24 Ağustos 2015 18:49

Erdal Öz Edebiyat Ödülü Pamuk'un: Romanı okuyan ‘Mevlut’ oluyor

Paylaş

Ahmet ASLAN
Hakan GÜNGÖR
İstanbul

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için her yıl verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Orhan Pamuk oldu.

2015 yılı Seçici Kurul Başkanı Feride Çiçekoğlu ve Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal, bugün Cezayir Restaurant’ta düzenledikleri basın toplasında ödülün jüri üyeleri tarafından oy çokluğu ile Pamuk’a verildiğini açıkladı.

ROMANLARINI SÖZCÜKLERLE ÇİZEREK MÜLHEM HALE GETİRİYOR

Orhan Pamuk’un roman sanatına dünya ölçeğinde katkı yaptığını söyleyen Çiçekoğlu, “Pamuk, 19. yüzyıldan gelen roman geleneğine yeni anlatım biçimleri kazandırdı. Orhan Pamuk, romanlarını sözcüklerle resim çizerek mülhem hale getiriyor” dedi. “Kafamda Bir Tuhaflık Var” kitabının 1960’lardan itibaren Türkiye’nin yaşadığı olayların hassasiyetle anlatıldığını vurgulayan Çiçekoğlu, “Orhan Pamuk roman karakterine atıf yaparak ‘Ben Mevlut oldum’ demişti. Romanı okuyan kim olursa olsun, Mevlut oluyor” diye konuştu.

Ödülün Orhan Pamuk’a verilmesi ile ilgili olarak Çiçekoğlu, “Orhan Pamuk’a ödülü verirken siyasi duruşu gündeme gelmedi. Ancak yine de bu ‘kıstas olmadı’ anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı. Çiçekoğlu, ödülü geçen yıl küçük İskender’in aldığını hatırlatarak, “küçük İskender 30 yıldır muhalif biri. Biz geçen yıl ödülü ona verdiğimizde, ödül gecesi çok coşkulu geçmişti. Çünkü insanların böyle bir duruşa ihtiyacı vardı ve bu nedenle bir araya gelmişti. Ödülü Orhan Pamuk alırken de aynı durumun yaşanacağını düşünüyorum” dedi.

YAŞADIKLARIMIZA EDEBİYATLA DİRENİYORUZ

Ödülle ilgili olarak görüşlerini aldığımız Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal, “Yayıncılık da, verdiğimiz bu ödül de aslında bir direnç anlamına geliyor. Zaman zaman içinde bulunduğumuz koşullar gereği edebiyatın gerekliliğine olan inancım sarsılabiliyor. Ancak yine de edebiyat vasıtası ile direniyor ve bir çeşit örgütlenme gerçekleştiriyoruz. Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün en büyük öneminin de bu direnç olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün bu yılki jürisi, Feride Çiçekoğlu, Turgay Fişekçi, Kaya Genç, Handan İnci, Asuman Kafaoğlu Büke, Oğuz Demiralp ve Sırma Köksal’dan oluşuyordu. Orhan Pamuk ödül olarak kendisine takdim edilecek olan 15 bin TL ile Handan Börüteçene tarafından yapılan ödül heykelciğini 15 Eylül’de Pera Palas’ta düzenlenecek olan törenle alacak.

ÖNCEKİ HABER

Zarakolu'dan tabular ve yasak kitaplar sergisi

SONRAKİ HABER

YPG'den, Dış İlişkiler Sorumlusunu kaçıran Nusra'ya uyarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...