29 Ağustos 2015 08:38

İsveçli Parlamenterler: Yaşananlardan Türkiye sorumlu

Paylaş

İsveçli parlamenterler, yaşanan süreçten Türkiye'nin sorumlu olduğunu belirterek, savaşın sonlandırılması ve müzakere masasına dönülmesi konusunda sorumluluğun Türkiye'de olduğunu kaydetti. Barış için CHP'nin daha cesaretli hareket ederek kendi tabanını ikna etmesi gerektiğinin altını çizen parlamenterler, bölgede gözlemledikleri hak ihlallerini raporlaştırarak uluslar arası kamuoyuna çağrı yapacaklarını söyledi. 

İsveç Sosyal Demokrat Partisi ve Olof Palme Uluslararası Merkezi üyeleri, İstanbul ve Ankara'nın ardından geldiği Diyarbakır'da bir dizi incelemelerde bulundu. Ülkedeki savaş sürecinden geçici AKP hükümetinin sorumlu olduğunu belirten, İsveçli parlamenterler, "Türkiye'ye müzakereye dönün" çağrısı yaparak, uluslararası kamuoyunun ve CHP'nin barış için harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. 

Sosyal Demokrat Parti üyesi ve parlamenter Lawen Redar, Türkiye'nin tarihsel ve coğrafi konumu nedeni ile önemli bir konumda olduğunu ifade ederek, Türkiye'de yaşanan en ufak bir gelişmenin tüm Ortadoğu'ya yansıdığını söyledi. Özellikle IŞİD’le yapılan mücadelede önemli bir konumda olan Türkiye'nin IŞİD’le mücadelede daha etkin olması gerektiğini aktaran Redar, Türkiye'de son dönemde devreye konulan savaş konseptine de değindi. Savaşın asla kabul edilemez olduğunun altını çizen Redar, "İnsan hakları konusunda inanılmaz hak gaspları duyduk. Buradan insan hakları derneklerinden aldığımız raporlar ve kendi gözlemlerimizle bir raporda hazırlayıp İsveç'de savaşın durdurulması için çağrı yapacağız. Türkiye'ye de savaşı durdurması için baskı yapmayı planlıyoruz. Türkiye biran önce yeniden müzakere sürecine dönmeli" dedi. Redar, siyasi soykırım operasyonları kapsamında belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasını da eleştirerek, bunun demokrasi ile bağdaşmadığını söyledi. 

'MÜZAKERE MASASINA GERİ DÖNÜN'

Yine Sosyal Demokrat Parti parlamenterlerinden Serkan Köse de, biran önce Türkiye'de iç barışın sağlanması gerektiğini belirterek, müzakere sürecine dönülmesi çağrısı yaptı. Savaşın hem Türkiye'ye hem de bölgeye yönelik hiçbir faydası olmayacağını ifade eden Köse, şunları aktardı: "Çözüm sürecine katkı sunmak için buradayız. Buradaki izlenimlerimizi İsveç'e de taşıyacağız. Müzakere sürecinin bitmesi ve sivil insanların ölmesi kabul edilebilir bir durum değildir." Operasyonların durdurulması çağrısı yapan Köse, tarafların biran önce çözüm masasına dönmesi gerektiğini vurguladı.

'CHP DAHA CESARETLİ OLMALI'

Savaşın durdurulması konusunda CHP'ye de görev düştüğünü kaydeden Köse, "Seçime endeksli bir sol blok kurulursa bunun öncülüğünü de CHP ve HDP yaparsa, çözüm daha hızlı gelişebilir, ortak çalışmaları çözümü getirir. CHP daha cesaretli olmalı. HDP'yi de kucaklayacak onları da bu işin içine alarak bir alternatif yaratacaklarını düşünüyorum. Bunu umut ediyorum. Bu düşünceden uzak değiliz. Taraflar, en azından savaşı durdurmak için bu ortaklaşmaya biran önce gitmeli" diye konuştu. 

'SORUMLULUK TÜRKİYE'NİN'

Parlamenter Marten Lüfberg ise, yaşanan süreçten Türkiye'nin sorumlu olduğunu belirterek, çatışmalı süreç de hak kayıplarının arttığını, seçilmişlerin tutuklandığını gözlemlediklerini söyledi. Bu şekilde bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu aktaran Lüfberg, çatışmalı sürecin sona erdirilmesinde birincil sorumluluğun Türkiye'nin olduğunu kaydetti.

İsveç'e gittiklerinde buradaki izlenimleri kendi parlamentoları ve uluslararası kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Lüfberg, CHP'nin de daha fazla inisiyatif alması gerektiğini söyledi. 

'CHP TABANINI İKNA ETMELİ'

Parlamenter Anna Lena Sorensson da, Ankara'da yaptıkları görüşmelerde CHP ve HDP'nin birçok konuda hem fikir olduğunu gözlemlediklerini ve CHP'nin tabanının çok büyük olduğunu ve bu tabanını savaşın sonlandırılması için ikna etmesi gerektiğini dile getirerek, "Bütün taraflar barışı istediğini söyledi. Bu nedenle herkes bu konuda sorumluluk almalı. Bu aktörlerden en güçlü olan biran önce harekete geçmeli. Bu da Türkiye devletidir. Biran önce çatışmanın sona ermesi üzerine düşeni yapmalı, operasyonları durdurmalı" dedi. 

'ÇÖZÜM MASASINA GERİ DÖNÜLMELİ'

Olaf Palme Uluslararası Senter yetkilisi Jens Orback, savaş durumunu çok ciddi bulduğunu ve ciddi insan hakkı gaspları olduğunu belirterek, "Savaş ortamının olması ciddi bir hak gasplarına neden oluyor. Bu olanların arkasında insan hayatlarının kaybı var. Birçok kişi tutuklanmış, birçok kişi hak gaspına maruz kalmış, her iki tarafın da silah kullandığı çatışma ortamında güçlü tarafın çatışmayı durdurması gerekir. Biz de Türkiye'den bu savaşı durdurmasını ve çözüm masasına geri dönülmesini istiyoruz" diye konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Mısır'da el Cezire muhabirlerine 3 yıl hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Siirt ve Dersim'de 6 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...