31 Ağustos 2015 01:14

Birleşik Metal-İş: Renault işçisi kendi şubesini kuracak

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Renault işçilerine fabrikalarına çok yakın bir yerde kendi şubelerinin olacağı müjdesini verdi.

Paylaş

Muzaffer ÖZKURT
İstanbul

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, yürütülen kara propagandaya karşın Renault işçilerinin her geçen gün sendikalarıyla daha fazla bir araya geldiğini söyledi. Renault işçilerinin fabrikalarına çok yakın bir yerde kendi şubelerinin olacağı müjdesini veren Göktaş, işçilere yönelik bir saldırı olması halinde sendikalarının tüm güçleriyle işçilerin mücadelesinin yanında olacağını bildirdi.
Renault’da süren örgütlenme çalışmasına ilişkin gazetemize bilgi veren Selçuk Göktaş, metal direnişi döneminde yapılan eylemlerle Renault işçilerinin Türk Metal’le olan ilişkisine son verdiğini söyledi. Birliklerini güçlendirmek ve bir sendikal örgütlülük haline getirmek isteyen Renault işçilerinin yüzünü Birleşik Metal-İş Sendikası’na döndüğünü belirten Göktaş, Renault işçisinin sarı sendikadan kurtulmasının Türkiye işçi sınıfı hareketine ivme kazandıracağına dikkat çekti.

SÖZ, KARAR İŞÇİNİN
Göktaş şöyle devam etti: “Birleşik Metal-İş olarak açık ifade ediyoruz. Birleşik Metal-İş tüzüğü, yönetmeliği ve işleyişiyle demokratik işleyişi olan bir sendikadır. Renault işçileri sendikamızla kucaklaştığında, demokratik işleyişi çerçevesinde, kendi temsilcilerini, şube yönetimini ve merkez yönetimini belirleme noktasında işçi söz ve karar sahibi olacaktır. Biz daha önce de bunu işçilere açıkladık. Renault işçileri kendi şubelerini oluşturacaklar. Ve çok yakın zamanda onlara yakışan, işyerlerine yakın bir şubeyi orada oluşturacağımızın müjdesini şimdiden veriyorum.”
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 2010 ve 2014 sözleşmelerinde işçilerden aldığı güçle Türk Metal’in toplusözleşmesinden fark yarattığını dile getiren Göktaş, 2010 sözleşmesinde ikiye katladıklarını, 2014 sözleşmesinde ise hükümetin hukuk dışı bir şekilde grev ertelemesine karşın işçilerin bütçesine önemli bir katkı sağladığını kaydetti. Otomotiv sektörünün Türkiye ihracatında önemli bir pay sahibi olduğunu, Renault’un da bu sektör içinde önemli bir konumda olduğunu anlatan Göktaş, “Renault işçisi de 2010 ve 2014 sözleşmelerinde yarattığımız farkı fazlasıyla hak etmektedir. Birleşik Metal-İş Sendikası da Renault işçilerinden aldığı güçle bunun mücadelesini verecektir” diye konuştu.

BİRLİK BOZULMAMALI
Renault’da örgütlenme çalışmalarının son hızıyla devam ettiği bilgisini veren Göktaş, işçilere de şu uyarıda bulundu: “Renault işçisiyle buluştuğumuzda söylediğim bir nokta var. Asıl olan birliklerini korumalarıdır. Birliğini koruyarak Birleşik Metal-İş Sendikası’nda kucaklaşmalarıdır. Birliklerini bozacak en ufak bir bölünmeye müsaade edilmemeli. Bu konuda Türk Metal kimi aleyhte propagandalar yürütmeye çalışıyor.”
Aleyhte propagandaların etki ettiği işçi kesimleri olduğunu ancak işçilerle bir araya geldikçe bu önyargıların aşıldığını vurgulayan Selçuk Göktaş, “Artık işçiler de şunu çok net görüyor. Örgütlülüklerini pekiştirerek Birleşik Metal-İş’le yollarına devam etme kararının doğru olduğunun farkındalar. Birileri engellemeye çalışabilir. Ama bu engelleri aşa aşa Renault işçisi Birleşik Metal-İş ile buluşuyor” diye konuştu.
Renault işçilerine yönelik bir saldırı olması halinde işçilerin tıpkı direniş döneminde olduğu gibi birlik olarak bu saldırıya yanıt vermesi gerektiğini ifade eden Göktaş, “İşçiler birliklerini koruyarak, birliklerini asla zayıflatmadan Birleşik Metal-İş’in deneyimlerini de kullanarak kendi örgütlülüğünü pekiştirmelidir” dedi. Renault işçilerinin Anayasada yer alan sendika seçme özgürlüğüne herkesin saygı göstermesi gerektiğini belirten Göktaş, şunları söyledi: “Renault’un çerçeve sözleşmesine baktığımızda, Renault işvereninin de açıkladığı gibi bir tek işçi atılmayacak, sendika seçme özgürlüğüne saygı gösterilecek. Bu sözlerinin arkasında durulması gerekir. Durulmaması halinde Birleşik Metal-İş olarak biz böyle bir sürecin karşısında olacağımızı, hem ulusal hem uluslararası düzlemde karşı olacağımızı ilan ediyoruz. Bizim bir sözümüz var. İşçiler bize şunu sorar: ‘Arkamızda duracak mısınız?’ Bizim de buna karşı söylediğimiz bir söz var: ‘Biz işçilerin bir adım önünde ve onlarla birlikte olacağız.’”

SADECE İŞÇİ SINIFINA BAĞLIYIZ
Türk Metal’in ve çeşitli çevrelerin Renault işçilerinin Birleşik Metal-İş ile kucaklaşmasını engellemek için yalan propagandalara başvurduğunu kaydeden Göktaş, şöyle devam etti: “Renault işçisi bütünüyle Birleşik Metal-İş Sendikası ile kucaklaşmalıdır. Yapılanlar Renault işçisine karşı tuzaktır. Özüne baktığınız zaman sendikalar zaten bağımsız olmalıdır. Birleşik Metal-İş Sendikası da devletten, sermayeden bağımsız bir örgüttür. Bağımlı olduğu tek bir yer vardır işçi sınıfının çıkarları ve talepleridir. Birleşik Metal-İş herhangi bir siyasal örgütün ve grubun sendikası değildir. İşçilerin sendikasıdır. Bizim binlerce üyemiz de bu çerçevede mücadele etmektedir. Başarımızın sırrı da burada yatmaktadır. Bu başarıyı kıskananlar, bu mücadelenin önüne ket vurmak isteyenler kimi karalama politikasıyla önümüze çıkmaktadırlar. Ancak şunu herke bilsin meyve veren ağaç taşlanır. Biz de diyoruz ki güneş balçıkla sıvanmaz. Sermayeye karşı yürüttüğümüz mücadele tabi ki bazı kesimleri rahatsız etmektedir. İşçiler, bu kesimler tarafından çıkarılan karalamaları elinin tersiyle itmektedir.”

ÖNCEKİ HABER

‘Savaşı, başkanlık hevesinde olanlar istiyor’

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe 90+6'da liderliğe uzandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...