİYE HENÜZ ELİNİ GÖSTERMEDİ’

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasulidis, Anastasiadis ve Akıncı arasındaki müzakerelerde şu ana kadar, Türkiye için kritik konular olan toprak paylaşımı ve güvenlik garantisi gibi konuların ise gündeme gelmediğini söyledi. Rum bakan “Türkiye henüz elini göstermedi” dedi

Rum bakanın koşulların, Annan Planı’nın reddedildiği 2004’e kıyasla çok daha iyi olduğu görüşüne de yer veren gazete, bakanın tarafların zaman kazanmak gibi sorunlar yaşamadığı ve  bu sürenin 15 ayda tamamlanabileceği görüşlerine yer verdi.

Kasulidis açıklamalarını şöyle sürdürdü. “Kaybedecek vaktimiz yok. Zaten taraflar da birbirlerinin zaman kazanmaya çalıştığından şikayetçi değil... İnsanlar bana müzakerelerin aylar içinde sonuçlanabileceğini söylediğimde, neyi kastettiğimi soruyorlar. Ben bu sürenin 15 ay olabileceği görüşündeyim. Ancak burada yıllardan değil, aylardan söz ediyoruz.” (DIŞ HABERLER)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te çevrecilerin tekellere karşı zaferi

SONRAKİ HABER

Antep Barış Bloku: Savaşa ve ölümlere karşı sesimizi yükseltelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...