29 Ağustos 2015 12:04

İHD çatışmalı dönemin bilançosunu açıkladı

İHD Genel Merkezi'nin 21-Temmuz-28 Ağustos tarihleri arasında hazırladığı raporda, gözaltı, tutuklama, darp, işkence, katliam ve infazlarda yaşanan artık gözler önüne serildi. Rapora göre, son 37 gün içerisinde 2 bin 544 kişi gözaltına alınırken, 338 kişi ise tutuklandı. Yine bu süreçte yaşanan çatışmalarda 92 asker-polis ve 38 HPG'li yaşamını yitirdi. Sivil katliamların 90'ları aratmadığı raporda, son 37 gün içerisinde 47 kişinin katledildiği görüldü.

Paylaş

İHD Genel Merkezi, Diyarbakır'da gerçekleştirilecek MYK toplantıları öncesi 21 Temmuz- 28 Ağustos tarihleri arasında yaşanan çatışmalı ortamın bilançosunu İHD Diyarbakır Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, MYK üyeleri ve İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici katıldı. Hazırlanan raporu okuyan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, çatışmalı ortamın başlaması ile birçok insanın yaşamını yitirdiği ve tutuklandığını belirterek, yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti. 

'2 BİN 544 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI'

Son 37 günde polis ve özel hareket timlerinin yaptığı baskınlarda 111'i çocuk, 5'i yabancı uyruklu gazeteci-gözlemci olmak üzere toplam 2 bin 544 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Türkdoğan, gözaltına alınanların 136'sını "IŞİD üyesi" olduğu gerekçesiyle, 22 kişinin "Paralel yapı üyesi" iddiasıyla gözaltına alınırken, 2 bin 386 kişinin ise "KCK-PKK üyesi" olduğu gerekçesi ile gözaltına alındığını ifade etti. Gözaltına alınanların 33'ü "IŞİD üyesi", 4'ü "Paralel yapı üyesi" olduğu gerekçesi ile tutuklanırken, 301 kişi ise "KCK-PKK üyesi" olduğu gerekçesi ile tutuklandığını söyleyen Türkdoğan, "Gözaltına alınanların hemen hemen hepsi işkence ve kötü muameleye maruz kalmış. 198 kişi ağır yaralı olarak İHD merkez ve şubelerince tespit edilebilmiştir" dedi.

İstanbul'da Barış Bloku'nun ve Diyarbakır Barış yürüyüşleri ile Eruh Doğa Festivali'nin yasaklandığını dile getiren Türkdoğan, toplantı ve gösterilere yapılan müdahale sonucu, saldırılarda 12'si çocuk, 130 kişinin ağır yaralandığını kaydetti.

ESP'nin binası, Abdulsamet Çelik Kültür Merkezi, Eğitim Sen Genel Merkezi, PSAKD ve YAKAY-DER dernekleri polisler tarafından baskın düzenlendiğini aktaran Türkdoğan, 21 Temmuz- 28 Ağustos tarihleri arasında yaşanan çatışmalı dönemde 47 sivilin yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

'92 ASKER-POLİS, 38 HPG'Lİ YAŞAMINI YİTİRDİ'

Çatışmalı dönemde 166 asker-polis'in yaralandığı, 92 asker-polis ve 1 korucunun yaşamını yitirdiğini söyleyen Türkdoğan, aynı dönemde 38 HPG'linin de yaşamını yitirdiğini belirtti. Bu çatışmalar sırasında ise 1 sivilin yaşamını yitirdiği, 34 sivilin ise yaralandığı aktarıldı. 

'IRKÇI SALDIRILAR ARTTI'

Giresun, Ordu, Antalya, Eskişehir, Erzurum, Düzce, Ankara, Burdur, Bursa, Antalya ve Konya illeri ile bazı ilçelerinde gerçekleşen ırkçı saldırıları hatırlatan Türkdoğan, bu saldırıların çatışmalı dönemde zirveye ulaştığını ifade etti.

HPG'liler tarafından 2 polis, 1 asker, bir AKP genel meclis üyesi, 11 gümrük çalışanı, üç sağlık görevlisi, Çukurca'da 10 gümrük görevlisi ve 45 şantiye çalışanının alıkonulduğunu ifade eden Türkdoğan, bunların 24'ünün hala HPG'lilerin elinde olduğunu söyledi. 

RAPORDA İHD'NİN DİKKAT ÇEKTİĞİ BAZI NOKTALAR İSE ŞÖYLE SIRALANDI: 

*Yayın yasağı nedeniyle insanların haber alma hakları engellenmiştir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın talebiyle Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi 25 Temmuz 2015'te 96 internet sitesine erişimi "yasadışı örgüt propagandası yapıldığı" gerekçesiyle engelledi.

*Özellikle muhalif basına yönelik tehdit, çekimlere izin vermeme, gözaltına alma, darp ve işkence uygulamaları artış göstermiştir. 

*Zaten çocukların sokaklara çıkmasına tahammül gösteremeyen güvenlik birimleri, son 15 gün içerisinde Diyarbakır ve Adana çocuğa yönelik şiddette başı çekmiştir. Yine bu iller çocukların en fazla gözaltına alındığı ve tutuklandığı iller olmuştur.

*Gözaltına alınanların önemli bir kısmı tehdit edilmiş.

*Bakanlar Kurulu ve valilik kararları ile Siirt, Şırnak, Dersim, Ağrı, Antep, Kars, Diyarbakır, Hakkari, Dersim gibi birçok kentte 100'den fazla yerin "Özel güvenlik bölgesi" ilan edilmesi adeta OHAL'in ad değiştirdiğinin ispatı niteliğinde. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı: IŞİD'e yönelik hava operasyonları başladı

SONRAKİ HABER

Tayland polisi: Bangkok saldırısı şüphelisi Türk vatandaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...