28 Ağustos 2015 13:26

Balkanlara ‘sığınma kampı’ görevi

Paylaş

Batı Balkan ülkeleri üzerinden AB ülkelerine giriş yapmaya çalışan sığınmacıların dramı büyümeye devam ediyor. Dün Viyana yakınlarındaki A4 Otobanı üzerinde Batı Balkan ülkeleri üzerinden geldiği tespit edilen bir kamyonun içinde 70 kişinin havasızlıktan öldüğü ortaya çıktı.

Aynı gün bu katliamın fark edildiği yerin birkaç kilometre ötesinde toplanan Batı Balkanlar Zirvesi’nde sığınmacıların durumu ayrıntılı olarak alındı. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Komiseri Frederica Mogherini, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avusturya Başbakanı Werner Faymann ve Sırbistan Başbakanı Alaxandar Vucic’in sonuçlarını bir toplantıyla açıkladığı konferansa AB üyesi olmayan Arnavutluk, Sırbistan, Montenegro, Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova gibi ülkelerin hükümet ve devlet başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan Merkel, AB aday üyesi olan bütün Balkan ülkelerini “güvenli ülke” ilan ettiklerini söyleyerek bu ülkelerden gelecek sığınmacıların AB tarafından kabul edilmeyeceğini bir kaç kez vurguladı. Bu ülkelerde yaşanan insan hakları ihlallerinin başka bir ülkeye sığınmayı gerektirmediğini söyleyen Merkel, bu ülkeler üzerinden gelecek sığınmacılara da kapıların kapalı olduğunu dile getirdi. Böylece, Batı Balkanlar üzerinden gelecek olan diğer ülkelerin vatandaşlarına da sığıma hakkı verilmeyeceğini belirtti. Batı Balkan ülkelerine AB perspektifinin açık tutulması gerektiğini belirtti.

‘SINIR DUVARLARI ÇARE DEĞİL’

Zirve çerçevesinde bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise Macaristan’ın Sırbistan sınırına 175 kilometrelik tel duvarın yapılmasını eleştirerek, “Telden duvarlar bu sorunu çözmeyecektir.  Steinmaer, duvar yerine sığınmacıların ülkelere adil bir şekilde paylaştırılmasını istedi.

DUBLİN SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Toplantıda, AB ülkeleri arasında sığınmayı düzenleyen Dublin Sistemi’nin değiştirileceği açık olarak ifade edildi. Dublin Sistemi’ne göre bir AB ülkesinde sığınma başvurusunda bulunan bir sığınmacı başka bir AB ülkesinde sığınma başvurusu yapamıyor. Bu tespit edildiği takdirde sığınmacı geldiği ilk ülkeye gönderiliyor. Ancak. AB Komisyonu bu uygulamanın Yunanistan ve İtalya aleyhine olduğunu belirterek “sistem işlemiyor” görüşünü ülke liderlerine iletti. Merkel ve Avusturya Başbakanı Feymann, sistemin değiştirilmesine, AB sınırları içinde ülkelere paylaştırılmasından yana olduklarını ifade ettiler.
Avusturya’nın sığınmacıların geldikleri ülkelerde kalma koşullarının yaratılması yönündeki önerisinde de Almanya destek verdi.

HEİDENAU’DA GÖSTERİ YASAĞI KARARI ALINDI

Almanya’nın Haidenau kasabasında sığınmacılara yapılan ırkçı eylemlerden ötürü, gösteri yasağı kararı alındı. Gösteri yasağı getiren Sächsische Schweiz-Osterzgebirge Bölge Valiliği, “Polis sayısının yetersizliğini” karara gerekçe olarak gösterdi. Heidenau ve çevresinde, pazartesi günü saat sabah altıya kadar açık havada düzenlenecek tüm gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığı belirtildi.
Yasağa rağmen antifaşistlerin kurduğu, Dresden’de Nazilere Yer Yok İnisiyatifi, sığınmacıları desteklemek için planladığı şenliği yapacağını duyurdu.

Başbakanı Angela Merkel ırkçı saldırıdan sonra Heidenau’daki sığınmacı kampını ziyaret etmişti. İlk kez bir sığınmacı yurdunu ziyaret eden Merkel, burada ırkçılar tarafından yuhalanmış, kalabalıktan kendisine “vatan haini” diye seslenenler olmuştu. Başbakan Merkel, “Yabancı düşmanlığına hoşgörü gösterilemez” açıklamasında bulunmuştu.

Merkel’den önce de Heidenau’yu Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ziyaret etmişti. Gabriel, “Burada gösteri yapanlara hiçbir biçimde hareket alanı tanınamaz. Yabancı düşmanı taşkınlıklara sadece tek bir biçimde yanıt verilebilir: Polis, savcılık ve cezaevi ile” diye konuşmuştu.  (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hopa’da sular çekildi, çamur ve balçıkla mücadele sürüyor

SONRAKİ HABER

Cizre'de katledilen 4 kişi son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...