30 Ağustos 2015 00:49

Yetmez!

Paylaş

Anja Maier
TAZ

Hayır, bu yetmez, hem de hiç yetmez! Başbakan Saksonya eyaletindeki Heidenau’daki gelişmeler konusunda konuştu. Bayağı sert cümleler kurdu, saldırganların karşısına dikildi ve ona göre aslında Nazi olmayan sadece Nazilerin ardından yürüyen aklı başında yurttaşlara da akıl verdi.
Merkel’in ve ondan bir saat önce açıklama yapan Başbakanlık Basın Sözcüsü Steffen Seibert’in sözleri Almanya’nın en büyük problemi olan sağın şiddetini buğulandırıyor. Mültecilere somut yardım konusu görmezden geliniyor, mültecilerin acıları karşısında suskun kalınıyor ve devletin, eyaletlerin yapamadığını yapıp her türlü yardım için seferber olan vatandaşlara bir teşekkür bile edilmiyor. Su, yiyecek, giyecek ve bağışlarla demokrasiyi koruyan ırkçılık karşıtlarından bir kelimeyle bile söz edilmiyor.  Çok çok acı...
Bunun yerine Merkel, sorumluluğu başkalarına atıyor. Avrupa çapında ortak sorumluluk taşınmasını, tek tip uygulamalarla mültecilerin en kısa zamanda ülkelerinden Almanya’ya gelirken geçtikleri üçüncü güvenlikli ülkelere sınır dışı edilmesini istiyor. Avrupa’da yüklerin eşit paylaşımından söz ediyor. AB Komisyonundan AB üyesi ülkelerin tümünün mültecilere yönelik aynı standartlara sahip olmasını talep edeceği tehdidini savuruyor. Ama Almanya’nın koşulları dikkate alındığında bu yarı resmi ‘Ülkemizdeki ırkçı saldırılardan ve mültecilerin durumundan dolayı bizi suçlayamazsınız!’ açıklaması hiçbir anlam taşımıyor.
Şiddet yanlısı Nazilerin mültecilerin yerleştirildiği ya da yerleştirilmek istediği yerleri şiddet bölgesine çevirebilmeleri devlet destekli kamu desteğini alacaklarına duydukları güvenden kaynaklanıyor. Başbakan, halkın çoğunluğunun saldırılara karşı olduğunu bildiğini ve bundan sevinç duyduğunu söylüyor ama inandırıcı değil: Almanya’daki gerçek durumu ya bilmiyor ya görmezden geliyor.
Mülteci kamplarına gidip mültecilerle konuşmuyor, mültecilerin kayıt işlemlerinin yapıldığı kurumlarda işlerin nasıl yürüdüğünü görme çabasına girmiyor. Saksonya eyaletinde polis, mültecileri ırkçılardan korumak için bir güvenlik bölgesi oluşturmak zorunda kaldı. Baden Württemberg’de yapılması planlanan mülteci yurdu kundaklandı, Berlin’de bir ırkçı, trende anneleriyle yolculuk yapan iki mülteci çocuğun üzerine işedi. Her şey tiksindirici. Almanya’da devlet açısından utanılacak bir yaz mevsimindeyiz. Ama bu yaz mültecilere fedakarca yardım eden gönüllülerin de yazı. Başbakan, topu başkalarına atacağına, gönüllülerin yanında yer almalı.

(Çeviren: Semra Çelik)

ÖNCEKİ HABER

El Cezire neden artık Akdeniz’deki ‘göçmenler’ ifadesini kullanmayacak?

SONRAKİ HABER

HPG'liler AKP Mazgirt ilçe başkanını kaçırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...