31 Ağustos 2015 07:53

AP arşivinden Metin Göktepe'nin cenazesi ve sonuç davası

AP'nin açtığı arşiv görüntülerinde Evrensel gazetesinin polis tarafından öldürülen muhabiri Metin Göktepe'nin cenaze ve dava görüntüleri de var.

Paylaş

Associated Press'in (AP) British Movietone ile ortak kullanıma açtığı 120 yıllık arşiv görüntülerinde gazetemizin polis tarafından işkencede katledilen muhabiri Metin Göktepe'nin cenazesine ve sonuç davasına ait görüntüler de yer alıyor.

Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, “Mutlaka ben izlemeliyim arkadaşlar” diyerek gittiği haberde, gözaltına alındı ve polislerce dövülerek öldürüldü. Tarih 8 Ocak 1996’ydı. Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen tutukluların cenaze törenini izlemek üzere Alibeyköy’e gitmişti. Ancak, sarı basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı. Haberi izlemekte yani görevini yapmakta ısrarcı davranınca gözaltına alındı ve yüzlerce insanla birlikte Eyüp Kapalı Spor Salonu’na götürüldü. Burada polislerin şiddetli cop darbeleriyle dövülerek öldürüldü.

Devlet yetkilileri önce; “Sandalyeden düştü”, “Duvardan düştü” dediler; ancak meslektaşları ve emekçiler katillerin yakasını bırakmadı. Metin Göktepe cinayeti, ilk günden itibaren basın tarihinde; devletin basına yönelik tutumunu gösterdiği kadar; gazetecilerin meslektaşlarına sahip çıkmasının ve halkın haber alma hakkını savunmasının önemli bir örneği olarak kayda geçti. Bu mücadelede; genç gazeteciler ile Metin’in gazetesi Evrensel, başta annesi Fadime Göktepe olmak üzere Göktepe ailesi ve avukatları ile Metin’in haberini yaptığı emekçiler en önde yürüdüler. İlden ile sürülen Metin Göktepe davası, “mahkumiyet kararı çıkan ilk gazeteci cinayeti” olarak basın tarihinde yerini aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova Belediyesi'ne gaz bombası atıldı

SONRAKİ HABER

'İhbarcılığın açılışını Erdoğan yaptı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...