30 Ağustos 2015 12:35

Yerel medya ve çevre çalıştayları sona erdi

Paylaş

Yerel medya ve çevre çalıştaylarından sonuncusu Trabzon’da yapıldı. Ağustos ayı boyunca Karadeniz’in 5 farklı ilinde gerçekleştirilen çalıştaylarda yerel medyada çalışan gazeteciler, bilim insanları ve yaşam savunucuları bir araya geldi.
Trabzon Usta Otel’de gerçekleştirilen çalıştayda yine Karadeniz’in yakıcı çevre sorunları ele alındı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Suyun özellikleri, önemi, su israfı ve kirliliği” konulu sunumunda küresel ısınmanın 30 yıl içerisinde Türkiye’yi kuraklıkla baş başa bırakacağını söyledi. Demir, Karadeniz’de küçük bir alan dışında tamamı kuraklık sorunu yaşayacak Türkiye’de göçlerin de yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Evrensel Gazetesi İzmir Muhabiri Özer Akdemir, “Kuşatılan çevremiz ve gazetecilik” başlıklı sunumunda gazetecilerin bağlı olduğu kurumlardan, kamu otoritelerinden ve patrondan öte esas olarak halka karşı sorumlu olduğunun altını çizerek, “Yaşamın savunulduğu yerde gazeteci tarafsız olamaz. Demokrasiye, insan haklarına, doğanın korunmasına aykırı yayın yapamaz” diye konuştu. 

Avukat Özgürel Başaran çevre hukuku ve yurttaşların hakları konusunu anlatırken, bilgisayar uzmanı İlker Bekarslan sosyal medyanın gelişimi, kullanılması ve özellikle oluşturulan medya iletişim ağı hakkında bilgiler verdi.

‘YEŞİL YOL, AKIL DIŞIDIR’

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde söz alan katılımcılardan Trabzonlu Gazeteci Salih Mollamehmetoğlu, gazetecinin gerçekleri olduğu gibi aktardığı bir ortamda taraf olmaya da gerek duymayacağını söyledi. Küresel ısınma, Türkiye ve kuraklık haritasına dikkat çeken Mollamehmetoğlu, “Doğu Karadeniz uluslararası sermayeye peşkeş çekiliyor. Bu bir talan mülkiyet devridir. Yeşil yol, akıl dışıdır. Yollara vereceğiniz kaynaklar kadar 3-5 yılda bir onarmak için kullanırsınız” dedi.

Yine yerel gazeteci İbrahim Kanlı Karadeniz Bölgesi’ndeki çevre sorunlarına değinirken, turizm alanı diye 20 yıldır çivi çaktırılmayan bölgelerin yabancı yatırımcılara açıldığını dile getirdi.

Gazeteci ve Artvinliler Derneği Başkanı Ahmet Külekçi, Artvin Cerattepe’de devam eden altın madeni karşıtı mücadelenin önemine vurgu yaparken, Yusufeli Barajı nedeniyle taşınacak olan ilçedeki insanlık dramına dikkat çekti. Külekçi, “Bizler artık ölülerimizi bile nereye gömeceğimizi bilmiyoruz” dedi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgut Özdemir, gazeteciliğin günümüzdeki sorunlarını anlattı. Özdemir, “Eskiden haberi yaptığımızda nereden çıkacağını bilirdik. Şimdi öyle bir şey öngöremiyoruz” dedi. (Trabzon/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Onlarca hektar alan kül oldu

SONRAKİ HABER

‘Savaşı ve barışı daha yüksek sesle anlatalım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...