28 Ağustos 2015 06:13

YSK: Seçmenlerin adres güncellemesi için son tarih 10 Eylül

Seçmen kütüklerinde adres değişikliğine dair itirazlar 31 Ağustos 2015 Pazartesi günü başlayacak ve 10 Eylül 2015 Perşembe günü saat 17.00’de sona erecek.

Paylaş

1 Kasım'da yapılacak genel seçim öncesinde, ikamet ettikleri yeri değiştiren seçmenlerin adres güncelleştirmesine dair son tarihin 28 Ağustos olduğuna dair haberler yayılırken YSK'nin konuya dair genelgesinde bu tarihler 31 Ağustos - 10 Eylül olarak belirtiliyor.

YSK'nin internet sitesinde yayınlanan "Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesinin Usul Ve Esaslarına İlişkin 140/I Sayılı Genelge"nin ilgili kısmı şöyle:

Seçmen kütüğünün düzenlenmesi

MADDE 2-
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce 31 Ağustos 2015 Pazartesi gününden önce;
a) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden oy verme günü itibariyle 18 yaşını dolduracak olan ve geçerli yerleşim yeri adresine sahip Türk vatandaşlarına ait bilgiler alınır.
b) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan olay bilgileri (Örneğin; ölüm, vatandaşlığın kaybedilmesi veya kazanılması vb.) yurt içi seçmen kütüğüne işlenir.
c) Oy verme günü itibariyle silâhaltında olan er ve erbaşlara ilişkin bilgiler, Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığından, askeri öğrenciler, yedek subay öğrencilere ait bilgiler de Genelkurmay Başkanlığından alınır ve bu kişilerin seçmen kütüğündeki kayıtları dondurulur.
Askerliği nedeniyle daha önceden kayıtları dondurulanlardan oy verme günü itibariyle
terhis olacaklar var ise kayıtları "Oy Kullanabilir" hale getirilir.
d) Ceza infaz kurumlarında bulunan taksirli suçlar dışındaki hükümlülere ait bilgiler
Adalet Bakanlığından alınarak kayıtları dondurulur.

"Anayasa’nın 79. maddesinde öngörülen “seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü” ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini teminen, seçmen niteliğini taşıyan kişilerin yerleşim yeri değişikliği için başvurularını muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümünün yapıldığı 31 Ağustos 2015 Pazartesi gününden başlamak üzere ve askı süresi içinde bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinde sayılanların ilgili nüfus müdürlüğüne yapmaları gerekir. Bu kişilerin askı süresince posta ile yapacakları müracaatları ile muhtarlık bölgesi askı listelerinin indirilme tarihi olan 10 Eylül 2015 Perşembe günü saat 17.00’den sonra yapılan başvurular ilçe seçim kurullarınca hiçbir suretle dikkate alınmaz.

Muhtarlık bölgesi askı listelerine kimlerin, nasıl itiraz edebilecekleri
MADDE 9-

Muhtarlık bölgesi askı listelerine; seçmenler ve siyasi partiler ilân süresi içinde itiraz edebilirler.
Siyasi partiler, mühürlü ve imzalı bir yazıyla partileri adına kimlerin itiraz edebileceklerini o yer ilçe seçim kurulu başkanlığına bildirirler.
A-
Siyasi partiler adına itiraza yetkili kılınan kişiler;
a) O ilçede oturan tüm seçmenler,
b) Seçmen kütüğüne yazılmaması gerekenlerden yazılmış olduğu anlaşılanlar,
(Örneğin; o muhtarlık bölgesinde yerleşim yeri adresi bulunmayan, askeri öğrenci, ölü, seçmen yaşına ve ehliyetine sahip olmayan kişilerin yazımı vb.), ile ilgili olarak,
B-
Seçmen niteliğini taşıyan vatandaşlar ise ancak kendileriyle ilgili olarak, itirazda bulunabilirler.
Yazılı itirazlar ile bu işler için düzenlenecek tutanaklardan hiçbir suretle resim ve harç alınmaz.
İtirazlar ilçe seçim kurulu başkanına yazılı olarak yapılır. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlü olan seçmenler, ceza infaz kurumu idaresi aracılığı ile yazılı olarak ilçe seçim kurulu başkanlığına itiraz edebilirler. Kimliğini ispat edemeyenlerle, delil ve gerekçe göstermeyen ve bunları itiraz dilekçesine eklemeyenlerin itirazları incelenmez. Bu nedenle inceleme yapılamadığı tutanağa yazılır.
Kimliğin ispatında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birine itibar edilir. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir (298/87, 91).
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşımayan kimlik belgelerine itibar edilmez.
Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, ceza infaz kurumu idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer.
Yerleşim yeri adresinin ispatında ise öncelikle ilgili nüfus müdürlüklerinden alınacak resmî nitelikteki onaylı “Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi” esas alınır.
Listelere siyasi parti adına yapılan itirazlarda ise itiraz eden kişinin yetkili olduğuna ilişkin belgesi olup olmadığına bakılır. Siyasi partilerin il veya ilçe başkanlarının yetkilendirdiği kişilerin muhtar
lık bölgesi askı listelerine ve sandık bölgesi askı listelerine itiraz ve şikâyet yetkisi vardır.
Yazılı itirazlarda yukarıda açıklanan koşullar aranır ve deliller itiraz dilekçesine eklenir.
İtirazın alındığına ve hangi tarihte yapıldığına dair itiraz edene bir alındı belgesi verilir. İlçe seçim kurulu başkanının bulunmaması halinde itiraz dilekçesi; alındı belgesi karşılığında o yer nöbetçi Cumhuriyet savcısına da verilebilir. Cumhuriyet savcısı itirazın kayıt işlemini yaparak hemen il
çe seçim kurulu başkanlığına gönderir. Askı listelerinde maddi hatanın varlığı saptandığında, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından verilecek karar, belgeleri ile birlikte gereği için ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilir.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce; muhtarlık bölgesi askı listelerinin döküm süresi dâhil askı süresi içinde gerçekleşen tüm değişiklikleri içeren sandık bölgesi askı listelerinin elektronik ortamda (DVD) hazırlanıp, SEÇSİS Siyasi Parti Portalı (SİPPORT) üzerinden erişime açılır (298/39), ayrıca talepleri halinde siyasi partilerin genel merkez yetkililerine siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına gönderilmek üzere tutanak karşılığında elden teslim edilir. Bununla birlikte siyasi partilerin il ve ilçe başkanlarınca yetkilendirilen kişilerin görev yaptıkları yer ile ilgili seçmenleri gösteren muhtarlık bölgesi askı listelerini ilgili ilçe seçim kurullarından almaları mümkündür.
Bu listelere iki gün içinde yapılan itirazlar ilçe seçim kurulu başkanı tarafından değerlendirilerek kesin olarak karara bağlanır. Talep halinde sonuç ilgili siyasi partiye bildirilir.

İtirazların karara bağlanması ve Yurt İçi Seçmen Kütüğünün kesinleşmesi
MADDE 10-

İlçe seçim kurulu başkanı, kendisine ulaşmasından itibaren muhtarlık bölgesi askı listelerine yapılan itirazları en geç 11 Eylül 2015 Cuma günü saat 17.00’ye kadar kesin olarak karara bağlar. Bu kararlara uygun olarak gerekli kayıt ve düzeltme işlemlerinin yapılması için siyasi partiler tarafından yapılan itirazların 16 Eylül 2015 Çarşamba günü ilçe seçim kurulunca, 17 Eylül 2015 Perşembe günü il seçim kurulunca ve 18 Eylül 2015 Cuma günü Yüksek Seçim Kurulunca kesin olarak karara bağlanması sonucu Yurt İçi Seçmen Kütüğü 20 Eylül 2015 Pazar günü kesinleşir.
İlçe seçim kurulu başkanınca; muhtarlık bölgesi askı listelerinde isimleri olduğu halde,

a) Silâhaltına alınan er ve erbaşlara,
b) Kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre kısıtlı olan seçmenlere (4721 sayılı Kanun’un 405 ve 406. maddelerine göre),
c) Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülere karşı yapılan itirazlar da, bu Genelge'nin 8 ve 9. maddeleri çerçevesinde,  ceza infaz kurumlarında askıya çıkartılan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri, Cumhuriyet başsavcılığından 18 Eylül 2015 Cuma günü itibariyle getirtilen ikinci listeler ile karşılaştırılarak
denetlenir.

Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listesinde adı olup, Cumhuriyet başsavcılıklarından getirtilen ikinci listede adları olmayan seçmenler (tahliye, ölüm ve kesin hüküm giyme vb.) SEC-015 ekranından denetim yapılarak listeden silinir.
Cumhuriyet başsavcılığından getirtilen ikinci listede adları olup da Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listesinde adları olmayan seçmenlerin SEC-015 ekranından kesinleşen seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadığına ilişkin denetim yapılarak, kayıtlı olmaları halinde listeye eklenmeleri sağlanır.
Bu işlemlerden sonra oluşturulan yeni listeler SEÇSİS’ten dökülür ve 18 Eylül 2015 Cuma günü tekrar askıya çıkarılır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê direnişi 'Nu jîn' ile beyaz perdeye taşınıyor

SONRAKİ HABER

Cizre'de hayat durdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa