21 Ağustos 2015 11:27

HDP'li Botan: Şemdinli’de doğrudan Saray’a bağlı özel bir savaş ekibi var

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Şemdinli’de günlerce süren çatışmalar, polisin halka ‘Evlerinizi terk edin’ anonsları ve Şapatan köyünün askerlerce bombalanmasından sonra ilçe genelinde 13 bine yakın kişinin kenti terk etmesinden sonra, ilçede gerilim devam ediyor. Günlerdir bölgede incelemelerde bulunan ve ilçe halkıyla görüşen HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, “Şemdinli hayalet kente döndü. İnsanlar kaçıyor” dedi. Çok önemli bir iddiada bulunan Botan, “Burada valiyi, kaymakamı, amirleri takmayan, doğrudan Saray’a bağlı olduğunu düşündüğümüz silahlı bir ekip var. Bunların gözünü kan bürümüş, vahşice halka saldırıyorlar, terör estiriyorlar. Burada durum çok vahim” dedi. 
Askerlerce geçtiğimiz günlerde bombalanan 5 bin nüfuslu Şapatan köyünde 100 civarında insan kalırken, Şemdinli merkezinde hem sokaklar boşaldı. Şapatan’da dün de köyde kalanların evlerine baskınlar yapılırken, Şemdinli civarındaki birçok ormanlık alanda da bombardıman nedeniyle yangınlar çıktı. Bölgede incelemelerde bulunan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan kentte yaşananlara ilişkin çok çarpıcı bilgiler verdi. Botan, kenti savaş alanına çeviren özel bir ekip olduğunu belirtti.

ŞAPATAN’DA SAVAŞ SUÇU İŞLENDİ
Şapatan’ın Şemdinli merkezine yakın bir köy olduğunu ve ağır silahlarla bombalandığını, köye obüs atışları yapıldığını belirten Lezgin Botan, “Köylüler, havada dönerek parçalanan bombalar atıldığını söylüyorlar. Sivillerin bulunduğu bir yerde ‘Oradan ateş edildi’ gerekçesiyle bu tür ağır silahların kullanılması savaş suçudur. Köylüler bazı kadınların bombardıman nedeniyle korkudan düşük yaptığını söylediler” dedi. 

ŞEMDİNLİ YANIYOR
Bombardıman nedeniyle Şapatan köyünden başlayıp, kentin güney batısına kadar 15 kilometrelik bir alanda ormanların yandığını ve bu yangınlara müdahale edilmediğini, halkın müdahalesine de izin verilmediğini belirten Botan, “Geniş bir coğrafyada yangın var ve bu yangın büyüyor. Ormanları yakan kolluk güçleri, söndürmek için kılını kıpırdatmıyor. Köylerin içindeki bağ ve bostanlar bile yandı” dedi. 

ŞEMDİNLİ HAYAL KENTE DÖNDÜ
“Şemdinli merkezinde insanlar kaçıp gitmiş, kent darmadağın” diyen Botan, “Kalanlar evlerinden çıkmıyor. Fırın ve eczaneler bile kapalıydı. Biz insanlar ihtiyaçlarını giderebilsin diye ikna edip açtırdık” dedi. 5 bin kişilik Şapatan’da 100–200 kişi kaldığını söyleyen Botan, “Şemdinli merkezde 3 gün kaldık. İnsanlar çevre köylere, Federal Kürdistan’a, Yüksekova’ya kaçıyor. Gece bir binadan kente baktım. 20 dairelik binada ya bir ya iki evin ışığı yanıyor. Caddede 100 dükkan varsa 3’ü açık. İnsanlarla konuştum; Mahallemde kimse kalmadı diyorlar. Biri, “Benim mahallemde birkaç ev kaldı diyor, öteki sadece biz kaldık diyor. Burada durum çok vahim. Şemdinli hayalet kente dönmüş durumda” dedi.

VALİ DE KAYMAKAM DA ETKİSİZ
Kentte kaymakamın da valinin de hatta ‘terörle mücadele ekiplerinin’, onların amirlerinin de çok etkisiz durumda olduğunu söyleyen Botan, “Kaymakam, kaymakamlığı kapatmış gitmiş. Defalarca aradıktan sonra zorla açtırdık kaymakamlığı. Şapatan’da olanları anlatıyoruz, ‘olmaz öyle şey’ diyor. Görüntüleri izletince, sus pus oluyor. Hiçbir fonksiyonu yok” dedi. 

ŞEMDİNLİ’DE ÖZEL BİR EKİP GÖREVLENDİRİLDİ
Kentte devletin bütün kurum ve yetkililerinin devre dışı bırakıldığını söyleyen Botan, “Buraya gönderilen özel bir operasyonel güç var. Kaymakamı, valiyi, kolluğu takmıyorlar. Bizce doğrudan Saray’a bağlı özel bir ekip görevlendirilmiş burada” dedi. 
Bazı kolluk kuvvetleriyle konuştuklarını onların dahi olan bitenle ilgili olarak, “Bizim haberimiz yok” dediğini söyleyen Botan, “Şehir girişinde bu ekipte yer alanlar bizi durdurdu. Kimliklerimizi istedi. Vekil olduğumuzu söyledik. Yine de bekleyeceksiniz dediler. Tarzları ve üslupları çok kötü. Sarı bıyıklı, mavi gözlü biri var. Ben validen söz edince; ‘Burada biz savaşıyoruz, vali değil” dedi. Sicil numarasını istediğimde, bana sesini yükseltti. Araçtan inip yürüyerek köye gitmeye başlayınca arkamızdan seslenip, ‘Güvenliğiniz yok, yarım saat içinde terk edin’ diye bağırdı” şeklinde konuştu. 

KİM BU ÖZEL GÖREVLİLER?
Halktan da birçok kişinin bu ekiple ilgili kendisiyle görüştüğünü söyleyen Botan, “Halk, özel harekatçı kıyafetli bazı kişilerin gelip, bağırıp çağırdığını, bazılarının söylediklerini anlamadıklarını belirtiyorlar. ‘Türkçe konuşmuyor bunlar’ diyorlar. Burada bir gladyo ekibinin görevlendirildiğini düşünüyoruz. Polis kıyafeti var ama tarzı, halleri farklı. Çok özgüvenliler ve kimseyi takmıyorlar” dedi. 

BU SAVAŞ EKİBİ DOĞRUDAN SARAY’A BAĞLI
Bu ekibin neye dayanarak orada olduğunu düşündüğünü sorduğumuz Botan, “Düşünün kaymakam dışarı çıkamıyor, tir tir titriyor. Valinin bir şeyden haberi yok. Sadece burada değil Varto’da da bu ekip vardı. Biz bu operasyonel, özel ekibin doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve onun görevlendirdiği Saray ekibine bağlı olduğunu düşünüyoruz” dedi. 
DÜŞEN HER BOMBA HALKI DEVLETTEN BİR ADIM DAHA UZAKLAŞTIRIYOR
Şemdinli’de çok ciddi bir kırılma yaşandığını belirten Botan, “Buraya düşen her bomba, Erdoğan’ın meşruiyetini bitiriyor, halkı devletten bir adım daha uzaklaştırıyor. Devlet burada yasaların dışına çıkmıştır ve özel bir savaş yürütüyor” dedi. Halkın son çare olarak ‘öz yönetim’ ilan edip, kendi öz savunmasını sağladığını belirten Botan, “Zaten burada kaymakam yok, vali yok, seçilmişler gözaltına alınıyor. Sadece bu savaş ekibi var. Halk bunlara karşı kendisini savunmak için hendek açıyor. Çünkü bu ekip, evleri tarıyor, insanların çocuklarını öldürüyor” dedi.

VAHŞETİN FİLMİNİ ÇEKİYORLAR
Cumhurbaşkanının burada ciddi bir savaş politikası yürüttüğünü, halkı ‘Ya bana oy verirsiniz, ya da teröristlerin tarafındasınız ve yok edilirsiniz’ diyerek tehdit ettiğini söyleyen Botan, Yalçın Akdoğan seçimlerde HDP’nin zaferinden sonra ‘Sürecin artık ancak filmini çekersiniz’ demişti. Şimdi senaryosunu Cumhurbaşkanıyla birlikte yazdığı vahşeti tüm ülkeye izletiyorlar. Bölge halkını cezalandırıyorlar. Hani insanların demokratik iradesini ortaya koyma hakkı vardı. Halkı aşağılıyorlar, öldürüyorlar, zulmediyorlar. Neden size oy vermeyenlere bu zulmü yapıyorsunuz” şeklinde konuştu. 

ERDOĞAN, ESAD İÇİN SÖYLEDİĞİNİ KENDİSİ YAPIYOR
Kürtlere karşı bir düşman hukuku uygulandığını, belediye başkanlarının gözaltına alındığını, iş makinelerine el konduğunu, halkın değerlerinin aşağılandığını dile getiren Lezgin Botan, “Çok açık ve net; halkı bombalıyorlar. Erdoğan, Esad için söylediğini kendisi yapıyor. Cumhurbaşkanı ve tayfası vicdanını kaybetmiş durumda. Ya savaş ya benim iktidarım diyor” dedi. 

NEDEN TÜRK YOKSULLARINA HEP ŞEHİTLİK DÜŞÜYOR?
Erdoğan’ın şehit ailelerine ‘Mutlu olun’ çağrısı yapmasına tepki gösteren Botan, “Yoksul Türk ailesine neden sadece şehit olmak düşüyor. Kendileri fil dişi kulelerde yoksul çocukları ölüme gönderip, yarım saat törenden sonra onları acılarıyla baş başa bırakıyor. Gelsin Bilal efendi savaşsın. Vatan savunması söz konusuysa, Bilal gemileri, ihaleleri bırakıp gelsin” dedi.  
Türkiye halkına çağrı yapan Botan, “Polis, asker aileleri ayağa kalksın. ‘Bu halk mecbur değil sana katlanmaya, senin saltanatın için can vermeye’ desin. Türk halkının verdiği vergilerle burada evler bombalanıyor, ormanlar yakılıyor, insanlar öldürülüyor. Buna bir dur desin Türk halkı. Bu gidişat gidişat değil. Bunun önüne geçmek mümkün. 

ÖNCEKİ HABER

Barış Bloku Silvan'a giderken engellendi

SONRAKİ HABER

Saldırıya uğrayan Muhabir Başakçıoğlu: Barıştan yana basına saldırılar artabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...