29 Ağustos 2015 12:43

Malezya’da rüşvet öfkesi

Paylaş

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur ve diğer kentlerde zimmetine 700 milyon dolar geçirmekle suçlanan Başbakan Necip Rezzak’ın istifası için protesto gösterileri düzenlendi. Pazar günü de devam etmesi beklenen gösteriler için binlerce kişi toplandı. Rezak’ın banka hesabına yabancı bir bağışçı tarafından 700 milyon dolar yatırıldığının ortaya çıkması büyük öfke yarattı. Para transferi, usulsüzlük iddiaları üzerine 1MDB adlı devlet fonunda yapılan incelemeler sırasında tespit edilmişti. Başbakan zimmetine para geçirmediğini iddia ediyor.

En son 2012’de düzenlenen büyük çaplı bir gösteride polis göstericilere basınçlı su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti. Rezak’ın Kuaa Lumpur’u bir finans merkezine dönüştürmek için 2009’da kurduğu, borç içindeki 1MDB fonundan 700 milyon dolar aldığı ileri sürülüyor.

BBC’nin haberine göre hükümet yetkilileri, para transferlerinin adı açıklanmayan Ortadoğulu kaynaklardan gelen “siyasi bağışlar” olduğunu, ortada bir usulsüzlüğün olmadığını savundu. 

Ancak Eski Başbakan Mahathir Muhammed paranın bağış olduğuna inanmadığını söyledi ve Rezak’ı istifaya çağırdı.
2009’da iktidara gelen Başbakan uzun bir süredir iktidarda olan Barisan Nasional Koalisyonu ve Partisinin güçlü desteğine sahip. Bu ayın başında iki gazetenin yöneticisinin görevden alınması ve 1MDB’deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili haberler yayımlayan bir internet sitesine erişimin engellenmesi protestolara neden olmuştu. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

BM göçmen zirvesi topluyor

SONRAKİ HABER

'Polis 1,5 saat boyunca yaralı Ergen'e yaklaşmamıza izin vermedi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa