31 Ağustos 2015 00:32

Bisiklet sevdası dayanışmayla büyüyor

Bisiklet Gezgini, trafik engelini aşmış ve motorlu taşıtlarla bağını koparmış olan gruplar için bir yol gösterici. 2 sene önce bisiklet tutkunu 4 aktivist arkadaşın kurduğu bu dükkan, Türkiye’nin ilk bisikletle yolculuk dükkanı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Çocukken her birimizin hayalidir bisiklet sahibi olmak. Yalnızca çok şanslılarımızın kullanma imkanı bulduğu o mucizevi araç hepimizin rüyalarını süslemiştir. Küçükken ulaşamadığımız, sahip olamadığımız birçok şey gibi, içimizde ukde kalan bisiklet sevdasını da bir yetişkinlik tutkusuna çevirenlerin sayısı azımsanacak gibi değil. Bisiklete rağbeti arttıran elbette yalnızca tutku değil... Saatlerce binbir sıkıntı ile katlanmaya mecbur kaldığımız trafik işkencesi de alternatif yöntemlere yönelmemizi sağlıyor. Trafikte bir can kurtaran olarak imdadımıza yetişen bisikleti kullanmak için ise bir tutam tutku, cesaret, ve çoğu zaman birkaç yol arkadaşına ihtiyacımız olabiliyor. Gerekli bütün malzemeleri bulabileceğimiz yegane yerlerden biri ise Bisiklet Gezgini...
Bisiklet Gezgini, trafik engelini aşmış ve motorlu taşıtlarla bağını koparmış olan gruplar için bir yol gösterici. 2 sene önce bisiklet tutkunu 4 aktivist arkadaşın kurduğu bu dükkan, Türkiye’nin ilk bisikletle yolculuk dükkanı. Birbirinden tamamen farklı işler yapan 4 arkadaşın biraraya gelip kurdukları bu dükkan öyle bildiğimiz bisikletçilerden değil. Zira bu dükkanda yalnız bisiklet satılmıyor. Yani öyle 10 dakikada bisikleti alıp çıkmak söz konusu değil. Neden mi? Çünkü vücut ölçülerinize göre doğru bisikleti seçebilmeniz için birtakım ölçümler yapılıyor, bisiklet üzerinde doğru duruş yöntemleri gösteriliyor, teknik ve pratik bilgiler veriliyor. Dükkanda sattıkları ürünlerin yüzde 80’ini yolculukları esnasında denemiş olan bu deneyimli ekip, yolda yaşayabileceğiniz aksiliklere karşı hayat kurtarıcı cinsten eğitimler de veriyor.

BİSİKLETLİ KADIN DAYANIŞMASI
Her güne yeni bir şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetiyle uyandığımız şu günlerde sokakta yalnız başına dahi gezmeye korkar kadınlar olduk. Böylesine bir ortamda Bisiklet Gezgini türüne az rastlanır bir dayanışma ağı kurarak yaklaşık 2 ay önce Bisikletli Kadın İnisiyatifi’ni oluşturdu. Kadınlar arasında dayanışma ortamı yaratarak yol göstermeyi ve şehirde gündelik yaşamda bisikletli kadın sayısını arttırmayı hedefleyen Bisikletli Kadın İnisiyatifi, İstanbul’da bisiklete binmek isteyen kadınlarla bir araya geliyor, buluşma ve tanışma toplantıları yapıyor. Aynı zamanda girişime katılan kadınların ihtiyaçlarına göre sürüş etkinlikleri düzenleniyor. Bununla beraber dükkanda yalnızca kadınlara özel bisiklet tamiri eğitiminin olduğunu da belirtmekte fayda var. Gezginler bunun nedenini, “Kadınlar eşleriyle birlikte geldikleri zaman eşlerinin müdahalesi oluyor, ben yapayım sen yapamazsı vs gibi. Orda bir cesaretsizlik oluyor. Onun için sadece kadınların katıldığı etkinliklerimiz oluyor. Kampa giden kadınlar var ama hep eşleriyle ya da kocalarıyla gitmişler. Onlar önderliğinde. Henüz gerçekleştiremedik ama konuşuyoruz bunu kendi aramızda. Ömrü nasıl olur ne olur bilmiyoruz ama kadınlar istediği sürece biz çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye açıklıyor.

KADINLAR İÇİN BİSİKLET KILAVUZU
Bisikletli Kadın İnisiyatifi şimdilerde kadınlar için bisiklet kılavuzu hazırlamakla uğraşıyor. Kılavuzda yolda tacize uğradığınızda ne yapmanız, ne tepki vermeniz gerektiğinden, kask taktığımızda saçınızın bozulmaması için neler yapmanız gerektiğine kadar birçok bilgi yer alacak. Kısaca inisiyatifin ve oluşturdukları kılavuzun konusu kadınlarla ilgili her şey. Kılavuz sayesinde Türkiye’nin dört bir yanına ulaşacaklarını söyleyen gezginler, “Biz burada İstanbul’daki kadınlar olarak böyle bir şey yapıyoruz bize burada ulaşabilen kadınlar var. Ama diyelim Trabzon’da kadınlar böyle bir şey yapmak istiyor, sonuçta her defasında bizim oraya gitme şansımız yok. Dolayısıyla kılavuzu alıp kendileri de böyle bir inisiyatif başlatabilirler, faydalanabilirler” diye de ekliyor.

‘KADINCA PEDALLAMA’DAN İNİSİYATİFE
Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nin ortaya çıkma sürecini öncülerinden biri olan Seçil Öznur Yakan şöyle anlatıyor: “Biz dükkanda zaten daha önce de yalnıza kadınların katıldığı etkinlikler düzenliyorduk,‘kadınca pedallama’ dediğimiz Pazar sabahı etkinlikleri. Bir yerde buluşup hep beraber pedallıyor sonra tekrar dükkana geliyor, hep birlikte kahvaltı yapıyorduk. ETİ’nin Sarı Bisiklet diye bir projesi var. Geçen sene Eskişehir’de yapıyorlardı bu sene de İstanbul’da yapacaklar. İstanbul’da yapılacak olan projenin konusu da kadın. Aktif Yaşam Derneği bize bu projeden bahsetti. Biz de zaten böyle bir grup kadın vardık; çocuğunu okula, kreşe götüren, işe bisikletle giden vs derken güçlerimizi birleştirdik ve Bisikletli Kadın İnisiyatifi doğdu. Bisikletle işine gitmek isteyen onlarca insan var fakat nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Biz bu noktada gitmek isteyenlerle buluşuyoruz beraber işinize sürüyoruz bisikletleri. Bu esnada yolda nelere dikkat etmek lazım, rotalar nasıl olmalı gibi... Böyle bir iki deneyimden sonra artık kendiniz yapacak kıvama geliyorsunuz.”

İNİSİYATİFE TALEP YOĞUN
Henüz iki aylık bir oluşum olmasına rağmen inisiyatife çok sayıda talep var, öyle ki tek başına yetişemeyen gezginler eğitici eğitimleri yaparak yeni eğitmenler yetiştiriyor.
İster kadın ister erkek olun, bisikletli olduğunuz sürece trafikte öncelikli değilsiniz. Birçok insan size kaldırımdan gitmenizi söylerken Trafik Kanunu bunun tam tersini söylüyor, çünkü bisiklet bir araç ve yoldan gitmesi gerekiyor. Gezginler, trafikte görünür olmak adına bu tarz dayanışmaların etkili olduğunu söylüyor.

‘BİSİKLETLE YOLCULUĞU YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ’
Bisiklet Gezgini’nde dağ bisikleti ya da yol bisikleti değil tur bisikleti denebilecek yolculuk ya da şehir bisikletleri satılıyor. Tabii bu dükkanda yalnız bisiklet de satılmıyor. Bisiklet turu esnasında ihtiyacınız olabilecek her türlü malzemeyi, şapkasından bisiklet ayakkabısına kadar herşeyi bulmanız mümkün.
Türkiye’de Bisiklet Gezgini tarzında başka bir dükkan olmadığını söyleyen Seçil Öznur Yakan: “Tamamen deneyimlediğimiz ürünlerin satışını yapıyoruz. Böylece tavsiye ederken de neyin hangi durumda kullanılacağını söyleyebilme avantajımız oluyor. Burada bisikletler, çadırlar, çantalar, harita, kitap kısaca gezgine dair ne varsa hepsi mevcut. Bu dükkan aynı zamanda bizim yaşam alanımız olduğu için kendimiz neye ihtiyaç duyarsak müşterilerimiz de ona ihtiyaç duyar diyerek burayı dekore ettik. Türkiye’de bisikletle yolculuğu yaygınlaştırmak istiyoruz. İnsanlar yanlış malzeme kullanmasın istiyoruz.”

YOLLARI BİSİKLET GEZGİNİ’NDE KESİŞTİ
Bisiklet Gezgini’nin kurucuları 4 kişilik renkli bir ekipten oluşuyor: Seçil Öznur Yakan makine mühendisi, Alexios Menexiadis tarihçi, Başak Bulut ekonomist, Rahman Karataş ise gezgin. Daha önce kurumsal şirketlerde çalışıp çok da iyi kazanan bu 4 arkadaşın yolu bir noktada kesişmiş ve kendi işlerini bırakarak bisiklete yoğunlaşmışlar. Turlar ve hafta sonu tatillerinde kamplar yapmaya başlayan ekip, aradıkları malzemeleri satan bir yer bulamayınca girişimcilik ruhuyla Bisiklet Gezgini’ni açmaya karar vermişler.

ÖNCEKİ HABER

Cizre Kaymakamlığına silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

'Gökten yağan bu uçaklar sadece kağıt; ama SAVAŞ gerçek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...