22 Ağustos 2015 00:34

Ülker işçisi insan gibi yaşamak istiyor

Paylaş

Bir grup Ülker işçisi*

13 ağustos 2015 tarihinde Evrensel gazetesi, Gebze Ülker bisküvi fabrikasında yaşanan sıkıntı ve problemlerle ilgili bir haber yapmıştı. Bu haber fabrika da büyük ses getirdi. Haberi okuyan işçiler çok sevindiler ama bu haber bazılarını çok rahatsız etti. Kimleri mi ?
Tabii ki de işveren ve işveren yandaşı sendikayı. Haber üzerine sabahın erken saatlerinde toplantı kararı alındı. İşletme müdürü, imalat müdürü, vardiya şefi, sendikacılar ve işyeri hekiminin de katıldığı toplantıda neler konuşuldu ne kararlar alındı? Tabii ki alınan kararların hepsi de işçilerin aleyhine kararlardı. Bunlardan birtanesi fabrikaya gazete sokmak ve içeride gazete okumak yasak. İşçilere psikolojik baskı yapılarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerini önlemekti bu kararlar.
İşçiler üzerinde oynan oyunlar saymakla bitmiyor. 01 şubat 2015 tarihi itibari ile resmen başlayan sözleşme başlatılmıyor. Neden sorusuna cevap olarak da yetki belgesinin gelmediği öne sürülüyor, ve işçiler bu konularla ilgili bilgilendirilmiyor.
İşçiler neden bir araya getirilmiyor ve toplantılar yapılmıyor? Sözleşme öncesi işçi arkadaşlar ücretlerle ilgili, çalışma şartlarıyla saatleriyle fabrikadaki yaşanan sıkıntıları dile getirmek için toplantı yapılmasını istediler. Ama maalesef yönetim ve sendika buna müsaade etmedi.
Bunun üzerine işçiler Gebze meydanda toplanma kararı aldı. Toplantıya 460 işçi arkadaş katıldı. Toplantıya işyeri baş temsilcisi de davet edildi ama maalesef gelmedi. İşçilerini bir kez daha yalnız bıraktı. Telefonla arayarak ben gelmiyorum bana orada komplo düzenlenecek ses kaydı yapılacak bana şantaj yapılacak gibi saçma sapan bahaneler uydurdu. 460 arkadaşın katıldığı toplantıda bir sözleşme taslağı hazırlandı. Şartlardan bazıları şunlardı; 1300 TL net maaş, 12 saat çalışmaya, pazar ve resmi tatillerde yüzde 100 mesai ücreti. Sosyal haklarda iyileştirme. Çalışma ortamımızın iyileştirilmesi gibi kararlar alındı. 460 işçi bu karara imza attı. Ertesi gün hazırlanan taslak sendikaya sunuldu ama maalesef sendika bu taslağı kabul etmedi işçilerin bu kararını hiçe saydı. Fabrika yönetimi toplantıya katılan arkadaşları bir bir odalarda sorguya çektiler baskı uyguladılar. Bizim amacımız sadece hakkımızı aramak ve hakkımız olanı almaktı. Neden işçilerin kararı hiçe sayıldı. Fabrika yönetimi ve patron yandaşı sendika acilen bir taslak hazırladılar. Yüzde 28 zam. Hazırlanan bu taslak işçilerin aleyhine bir taslaktı. Bu taslak resmen köleleştirme politikasıydı. Kabul edilir bir tarafı yoktu bu taslağın.
Şaka gibi, sendika ve yönetim hazırlanan bu taslağın çok iyi olduğunu ve iyi bir zam alacağımızı söylüyorlar. İşçileri avutuyorlar susturuyorlar.
Fabrika içerisinde bağımsız bir komite kurulmasını istiyoruz. Gerekli durumlarda işçileri örgütleyebilecek patron yandaşı sendikanın hareketlerini takip edecek sorgulayabilecek fabrikanın ve sendikanın baskısı altında kalmayacak bir komite kurulmasını istiyoruz.
Bizim istediğimiz insan gibi yaşamak insan gibi çalışmak.

*Gebze

ÖNCEKİ HABER

Sesimizi duyun, bu savaşa karşı çıkın

SONRAKİ HABER

Metal işçilerini isyan ettiren koşullar UNO’da da var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...