31 Ağustos 2015 01:09

Oyuncu inceleme: Lazar Markovic

Paylaş

Hasan Kürşat TAŞKIRAN*

Terraneo önderliğinde transfer sezonuna hızlı bir giriş yapan ve şu ana kadar 10 futbolcuyu kadrosuna katan Fenerbahçe’nin son hedefi aslında Valencialı kanat oyuncusu Feghouli’ydi. Ancak İspanyol ekibi, Şampiyonlar Ligi’ne katılmasının da etkisiyle Cezayirli oyuncuyu bırakmak istemedi ve Fenerbahçe, rotayı geçtiğimiz sezon Liverpool’da beklentileri karşılayamayan Markovic’e çevirdi. Bundan 2 sene önce de Önder Özen’in Beşiktaş kadrosuna katmak istediği ancak 10 milyon avroya Portekiz devi Benfica’ya transfer olan Markovic, bu kez Türkiye’de.
Sırbistan’ın en ünlü iki takımından biri olan Partizan’ın scoutları onu bulduğunda henüz 12 yaşında olan Markovic, böylece Partizan Akademisi’nin yolunu tuttu. 5 senelik altyapı eğitiminin ardından 17 yaşında Başkent ekibinin formasını ise ilk defa giyen Sırp futbolcu, Sloboda Uzice karşısında ikinci yarıda oyuna girerek siftahı yaptı.
2011-2012 sezonu başında, takımın bir diğer gelecek vaadeden oyuncusu Nikola Ninkovic ile beraber kariyerinin ilk profesyonel sözleşmesine imza atan Markovic, Siyah Beyazlı formayı da çok bekletmeden sırtına geçirdi ve 13 Ağustos’ta ki Novi Pazar maçında ilk golün de attı.
2011 yılı sona erdiğinde Partizan taraftarları tarafından yılın oyuncusu seçilen Markovic, 2011-2012 sezonu sonunda ise Sırbistan Ligi’nin en iyi onbirine seçilmeyi başardı.
2012-2013 sezonunda Şampiyonlar Ligi arenasında da kendisini gösteren Markovic, sezon sonunda yine Sırbistan Ligi’nin altın karmasına seçildi ve Batı Avrupa kulüplerinin radarına girdi.

BİR EKOLDEN DİĞERİNE
2013’ün yaz transfer döneminde adı başta Ada’nın devleri olmak üzere bir çok takımla anılan, o zaman ki Beşiktaş sportif direktörü Önder Özen’in de kadroya katmak istediği Markovic, kararını ise Benfica’dan yana verdi ve 10 milyon avro karşılığında bir diğer başkent ekibinin yolunu tuttu.
Benfica kariyerine de hızlı bir başlangıç yapan Sırp kanat oyuncusu, çıktığı ilk resmi maçta Gil Vicente filelerini havalandırmayı başardı. Bu golden yalnızca bir kaç hafta sonra da ezeli rakip Sporting Lizbon’a karşı gösterdiği performans ve attığı slalom golüyle Benfica taraftarının sevgisini kazandı. Ayrıca o sezon Benfica’nın UEFA Avrupa Ligi’nde ki final yürüyüşünde kilit paya sahipti. Ancak Juventus ile oynanan yarı final maçında Karadağlı Vucinic’le kavga etmesinin ardından Clattenburg tarafından oyundan atılan Markovic, finalde takım arkadaşlarını yalnız bırakmıştı.
14 Mayıs 2014’te, Torino’da ki finalde Guttmann’ın ahı yine tuttu ve Markovic’siz Benfica, penaltılar sonucu kupayı Sevilla’ya kaptırdı. Bu finalin ardından gelen yaz transfer dönemi ise Benfica için çok hareketli geçti. O dönemde takımdan ayrılan 26 oyuncudan biri olan Lazar Markovic de, 20 milyon avro karşılığında soluğu Ada’da aldı.

OLUMSUZ GEÇEN 1 SENE
Bir önceki sezon şampiyonluğu son haftalarda Manchester City’ye kaptıran Liverpool, yaz transfer döneminin de en çok konuşulan takımlarından biri oldu. Kulüp rekoru kırarak 75 milyon avroya Suarez’i Barcelona’ya satan Merseyside ekibi, elde edilen gelirle transferlerde oldukça cömert davrandı ve  Lazar Markovic’i de 20 milyon avroya kadrosuna kattı.
Manchester City maçıyla Premier Lig’e giriş yapan Markovic, Ada’da geçirdiği sezonda unutmak isteyeceği bir performans ortaya koydu.

GENEL DEĞERLENDİRME
Her şeyden önce Balkanlar’ın futbolcu fabrikası kulüplerinden biri olan Partizan’da yetişmesi onun adına çok büyük bir artı. Futbol dünyasına Nastasic, Jovetic, Ljajic başta olmak üzere bir çok nimet sunan Partizan’ın, bu sezon Newcastle United’a transfer olan Mitrovic’le beraber piyasaya sürdüğü son isimlerden biri de Lazar Markovic. Ayrıca bir dönemler ülkemizde forma giyen Sasa İlic (Galatasaray) ve Milan Smiljanic (Gençlerbirliği) de bu fabrikanın ürünü.
Markovic özelinde bir değerlendirme yapılacak olursa, oyuncu aslen bir sağ kanat oyuncusu ancak ileri hattaki üç bölgede de oynayabilen hatta zaman zaman forvette de denenebilecek bir isim. Bunun dışında oyuncunun en önemli artısı sürati ve tekniği. Özellikle açık alanda ve kontra ataklarda süratiyle rakip takımlara büyük sıkıntı yaratabilecek bir isim. Sırp futbolcu ayrıca pili kolay kolay bitmeyen isimlerden ve önde basan, hücum presi yapan bir oyuncu, ki sadece bu özelliğiyle bile Peraira’nın sistemi için biçilmiş kaftan.
Takımın bir diğer kanat oyuncusu Nani’nin de her iki kanatta oynayabildiğini düşünürsek bu iki ismin maç içinde kanat değiştirerek oynaması da Fenerbahçe’nin opsiyonlarını arttırabilir.
Tahtanın sağ tarafına geçip oyuncunun eksilerine bakacak olursak ise Markovic’in geçtiğimiz sezon mental anlamda çektiği sıkıntı göz ardı edilemez. Kendisinden çok şeyler beklenilmesine ve Rodgers’ın da ısrarla formayı ona teslim etmesine rağmen Premier Lig’in temposuna ayak uyduramadı Sırp futbolcu.
Oyuncunun ikili mücadelelerde ki zayıflığı ve güçlü defansların arasında kaybolması da oyuncunun eksi hanesine yazılabilecek önemli meseleler. Süper Lig’in sertlik seviyesi de düşünüldüğünde, oyuncunun bu konulardaki sıkıntısı daha da önemli hale gelebilir. Ayrıca 3. bölgedeki oyun etkinliğini de arttırması gereken bir isim. Markovic geçtiğimiz sezon ligde oynadığı 19 maçta takım arkadaşları için yalnızca 19 fırsat yaratabilmiş. Bu ortalamasını ikiye yaklaştırması lazım Sıro futbolcunun.
Eğer transfer biterse, Fenerbahçe yeteneği ve kalitesi tartışılmaz bir futbolcuyu kadrosuna katacak. Eğer Markovic buradaki sertliğe ayak uydurabilirse, şüphesiz bu sezonun yıldızlarından biri olacaktır.

*Futbol Akademi Yazarı

ÖNCEKİ HABER

'İntihar etti' denilen askere dair ifadeler çelişkili

SONRAKİ HABER

'Asıl bölünme eşitlik ve dayanışma duygusunun yok olmasıdır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...