24 Ağustos 2015 00:11

Amatör yazarların er meydanı: Wattpad

2006 yılında kurulan Wattpad’ın Türkiye’deki kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle genç kalemlerin yazılarını tefrika şeklinde yayımladığı sitenin en sıkı takipçileri ise yayınevleri.

Paylaş

Hakan GÜNGÖR
İstanbul

Dünyada yaklaşık 35 milyon kullanıcısı olan, amatör yazarların hikayelerini paylaştığı Wattpad, Türkiye’de de gün geçtikçe artan okur sayısıyla dikkat çekiyor.
Özellikle gençlerin öykülerini paylaştığı, bölümler halinde roman yazdığı, başkalarının yazılarını oyladığı ve yorumladığı Wattpad, genç yazar adaylarının yayınevleri tarafından fark edilmesini sağlıyor. Bugüne dek Wattpad’de yayınlanan onlarca kitap, yayınevleri tarafından basıldı. Bugüne dek Epsilon, Martı, Ephesus gibi yayınevleri genç yazarların kaleme aldığı ve Wattpad’de yayımladığı kitapları okurlarına sundu.
Yazarlar, bir dönem gazetelerde yaygın olan “tefrika romanlar” gibi bölümler halinde kitaplarını yayımlıyor. Wattpad’de yayımlanan yazılar, bazen bilgisayarda, bazense tablet ya da cep telefonunda yazılıyor ve okurlarla paylaşılıyor. Okurlar, her bir bölümü okuyor, yorumluyor, eleştiriyor ve tartışıyor. Yazar yeni bölümü yazarken bu tartışmaları dikkate alarak yazmayı sürdürebiliyor. Ücretsiz olan site, 2006 yılında kuruldu. Türkiye, ABD, Hindistan ve Filipinler ile birlikte Wattpad’i en çok kullanan ülkeler arasında yer alıyor.

‘GENÇLER KİTAPLARI İÇİN HAREKETE GEÇTİ’

Sena Yavuz’un ilk olarak Wattpad’de yayımlanan ve ardından  basılan kitabı “Küçük Hırsız” yayıncıların dikkatini çeken kitaplardan yalnızca biri. Kitabın yayıncısı Martı Yayınları’ndan Handan Kılıç, Wattpad kaynaklı olarak yayınladıkları ilk kitabın “Küçük Hırsız” olduğunu belirterek ve yeni kitaplar için de hazırlıkların sürdüğünü söyledi.
Wattpad’de yayımlanan kitapların yayınevi olarak nasıl takip edildiğini sorduğumuz Kılıç, “Ziyaretçi sayısı yüksek dosyalar ilk göze çarpanlar oluyor. Bu dosyalar neden sevildi, yorumlarda hangi konular bahsediliyor inceleniyor. Bu konular üzerine hem ziyaretçi sayısı yüksek kişiler hem de bu konulara dair yeni hikayeler paylaşan kişiler inceleniyor” dedi. Başvuru ve önerileri de dikkate aldıklarına değinen Kılıç, “Öncelik her zaman yazarın orijinal bir şey yakalamasıdır. Farklılık ilk dikkatimizi çeken husus” ifadelerini kullandı.
Wattpad’in kitap seçiminde karar verenlerin bakış açısıyla kitabı satın almaya karar verenlerin ne kadar ayrıştığını ortaya çıkardığını vurgulayan Kılıç, “Gençler kendi istedikleri tarzda eserler yayımlatılması için harekete geçti. Klişeler yıkıldı diyebiliriz” dedi.
Handan Kılıç, Wattpad’de yayımlanan bir kitabın basımından önce ciddi bir hazırlık sürecinden geçtiğinin altını çizdi. Kılıç süreci şöyle anlattı:
“Bizler en başta yazara yorulmaya, uykusuz kalmaya hazır mısın diyoruz. Alanında uzman editörler tahsis ediyoruz. Bir hikayenin özünü alıyor yazarla birlikte yeniden inşa ediyoruz. Mantık hatalarından tutun da tasvir eksikliklerine kadar ciddi bir raporlama sürecinden sonra adım adım hikaye işleniyor. Yazar eğitim alıyor ve kendi düzenlemelerini kendisi yapıyor. Bir hikaye en az 4 kez yeniden yazılıyor desek yeridir. Maliyetli, zaman harcanması gereken çok özenli bir süreç. Dil bilgisi eğitiminden hikaye yazım tekniklerine kadar eğitim veren bir kurumuz.”

ÖNCEKİ HABER

‘Sunshine Sosyalist Sinema’ birleştiriyor

SONRAKİ HABER

Meksika'nın gazetecilerle savaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa