31 Ağustos 2015 06:31

Bombardıman altındaki Şemdinli halkı: Bir yere gitmiyoruz

Paylaş

Ferhat ÇELİK

Günlerdir bombardıman altında olan Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Şapatan (Altınsu) Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, halkın evlerini boşaltarak göç ettiği şeklindeki yalan haberlere sert tepki gösterdi. Hiçbir şekilde yurtlarını terk etmeyeceklerinin altını çizen 5 bin nüfuslu mahallenin sakinleri, "Gerekirse hepimiz ölürüz ama bir adım uzağa gitmeyiz" diyor. 

Yüksekova, Şemdinli, Silvan, Varto, Silopi, Lice gibi birçok bölgede havan topları ve obüsler kullanan devlet, saldırıların hemen ardından da havuz medya aracılığıyla "İnsanlar göç ediyor", "Evlerini boşaltıyor" propagandası yapıyor. Özellikle HDP'nin rekor oranlarda oy aldığı yerleşim yerlerinde bu algıyı oluşturarak, korku üzerinden propaganda yapılması bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Şapatan (Altınsu) Mahallesi'nin 18 Ağustos'ta obüs, havan ve misket bombaları ile hedeflenmesinin ardından aynı propaganda Şemdinli için de yapıldı. Halen her gün tepelerinde bombalar patlayan, bağ ve bahçeleri ateşe verilen Şemdinli halkı evlerini boşalttıkları yaygarasına karşı çıkarak, canlarını vermeye razı olduklarını, ancak hiçbir koşulda yurtlarını terk etmeyeceklerini dile getirdi. 

'EVLERİMİZ KASITLI OLARAK HEDEF ALINDI'

İlçe nüfusunun neredeyse üçte birinin yaşadığı saldırıların hedefindeki 5 bin nüfuslu Şapatan (Altınsu) Mahallesi'nde saldırının izleri halen duruyor. Mahallenin ortasına atılan obüs toplarının yerle bir ettiği evlerde yaşayanlar şans eseri hayatta kalırken, evleri hasar gören yurttaşların kaymakamlığa hasar tespiti için yaptığı başvuru da aradan geçen onca zamana kadar yerine getirilmedi. Halen bağ ve bahçeleri yanan yurttaşlar, kendi imkanları ile yangınları söndürmeye çalışırken, biri söndürülen yangın başka bir noktaya yapılan bombardımanla yeniden çıkıyor. Evlerini terk ettikleri iddialarına tepki gösteren Şapatan Mahallesi Muhtarı Zeydan Özel, olay günü HPG'lilerin günlerdir kontrol altında tuttuğu ilçe girişine dönük operasyon başlatıldığını, şiddetli çatışmalar yaşandığını, ancak evlerinin çatışma bölgesine birkaç kilometre uzaklıkta olmasına rağmen kasıtlı olarak evlerinin hedef alındığını vurguladı. Evlerinin bombalanması üzerine kaymakamı aradığını ve saldırıya son verilmezse mahallede yaşayan 5 bin kişinin ilçe merkezine yürüyeceğini söylediğini belirten Özel, bombardıman nedeniyle tarım arazilerinin ve ormanlık arazinin ciddi oranda zarar gördüğünü aktardı. 

'GEREKİRSE HEPİMİZ ÖLÜRÜZ AMA BİR ADIM UZAĞA GİTMEYİZ'

Kendi imkanları ile inşa ettikleri ve Kürtçe-Arapça eğitimin verileceği 6 katlı Kur'an Kursu inşaatının da "HPG'lilerin karargahı" yalanıyla bombalandığına işaret eden Özel, "Gerillanın hendek kazdığı yer buradan nerdeyse 2 kilometre uzaklıkta. Bombalama bilinçli bir şekilde, köy hedef alınarak yapıldı. Bu kadar büyük bir köyde çok daha vahim sonuçlar ortaya çıkabilirdi. Şans eseri can kaybı olmadı. Ama ne olursa olsun bu köy bütünüyle karar verdi, bütün bu baskılara, bu zulme rağmen köyünü asla boşaltmayacaktır. Topraklarını terk etmeyecektir. Bu kararımızı özellikle bu savaştan, bu bombalamadan sonra verdik. Gerekirse hepimiz ölürüz, yok oluruz, ama köyümüzden bir adım uzağa gitmeyiz" ifadelerini kullandı.

'BATIDA REZİL VE SEFİL OLMAMIZI İSTİYORLAR'

Bombalama sırasında çocuklarıyla birlikte evlerindeki bodruma sığındıklarını belirten ilçe sakinlerinden Aziz Korkmaz, patlamanın çok şiddetli olduğunu, ancak evlerini terk etmeyi hiç düşünmediklerini dile getirdi. "Ne burası ne de Şemdinli merkez topraklarını bırakıp gitmez" vurgusu yapan Korkmaz, şunları söyledi: "Zaten bu savaş sürecinde biz burayı bırakıp gidersek, nasıl çözüm olacak. Önemli olan bu topraklarda savaşın durması, barışın sağlanmasıdır. Biz de artık bir çözüm geliştirilsin istiyoruz. Kimsenin çocukları ölmesin. Biz görüyoruz, o koltuklarında oturanlara bir şey olmuyor. Burada sadece iş için çıkıp ölen insanlar var. Yazık değil mi! Bizi buradan sürüp, batıda rezil ve sefil olmamızı istiyorlar. Herkes huzuru kendi toprağında bulsun istiyoruz."

EVLERİ DELİK DEŞİK OLDU

Şapatan Mahallesi'ndeki evlerine kurşun ve havan topu isabet eden İklim Güleri, delik deşik olan tencerelerini göstererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösterdi. Evlerinde çocuklarıyla birlikte bekledikleri sırada evlerine ateş açıldığına dikkat çeken Güleri, evleri başlarına yıkılsa da hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi. 

Aynı binada yaşayan Hatice Güleri ise, Şemdinli'nin boşaltıldığı iddialarına şu sözlerle tepki gösterdi: "Biz nereye gidebiliriz ki. Nereye kaçabiliriz. Bizim başka bir toprağımız mı var? Buyurun gidin evlerimizin içine bakın. Çatılarımıza bakın. Her yeri harabeye dönüştürdüler. Evlerimizi yıktılar, ama biz yine de burada olacağız. Asla köyümüzü terk edip başka bir yere gitmeyiz. Köyün her iki tarafını bombaladılar. Biz savunmasızca, çocuklarımızla bu ateşin içinde kaldık."

'FELLUCE VE VİETNAM GİBİ BOMBALANDIK'

Mahalle sakinlerinden Ahmet Özel de, binlerce kişinin yaşadığı mahallelerinde sadece ilk gün 100 kadar insanın alt mahallelere gittiğini, ancak bunun dışında herkesin evlerinde olduğunu söyledi. Yoğun bombardıman nedeniyle çok korktuklarını, tek tesellilerinin ölüm yaşanmaması olduğunu ifade eden Özel, "Felluce, Vietnam gibi bombalandık. Şu an köyümüzdeyiz. Giden insanlarımız da geri döndü. Bu köy 10-20 yıllık bir köy değil, dedelerimizden kaldı bu köy bize. Burada bir kaç aile var nerdeyse yüzyıllardır burada yaşıyorlar. Kimsenin bu toprakların dışında bir geleceği yok. Göç olmayacak, kimse toprağını bırakıp bir yere gitmez" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Elm Sokağı Kabusu serisinin yaratıcısı Wes Craven yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

IŞİD Palmira'daki Bel Tapınağı'nı havaya uçurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...